06 mai 2021 | 18:47

Google îți spune tot ce trebuie să știi pentru a fi sigur că nimeni nu-ți fură parolele

ACTUALITATE
Google îți spune tot ce trebuie să știi pentru a fi sigur că nimeni nu-ți fură parolele

În era digitală, ar trebui să ai o parolă pentru orice platformă sau cont pe care-l folosești, dar câteodată e extrem de complicat să le reții. Dar dacă acestea ajung pe mâna hackerilor, poți avea probleme serioase. Google vine cu câteva sfaturi.

Unul dintre marile riscuri cu care vine la pachet era digitală este spargerea unei parole. Dacă cineva ți-a aflat parola, atunci îți poate accesa contul, poate afla informații sensibile, poate profita de datele tale personale și, evident, te poate lăsa fără toți banii din conturi.

Google a venit cu mai multe soluții pentru utilizatorii săi și, mai mult decât atât, pregătește terenul pentru momentul în care nu vei mai avea nevoie deloc de parole.

Google, totul despre parole

Mulți cred că o parolă lungă și complicată, care conține multe caractere diferite, majuscule și alte semne, e greu de spart. Multe dintre site-uri chiar îți cer ca parola să fie cât mai complicată. Doar că nu poți reține atât de multe parole. Și atunci ai tendința să o folosești pe aceeași la mai multe conturi (66% dintre americani admit că fac asta), ceea ce sporește riscul de securitate.

Odată aflată, atunci eventualii atacatori au acces la toate conturile.

Autentificarea în doi pași

Google susține că a luat mai multe măsuri pentru a-și proteja utilizatorii. Una dintre e autentificarea în doi pași: dacă cineva se conectează la contul tău de pe un dispozitiv străin, pe care tu nu-l recunoști, atunci primești o notificare. Dacă nu ești de acord cu autentificarea, atunci cel care ți-a aflat parola n-are acces la cont.

Cei mai mulți utilizatori folosesc telefonul ca a două formă de validare a autentificării, din moment ce e mai mereu în posesia lor.

Password Manager

Google oferă și posibilitatea unei opțiuni de tip manager de parole. E o extensie care e disponibilă și-n Chrome, Android și iOS și care-ți permite să creezi o singură parolă pentru acest serviciu, care-ți permite ulterior să te loghezi în orice cont dorești. Oriunde te-ai loga, serviciul îți permite să o faci prin Password Manager.

Funcția te informează și dacă nu cumva parola e compromisă.

Password Import

O altă funcție cu care se laudă cei de la Google e legată de importul de parole. Practic, poți importa în Password Manager până la 1.000 de alte parole din alte locuri în care te-ai logat sau alte platforme pe care le folosești. Și totul e gratis.

Toate aceste funcții, susține Google, te ajută să-ți gestionezi mai bine parolele, să te asiguri că ele sunt puternice și să navighezi organizat pe orice platformă dorești. Compania speră ca, pe viitor, folosirea unei parole propriu-zise să devină o amintire.

Toate detaliile și funcțiile pe care ți le oferă Google sunt de găsit AICI.