Retina artificială le-ar putea îmbunătăți vederea pacienților care suferă de boli ale ochiului

Retina artificială le-ar putea îmbunătăți vederea pacienților care suferă de boli ale ochiului

Cercetătorii au creat prima retină artificială, folosindu-se de țesut sintetic, care, spun ei, le-ar putea îmbunătăți vederea pacienților care suferă de boli ale ochiului.

Oamenii de știință lucrează de ceva timp la un o modalitate adecvată de a înlocui retinele pentru a le veni în ajutor pacienților care suferă de boli oculare precum retinis pigmentosa. Din păcate, eforturile anterioare au dus la folosirea unor materiale dure și rigide, care sunt foarte diferite de retina naturală. Însă un cercetător de la Universitatea Oxford a creat o retină sintetică care este realizată doar din materiale biologice și care se poate integra mai bine în țesuturile umane, potrivit Engadget.

Retina, care este poziționată în spatele ochiului, are rolul de a colecta lumina și de a o converti în semnale electrice pe care le transmite creierului. Cercetătorii se folosesc de o retină artificială realizată din picături de apă, numite hidrogeluri, și proteine din membrana celulară. Aceste celule acționează asemenea pixelilor pentru a detecta lumina și a crea o imagine. Apoi ele pot genera semnale electrice pentru a stimula neuronii din spatele ochiului, asemenea unei retine sănătoase. Țesutul artificial este creat doar din materiale naturale, biodegradabile, ceea ce înseamnă că recipientele vor fi compatibile și nu vor fi respinse de organism. De asemenea, acest implant este mai puțin invaziv ca dispozitivele care reproduc acest sistem în mod mecanic.

Deși retina artificială a fost testată doar în laborator, cercetătorii își propun să continue cercetarea pentru a explora potențialul ei și cum interacționează aceasta cu țesuturile vii. Probabil că inovația nu va fi perfectă, dar, cu siguranță, va deveni o modalitate viabilă și mai eficientă, oferindu-le pacienților cu probleme retinale o posibilitate de a-și recăpăta vederea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: