Acest câine robot va lua locul câinelui ghid pentru persoanele nevăzătoare. Cum funcționează și cât de sigur este

Acest câine robot va lua locul câinelui ghid pentru persoanele nevăzătoare. Cum funcționează și cât de sigur este

Tehnologia inteligenței artificiale amenință să automatizeze încă un loc de muncă al ființelor. De data aceasta, vine pentru câinii ghizi care ajută persoanele cu deficiențe de vedere să meargă în siguranță în lume. Acest câine robot ar putea lua locul unui câine ghid real.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din California, Berkeley, au dezvoltat un robodog cu patru picioare despre care spun că poate conduce oamenii în mod autonom în jurul obstacolelor, relatează New Scientist. Mai este de lucru înainte ca roboții să fie pregătiți să iasă pe stradă, dar deocamdată sunt deja capabili să-și urmărească stăpânul în timp ce folosesc lasere pentru a-i orienta în jurul obstacolelor într-un grad impresionant.

Principalul punct forte al acestora, a declarat liderul proiectului Zhongyu Li pentru New Scientist, este că robodogii nu trebuie să urmeze instruirea costisitoare necesară pentru a pregăti câinii ghizi vii pentru noile lor “locuri de muncă”. În schimb, software-ul de ghidare poate fi distribuit și actualizat automat în timp.

Este gata acest câine robot să iasă pe stradă și să ajute nevăzătorii?

„Folosind un câine ghid robotizat pentru persoanele oarbe, putem implementa direct codul de la un robot la altul”, a declarat Li pentru New Scientist. „Pe măsură ce timpul trece și hardware-ul devine mai accesibil, putem folosi realmente acest tip de robot pentru a ajuta, pentru a servi oamenii”.

Un robodog ghid ar putea ajuta persoanele cu deficiențe de vedere în moduri pe care câinii vii nu le-ar putea face niciodată, cum ar fi utilizarea GPS-ului pentru a merge dintr-un loc în altul. „Un câine real nu știe să folosească GPS-ul”, a spus Li pentru New Scientist.

Dar este puțin probabil ca proprietarii câinilor ghizi să construiască aceeași relație emoțională cu un robot, la fel cum se atașează de tovarășii lor din carne și oase, a declarat publicația Tim Stafford de la organizația de caritate din Marea Britanie.

„Ei apreciază câinele lor ca partener, însoțitor și membru al familiei, precum și ca un câine călăuzitor”, a spus Stafford. „Această legătură profundă face relația unică și mult mai mult decât doar o modalitate de a te deplasa în siguranță”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: