Tehnologii care vor schimba viitorul: gadgeturile care vor face parte din viața noastră de zi cu zi

de: Ozana Mazilu
08 07. 2021

Ferme plutitoare, implanturi cerebrale și mașini alimentate cu cafea sunt doar câteva dintre invențiile și inovațiile incredibile care vor modela viitorul nostru. În fiecare zi, oamenii din întreaga lume vin cu noi modalități și tehnologii de a face viitorul mai facil.

Am realizat o listă cu unele dintre cele mai interesante progrese în tehnologia viitoare, care ne vor schimba lumea. Fie că este vorba de îmbunătățirea stării de sănătate, rezolvarea deficitului de alimente sau doar de îmbunătățirea realității virtuale, aceste idei de tehnologii te vor uimi sigur. Și te vor face să te gândești cum le vei folosi în viața ta de zi cu zi, curând.

Aeroporturi pentru drone și taxiuri zburătoare

Orașele noastre aglomerate au nevoie disperată de o metodă de a decongestiona traficul, iar soluția poate veni din aer. Planurile pentru un alt tip de hub de transport – unul pentru drone de livrare și aerotaxi electrice – devin realitate, primul port aerian urban primind finanțare din partea guvernului britanic.

Nu mai e SF. E realitate. Primul aeroport dedicat mașinilor zburătoare și dronelor va fi construit anul acesta în Coventry, Marea Britanie. Taxiuri zburătoare, drone, elicoptere electrice, toate acestea vor avea un loc de unde să decoleze și unde să aterizeze. Alimentat complet din rețea de un generator de hidrogen, ideea este de a elimina nevoia de cât mai multe autoutilitare de livrare și mașini personale pe drumurile noastre, înlocuindu-le cu o alternativă curate, sub forma unui nou tip de aeronavă mică, cu designuri în curs de dezvoltare, de Huyundai și Airbus, printre altele.

Infrastructura va fi importantă. Organizații precum Autoritatea de Aviație Civilă analizează stabilirea unor coridoare aeriene, care ar putea lega un centru al orașului de un aeroport local sau centru de distribuție.

Suturi inteligente care detectează infecțiile

De unde știe medicul când este infectată rana unui pacient? Ei bine, ar putea aștepta ca pacientul să înceapă să prezinte semne ale unei infecții sau ar putea vorbi cu un elev de liceu din Ohio care a dezvoltat o invenție ingenioasă și salvatoare de vieți.

La vârsta de 17 ani, Dasia Taylor a inventat suturi care-și schimbă culoarea de la roșu aprins la violet închis, atunci când o rană se infectează, detectând o modificare a nivelului pH-ului pielii. Când o rană cauzată de o leziune sau o intervenție chirurgicală se infectează, pH-ul său crește de la 5 la 9.  Astfel, suturile inteligente acoperite cu un material conductiv pot simți starea unei plăgi prin modificări ale rezistenței electrice și pot trimite un mesaj către un smartphone.

Cărămizi transformate în baterii

Simpla cărămidă a fost transformată într-o baterie care poate stoca electricitate, sporind posibilitatea ca într-o zi să putem vorbi la propriu despre case energetice. Noua tehnologie profită de caracterul poros al cărămizilor roșii arse și umple porii cu mici particule de nanofiber, dintr-un plastic conductor, care poate fi încărcat.

Primele cărămizi înmagazinează suficientă energie electrică pentru a alimenta mici lumini. Dar dacă capacitatea acestora poate fi mărită, acestea pot deveni o alternativă ieftină pentru bateriile Li-ion utilizate în prezent.

Roboți canini

Cu siguranță ai auzit de câinii roboți de la Boston Dynamics. Tehnologia inteligenței artificiale amenință să automatizeze încă un loc de muncă al ființelor. De data aceasta, vine pentru câinii ghizi care ajută persoanele cu deficiențe de vedere să meargă în siguranță în lume. Acest câine robot ar putea lua locul unui câine ghid real.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din California, Berkeley, au dezvoltat un robodog cu patru picioare despre care spun că poate conduce oamenii în mod autonom în jurul obstacolelor. Mai este de lucru înainte ca roboții să fie pregătiți să iasă pe stradă, dar deocamdată sunt deja capabili să-și urmărească stăpânul, în timp ce folosesc lasere pentru a-i orienta în jurul obstacolelor. Principalul punct forte al acestora, a declarat liderul proiectului Zhongyu Li pentru New Scientist, este că robodogii nu trebuie să urmeze instruirea costisitoare necesară pentru a pregăti câinii ghizi vii, pentru noile lor “locuri de muncă”. În schimb, software-ul de ghidare poate fi distribuit și actualizat automat în timp.

Ochi artificiali

Cercetătorii chinezi au făcut un salt uriaș și anunță că au creat cel mai avansat model de ochi artificial. E o descoperire care schimbă total modul în care vor funcționa roboții umanoizi în viitor, dar se poate dovedi și o soluție pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Cercetătorii anunță că au făcut un pas imens și au reușit să creeze un ochi artificial. Descoperirea aparține oamenilor de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, iar ochiul artificial poartă numele de ElectroChemical Eye – sau, pe scurt, EC-Eye. Arată ca un ochi normal, numai că funcțiile sale sunt superioare. Practic, această descoperire va schimba total modul în care vor funcționa roboții umanoizi, dar se poate dovedi o soluție extrem de bună și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Realitate virtuală tactilă

Cercetătorii de la Northwestern University au dezvoltat un prototip de dispozitiv care își propune să pună atingerea la îndemâna VR, folosind un material flexibil echipat cu mici componente care pot fi atașate pe piele. Sistemul, cunoscut sub numele de VR epidermic, ar putea fi util și în alte cazuri, de la un copil care atinge un display, care transmite gestul către un membru al familiei aflat în altă parte, până la a ajuta persoanele fără membre să își reînnoiască simțul tactil.

Designul echipei include 32 de dispozitive de acționare care vibrează pe un polimer de silicon subțire de 15 cm pe 15 cm care se lipește de piele, fără bandă sau curele și nu conține baterii și fire mari. Folosește tehnologia de comunicare în câmp aproape (NFC) – care este folosită astăzi în multe smartphone-uri pentru plata mobilă – pentru a transfera datele.

Oamenii de știință speră că tehnologia ar putea ajunge, în cele din urmă, la îmbrăcăminte, permițând persoanelor cu proteze să poarte cămăși VR, care comunică atingerea prin vârful degetelor.

Aceste tehnologii vor schimba lumea

Tricou de monitorizare a inimii

Benzile sportive purtabile care îți măsoară ritmul cardiac nu sunt nimic nou, dar, după cum au arătat numeroase studii, precizia poate varia extrem de mult (mai ales dacă te bazezi pe ele pentru a număra caloriile). În general, este bine dacă vrei să ai doar o idee despre cât de mult lucrezi, dar pentru profesioniști, exactitatea este totul.

Folosind un singur ECG cu plumb imprimat în țesătură, acest nou tricou de la compania de materiale inteligente KYMIRA va măsura cu exactitate bătăile inimii și le va încărca în cloud prin Bluetooth. Odată ajunși acolo, algoritmii procesează datele, pentru a detecta cu precizie bătăile neregulate ale inimii, cum ar fi bătăile inimii la aritmie. Acest lucru ar putea salva vieți.

Și nu doar sportivii ar putea beneficia de acest gadget. „Posibilitățile oferite de acest produs atât sportivilor, cât și publicului larg sunt uimitoare”, spune Tim Brownstone, CEO și fondator KYMIRA. Avem în vedere dezvoltarea acestui produs pentru a fi utilizat pentru aplicații clinice, pentru a permite celor care pot suferi deja de afecțiuni cardiace un semnal de avertizare.

Implanturi cerebrale

Ai auzit, desigur, de proiectul Neuralink al lui Elon Musk. Cel mai ambițios plan al lui Elon Musk: Neuralink vrea implanturi cerebrale umane în 2021. Anunțul vine de la însuși Musk, care a scris pe Twitter că Neuralink lucrează îndeaproape cu FDA, agenția guvernamentală care reglementează și aprobă noi produse farmaceutice și dispozitive medicale, pentru a-și promova cercetarea.

Deși nu este clar cum a arătat acea tehnică de reglementare, va fi interesant să vedem cu ce vine Neuralink. Mai ales, având în vedere prăpastia mare dintre promisiunile ambițioase ale lui Musk pentru tehnologie și prima sa demonstrație dezamăgitoare de anul trecut. De la lansarea Neuralink, Elon Musk a opinat că implantul cerebral va putea transmite muzică direct în creierul oamenilor și va conecta mintea umană la computere puternice.

Cel mai recent, el a spus că o maimuță implantată cu tehnologia Neuralink folosea dispozitivul pentru a juca jocuri video. Și să nu uităm de experimentul cu porcul. Rămâne de văzut cum vor acționa aceste implanturi cerebrale și la ce ne vor ajuta.

Etichete inteligente pentru alimente

Oamenii din Marea Britanie aruncă 30-50% din ceea ce cumpără de la supermarket, arată un raport din 2013 al Instituției Inginerilor Mecanici. Raportul susținea că suntem ghidați de datele de expirare de pe ambalajele alimentare. O invenție numită „Bump Mark” ar putea schimba toate acestea.

Dezvoltată inițial pentru persoanele nevăzătoare, este o etichetă care începe să fie netedă la atingere, dar devine mai grea pe măsură ce alimentele se alterează. Și, deoarece se descompune la aceeași viteză ca orice aliment pe bază de proteine, este mult mai precisă decât datele tipărite pe etichetele alimentelor din magazine.

Mașini care se conduc singure

Tesla e mare campioană la acest capitol, deși nu toate mașinile sale autonome sunt sigure. Dar face ceva în acest sens. Tesla se pregătește să vină cu o nouă tehnologie, care are rolul de ”a avea grijă” de șofer. Totul se întâmplă cu ajutorul camerelor video instalate în interiorul modelelor.


Tesla pregătește un update de software destinat camerelor care sunt instalate în interiorul modelelor pe care le vinde. E vorba de monitorizarea șoferilor la volan, atunci când funcția Autopilot, cea care a provocat multe probleme constructorului american, e activată.

Vom vedea în ce direcție va evolua industria, având în vedere că din ce în ce mai multe companii vizează mașinile autonome, inclusiv Toyota. Doar să nu provoace la fel de multe accidente ca pilotul automat de la Tesla.