Galaxy Note 8 și alternativele pe care le mai poți aștepta în 2017

de: Răzvan Băltărețu
23 08. 2017

Samsung Galaxy Note 8 va fi oficial de astăzi. Va fi cel mai bun telefon al companiei de până acum și va fi cu puțin mai bun decât Galaxy S8.

Mulți se uită la Galaxy Note 8 ca la un telefon care ar trebui să îmbunătățească imaginea Samsung după ceea ce Galaxy Note 7 ar putea fi caracterizat drept un eșec. Telefonul a fost excelent până la poate cea mai importantă componentă: bateria. Dar asta e deja o știre “veche”, a trecut un an de atunci și lucrurile au fost îndreptate. Iar gama Note rămâne cea mai apreciată dintre cele pe care Samsung le are.

[related]

Samsung Galaxy Note 8 va avea, fără îndoială, hardware bun. Poți începe de la cei 6GB de memorie RAM, un procesor de generație nouă și cameră foto de cel puțin 12 megapixeli. Ecranul, nu mai e o surpriză de peste șapte ani, va fi încântător. Da, va avea și senzor de amprentă, și scanner de iris, iar designul va fi doar un pic mai pătrățos decât cel de pe Galaxy S8.

Odată cu Galaxy Note 8, Samsung va merge și mai mult în direcția transformării unui telefon într-un computer, iar sistemul DeX e cea mai vizibilă componentă. Poate ești curios: va mai exploda telefonul ca anul trecut? Foarte posibil că nu. Va fi mai bun decât Galaxy S8? Depinde la ce te uiți, dar va fi cu câteva plusuri importante, ca orice Note de altfel. Va costa mult? Da, mai mult, deși ar trebui să rapotezi prețul la ce face pentru tine. E de bogați? Dacă aș zice da, atunci orice telefon peste 200 de dolari e pentru bogați, dacă îl raportezi la România.

Samsung Galaxy Note 8 și alternativele pe care le ai până la finalul anului

După Samsung Galaxy Note 8 vor mai fi lansate câteva telefoane. Primul este iPhone 8. E telefonul aniversar, 10 ani de la primul model, așa că nu va duce lipsă de noutăți, dar în stilul conservator al Apple. Iar nu vor putea fi comparate “umăr la umăr”, deoarece funcționează un pic diferit din toate punctele de vedere.

Înainte de iPhone 8, iPhone 7s și 7s Plus, vom vedea LG V30. Seria aceasta pe cât de bună a fost în ultimii ani pe atât de puțin promovată a fost de LG. Cel puțin poți compara cele două telefoane direct, pentru că atât Samsung, cât și LG au reușit, cât de cât, să fidelizeze un public care dorește telefoane mari. Direcțiile pe care merg sunt diferite, dar V30 ar fi cel mai apropiat competitor.

Ar mai fi de trecut pe listă și Nokia 9 fabricat de o companie din China conform indicațiilor unei din Finlanda și lansat sub o marcă legendară până acum un deceniu. Va folosi și acesta Android, ceea ce nu e rău, dar mai are de câștigat un public al său, deoarece numele s-ar putea să meargă bine primii doi ani, dar apoi trebuie să fie și ceva care îl susține.

Și poate cel mai mare concurent pentru Galaxy Note 8 va fi lansat pe 16 octombrie, în Germania: Huawei Mate 10. Dacă nu ai urmărit seria aceasta, atunci te va impresiona. Per total telefoanele Huawei au devenit mai bune în ultimii doi ani, iar Mate în sine este un smartphone de avut în vedere în fiecare an. Începutul mai serios în lumea aceasta a fost cu Mate S. De atunci telefoanele lor arată mai bun, funcționează mai bine și pot fi oricând o primă alegere sau o alternativă la ce propun Apple și Samsung.

Spre finalul lunii va fi și ASUS cu un eveniment în Roma în timpul căruia va prezenta gama ZenFone 4. Ca în anii precedenți, gama va fi consolidată în jurul unui flagship de la care te poți aștepta la cel mai bun hardware. Are deja o bază de fani în România, iar prețurile sunt bune. Poți trece pe listă deja versiunea ZenFone 4 Pro, deoarece sigur va veni în România și va avea un hardware high-end.

Cam aceasta e lista pentru toamnă și pentru iarnă. De la IFA 2017 nu vor mai fi multe alte modele de luat în seamă. Desigur, HTC are deja pe piață un smartphone: U11 cu o interfață pe care o poți folosi și prin senzorii de presiune de pe margine. Mi-ar lua mult să explic aici de ce e o idee bună, parțial, dar mai ales de ce e una proastă. Dacă te tentează, e însă un telefon bun, atât timp cât nu ții cont de cum atrage amprente. China, prin tot felul de companii mai mici sau mai mari, nu va lipsi de la IFA, dar știi deja la ce să te aștepți de la ele.

Și după ce toate acestea se vor fi încheiat, ne vom mai uita un pic la Google, cu noua versiune de Pixel. Anul trecut a fost un telefon foarte bun și singurul motiv pentru care nu scriu cu interes despre el e pentru că în Europa a fost atât de rar, încât ai crede că a fost doar un prototip care a circulat prin poze și videoclipuri până într-o bază de date cu telefoane care putea fi hit, dar au rămas nimic. În Statele Unite ale Americii e popular și pe bună dreptate. Poate anul acesta e lărgită distribuția.

Ce ar trebui să alegi dintre toate acestea? Depinde de ce vrei și cât ești dispus să cheltui. Și rămâne valabil un lucru: fiecare telefon merită avut în măsura în care e util pentru utilizator.