Magazinele alimentare din această țară testează un sistem bazat pe AI pentru reducerea risipei de alimente

Magazinele alimentare din această țară testează un sistem bazat pe AI pentru reducerea risipei de alimente

Risipa de alimente este o problemă cu care se confruntă toată planeta. Numai în SUA, Departamentul Agriculturii estimează că 30 până la 40% din alimente ajung în gropile de gunoi. Iată cum poate ajuta tehnologia la ameliorarea sau chiar rezolvarea acestei probleme globale.

Este atât o problemă de mediu, cât și economică, risipa de alimente fiind una dintre principalele cauze ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Un startup numit Wasteless crede că inteligența artificială poate juca un rol în abordarea problemei.

Risipa de alimente la nivel mondial este alarmantă

Compania a dezvoltat un sistem bazat pe algoritmi de inteligența artificială pentru reducerea automată a prețului produselor alimentare perisabile, deoarece acestea petrec mai mult timp pe rafturile magazinelor, conform site-ului oficial al companiei.

Astfel, cu cât un produs este mai aproape de data sa de expirare, cu atât va fi mai ieftin de cumpărat. Și vei vedea toate acestea reflectate în etichetele de preț pe care le au magazinele alimentare pe rafturile lor.

Acest startup lucrează la acest sistem din 2016, iar Wasteless este pe cale să-și testeze software-ul cu Metro, o companie care operează 678 de magazine alimentare în 24 de țări la nivel global. Cele două companii intenționează să lanseze inițial tehnologia în magazinele Metro Makro din Polonia, înainte de a o implementa pe alte piețe.

Wasteless susține că sistemul său reduce risipa de alimente din magazinele alimentare cu cel puțin 40%. În următorii câțiva ani, compania consideră că poate crește acest număr la 80%, prin îmbunătățiri ale tehnologiei sale.

După cum te-ai putea aștepta, cu o problemă atât de răspândită și semnificativă ca risipa de alimente, diferite organizații încearcă să facă tot ce pot pentru a ajuta.

Una dintre cele mai notabile echipe care lucrează la această problemă este Alphabet’s Project Delta. Moonshot a început recent să testeze un prototip de sistem de viziune pe computer pentru a fi utilizat în bucătăriile comerciale.

Citește și: