Cea mai utilă opțiune de la Microsoft: așa știi dacă hackerii ți-au aflat parolele

Cea mai utilă opțiune de la Microsoft: așa știi dacă hackerii ți-au aflat parolele

Chiar dacă utilizezi un manager de parole și autentificarea cu doi factori, există șanse mari ca unele dintre parolele de conectare să fi fost expuse în trecut din cauza hackerilor.

Microsoft introduce o nouă funcție în Edge, numită Password Monitor, astfel încât să știi când parola ta a fost compromise, conform Engadget. Data viitoare când una dintre parolele pe care le-ai salvat în Edge este inclusă într-o încălcare a datelor, vei fi notificat să o modifici. În acest fel, poți reduce la minimum orice daune potențiale, mai ales dacă ai reutilizat parola respectivă în altă parte.

De asemenea, atât Chrome, cât și Firefox au oferit funcționalități similare în ultimii ani, ca managerii de parole precum 1Password și LastPass. Cu toate acestea, ceea ce face ca oferta Microsoft să fie interesantă este că folosește un tip relativ nou de abordare numit criptare homomorfă, pentru a se asigura că nimeni din companie și nicio altă parte nu îți poate afla parolele.

Unul dintre modurile în care algoritmul îți protejează datele este de a permite unui computer să interacționeze cu acestea fără a decripta mai întâi informațiile. De asemenea, funcționează cu o varietate de dispozitive, inclusiv cu cele cu procesoare relativ vechi, astfel încât oricine să poată profita de Password Monitor.

Google Chrome te ajută să-ți vezi parolele ”cu alți ochi”: ce s-a schimbat în noua versiune

Google Chrome mai beneficiază de o actualizare. De această dată este vorba de versiunea 88 a popularului browser și vine cu câteva funcții foarte utile.

Pe nouă din zece site-uri pe care le accesezi, în ziua de azi, ești invitat să-ți faci un cont. Indiferent dacă este un site de știri, un magazin online sau un forum. Fără un browser care să faciliteze memorarea lor, dacă nu cumva iei decizia neinspirată de a folosi aceeași parolă peste tot, viața ți-ar fi foarte dificilă.

În acest context, noul Chrome 88 pune accent pe administrarea și schimbarea parolelor. O nouă interfață te ajută în timp real să vezi câte parole slabe ai și te avertizează că ar trebui să iei o decizie pe marginea lor.

Citește și: