Solo: A Star Wars Story – Western spațial mediocru

de: Daniel Ștefan
25 05. 2018

Solo: A Star Wars Story este un film pe care trebuie neapărat să-l vezi, dacă ai fost vreodată fascinat de franciza Star Wars. Filmul spune povestea unui personaj cheie în lupta contra Imperiului Intergalactic și trebuie să o știi, chiar dacă nu se va ridica la așteptările tale.

Solo: A Star Wars Story nu este indicat pentru cei care nu au văzut măcar trilogia originală. Dacă nu ai auzit de personajul Han Solo, nu are rost să mergi la acest film până nu vizionezi cel puțin trilogia regizată de George Lucas.

Filmul a fost și încă este subiectul multor critici, mai mult sau mai puțin întemeiate.

Probabil ai să te întrebi și tu dacă nu cumva este lansat prea curând un nou film Star Wars, după premiera Last Jedi. Seria asta intermediară are, însă, rolul de a umple niște goluri, poate de aceea și este intercalată în franciza principală. Sunt multe personaje iconice despre care nu s-au spus prea multe în filme. Doar le-am perceput ca atare și le-am admirat pentru importanța pe care au avut-o în acest haos intergalactic care pare să nu se mai sfârșească.

De ce se axează filmul pe povestea lui Solo

Han Solo este unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale francizei și unul dintre personajele cheie, fără de care succesul Rebeliunii ar fi fost cu atât mai îndoielnic. El este important și pentru că ajunge părintele lui Kylo Ren, viitoarea năpastă a Galaxiei, după Darth Wader.

Despre Solo nu se știu însă prea multe și dispare parcă prea repede din franciză, printr-o moarte greu de acceptat. Trilogia originală ne-a lăsat cu impresia că Han are doar un trecut sumbru și nimic mai mult, iar schimbarea sa în bine se datorează doar Prințesei Leia.

Solo: A Star Wars Story îți va arăta că te înșeli și că nu știi nici pe departe atât de bine povestea celui mai mare contrabandist din universul Star Wars. O să ți se pară puțin ciudat să nu-l vezi pe Harrison Ford în rolul lui Han, dar filmul este centrat pe tinerețea personajului, iar actorul Alden Ehrenreich (28 de ani) se potrivește mai bine din această postură.

Han Solo și Chewbacca, un duo infailibil și contrastant

Filmul oferă atât cât promite titlul, așa că nu trebuie să te aștepți la prea multe noutăți. Totuși, destinul lui Han este legat și de alte personaje memorabile din Star Wars. Merită vizionat în special pentru relația extrem de strânsă de prietenie pe care o leagă cu Chewbacca.

Uriașul acela lânos și morocănos e mai important decât ai crede, iar prima lor întâlnire nu este nici pe departe cum te-ai aștepta. Relația Han – Chewbacca este, probabil, cea mai importantă din această poveste Star Wars. În această producție vei afla în ce împrejurări s-au întâlnit, cum a reușit contrabandistul să îmblânzească acea bestie wookie și de ce i-a rămas devotată ca un frate până la moartea lui, în Stars Wars: Force Awakens.

Deși nu este un blockbuster, filmul merită văzut, iar dacă lași deoparte prejudecățile și comentariile de pe internet, vei înțelege mai multe din această peliculă. Aș spune că e o completare mediocră necesară a francizei.

Un Han Solo veșnic îndrăgostit

La fel ca în alte filme Star Wars, povestea începe pe o planetă ostilă, lipsită de ordinea republicană, demult apusă, unde Han este un simplu tânăr ambițios, dar sărac și aflat în servitutea unei anume Lady Proxima, o monstruozitate cu pretenții de gangster. Singura consolare a lui Han este iubita sa Qi’ra, interpretată de Emilia Clarke, pentru care e în stare să răscolească întregul univers.

Tânărul Han este lipsit de experiență, dar își dorește să devină cel mai bun pilot din Galaxie, iar când împrejurările nefaste îl despart de jumătatea sa, miza devine cu atât mai mare. Ai să vezi cum a ajuns Han să lucreze în serviciul imperialilor și cum a ajuns să i se spună Solo, care, de fapt, a fost mai degrabă o poreclă, nu un nume.

Ca orice tânăr neexperimentat, Solo își face în timpul odiseei sale spațiale și un mentor, pe Tobias Becket (interpretat de Woody Harrelson), a cărui moralitate este cel puțin îndoielnică. Tot acum, Han Solo întâlnește pentru prima dată legendara navă spațială Millennium Falcon și pe primul ei proprietar, controversatul Lando Calrissian, un personaj cu care are mai multe în comun decât își imaginează la început.

[readmore]

Solo: un western spațial despre prietenie și trădare

Plin de acțiune, ceva dramă, presărat cu momente amuzante, dar și tensionate, Solo: A Star Wars Story aduce mai degrabă cu un western spațial, poate și de-aia a primit atâtea critici, iar pe IMDb are până acum, un rușinos calificativ de doar 6,3 stele. Filmul are toate elementele specifice acestui gen: jefuirea unui tren în viteză, bandiți, împușcături și scheme cu pistoalele, replici pe măsură și o autoritate coruptă.

Regizorul Ron Howard pare că a încercat să salveze și să îmbunătățească ce au făcut regizorii precedenți, Phill Lord și Christopher Miller, concediați de Studiourile Disney. Poate că în lipsa acestei rocade și goane după încasări, filmul ar fi fost mai reușit sau să trezească măcar aproape la fel de mult interesul precum Star Wars: Force Awakens.<