Moduri de a te asigura că parolele sunt sigure și ușor de reținut ca să nu fii furat online

de: Ozana Mazilu
07 05. 2021

De mai bine de 15 ani, au existat diferite predicții din partea liderilor tehnologici cu privire la moartea parolelor. Bill Gates a prezis-o în 2004 și Microsoft a prezis-o pentru 2021. Au existat numeroase declarații similare între ele, alături de critici pentru parolele ca mijloc inadecvat de protecție.

Cu toate acestea, parolele rămân un aspect comun al securității cibernetice, lucru pe care oamenii îl folosesc în fiecare zi. Mai mult, parolele nu dau încă semne de dispariție. Dar mulți oameni le folosesc în continuare incorect și par a nu cunoaște bunele practici recomandate.

Este foarte obișnuit ca experții și companiile în securitate cibernetică să dea vina pe utilizatori pentru utilizarea slabă a parolelor, fără a recunoaște faptul că sistemele permit alegerile lor slabe.

Multe site-uri web nu oferă nicio îndrumare inițială cu privire la modul de alegere a parolelor pe care ne cer să le avem, probabil presupunând că știm deja aceste lucruri sau le putem afla în altă parte. Dar faptul că oamenii persistă să folosească parole slabe sugerează că aceasta este o viziune optimistă.

Pe lângă lipsa îndrumărilor, este obișnuit să găsești site-uri web care să impună cerințe de parole învechite. Probabil că ești familiarizat cu sistemele care insistă asupra complexității parolelor, solicitând litere mari, cifre sau caractere speciale pentru a face parolele mai puternice.

Cu toate acestea, îndrumarea actuală este de a permite complexitatea, dar nu de a o solicita și de a considera practic puterea parolei ca fiind sinonimă cu lungimea parolei.

Cum să-ți setezi parolele ca să fie sigure

Centrul Național de Securitate Cibernetică recomandă crearea unei parole lungi prin combinarea a trei cuvinte aleatorii, permițând o structură mai lungă, decât mai multe alegeri standard.

De asemenea, nu este util că, chiar dacă oferă îndrumări de construcție a unei parole la început, multe site-uri acceptă parole slabe, cum ar fi “Steve!”, “1234a!” sau „abcde1”, care sunt scurte și destul de previzibile.

Astfel, îndrumările NCSC despre alegerea și utilizarea parolelor sunt enumerate și explicate pe scurt mai jos.

Folosește o parolă puternică și separată pentru e-mail, deoarece acesta este adesea calea ta de accesare a altor conturi. De asemenea, creează parole puternice folosind trei cuvinte aleatorii – acest lucru îți va oferi parole mai puternice.

Apoi, salvează parolele în browser – acest lucru te împiedică să le uiți sau să le pierzi. Cel mai important, activează autentificarea cu doi factori – acest lucru adaugă un element suplimentar de protecție, chiar dacă parola ta este compromisă.

Nu utiliza aceeași parolă în mai multe conturi, de teamă că o spargere a unuia duce la compromiterea tuturor. Evident, nu trebuie să le comunici nimănui, iar stocarea acestora într-o locație protejată, cum ar fi un instrument de gestionare a parolelor, este în regulă.