21 mai 2018 | 07:05

Navele rușilor din Războiul Rece par desprinse din Star Wars

ACTUALITATE
Navele rușilor din Războiul Rece par desprinse din Star Wars

În timpul Războiului Rece și în anii 80′, Uniunea Sovietică se putea lăuda că o flotă de nave care par desprinde din Star Wars. Această actuală măreție de rugină era considerată în acea perioadă mândrețea rușilor și eroul râurilor.

Nave sovietice

Bărcile sovietice de pasageri foloseau o tehnologie cu aripi portante care ridicau nava din apă, iar asta îi permitea să călătorească la viteze incredibile de până la 150 km/oră. Acestea erau poreclite Raketas (rachete), iar unele dintre ele erau echipate chiar cu motoare cu turbină de avion pe fiecare parte.

Nave sovietice 2

Inventatorul Rostislav Alexeyev este considerat „părintele”tehnologiei cu aripi portante moderne și aproape 3000 de nave de acest tip au fost construite pentru canalele navigabile rusești și ucrainene.

Nave sovietice 3

De-a lungul timpului, au fost construite diferite modele care aveau nume inspirate de „epoca spațială sovietică”, precum „Sputnik”, „Comet”, „Meteor” și „Stormbringer”. Odată cu prăbușirea economică a Uniunii Sovietice, a încetat și producția acestor nave.

Nave sovietice 4

Ele au fost scoase din funcțiune și au fost trimise să ruginească în cimitirele de nave. Unele dintre ele au scăpat și au ajuns până în Vietnam, unde bărcile Voshkod din anii 70′ sunt încă în serviciu. Acestea operează zilnic între insula Cat Ba și orașul Hai Phong.

Nave sovietice 5

De asemenea, poți să mai găsești astfel de „rachete” care încă funcționează în Canada, Grecia, Olanda, Thailanda, Turcia și China.

[readmore]

Nave sovietice 6

Mulți locuitori din Rusia asociază navele cu copilăria și cu epoca de aur a inovației sovietice. Un rus bogat a transformat una dintre aceste nave într-un iaht de lux. Din păcate, acela a fost unul dintre puținele cazuri fericite. Majoritatea navelor au sfârșit ruginite și uitate de lume.