12 aug. 2020 | 18:10

Cum pot fi transformate cărămizile în baterii pentru casă

ACTUALITATE
Cum pot fi transformate cărămizile în baterii pentru casă

Simpla cărămidă a fost transformată într-o baterie care poate stoca electricitate, sporind posibilitatea ca într-o zi să putem vorbi la propriu despre case energetice.

Noua tehnologie profită de caracterul poros al cărămizilor roșii arse și umple porii cu mici particule de nanofibre dintr-un plastic conductor care poate fi încărcat.

Primele cărămizi înmagazinează suficientă energie electrică pentru a alimenta mici lumini. Dar dacă capacitatea acestora poate fi mărită, acestea pot deveni o alternativă ieftină pentru bateriile Li-ion utilizate în prezent.

Cum au fost realizate?

Cercetătorii au creat mici prototipuri ale cărămizilor electrice, prin utilizarea unor vapori chimici care reacționează cu oxizii de fier roșii din cărămizi și formează o rețea de nanofibre din plastic, conform The Guardian.

A fost folosit un plastic special, numit Pedot, deoarece este un bun conducător de electricitate. Reacțiile au făcut din cărămizile roșii să ajungă la o culoare albastru închis.

În mod concret, cărămizile electrice sunt mai degrabă supercondensatori decât baterii. Supercondensatoarele stochează energia electrică ca sarcină statică în substanțe solide, mai degrabă decât prin reacții chimice ca în baterii.

Avantajul supercondensatoarelor este că se încarcă și se descarcă mult mai repede decât bateriile, dar până în prezent nu pot stoca decât o cantitate mică de energie.

Cercetătorii din întreaga lume depun eforturi pentru a crește densitatea energetică a supercondensatoarelor, precum și viteza de încărcare a bateriilor.

Găsirea unor modalități mai bune de stocare a energiei electrice este o parte esențială a combaterii crizei climatice, deoarece ar permite stocarea abundentă, dar intermitentă a energiei din surse regenerabile până când va fi nevoie.

Densitatea energetică a primelor cărămizi de putere, după cum raportează Nature Communications, este doar 1% din cea a bateriilor Li-ion.

Julio D’Arcy, unul dintre membrii echipei de cercetare, consideră că acest lucru poate fi mărit de zece ori prin adăugarea de materiale precum oxizii metalici. Stocarea unei cantități mai mari de energie ar putea lansa cărămizile pe piață.

Un alt avantaj al supercondensatoarelor este că pot fi încărcate și reîncărcate de mai multe ori decât bateriile înainte de a-și pierde capacitatea de a stoca electricitate. Cărămizile electrice pot fi reciclate de 10,000 ori înainte de a le scădea capacitatea energetică.