Alegeri Locale 2020. Primele declarații ale lui Nicușor Dan, după exit poll: „Astăzi este ziua de naștere a noului București“
A început numărătoarea inversă în cursa pentru funcțiile de primar general al Capitalei, primar de sector, de muncipiu, comună, sat și pentru funcțiile de consilier local, consilier județean, președinte al consiliului județean. Rezultatele finale le veți afla, în această seară, după ora 21:00. Cum stau PNL, PSD și USR-PLUS în sondaje, care sunt primele declarații ale politicienilor care au votat, dar și ce incidente au apărut în timpul procesului de votare, aflați în rândurile de mai jos.
Vot 2020. Exit-poll și declarații în timp real
Nicușor Dan, primele declarații, după exit poll: „Astăzi este ziua de naștere a noului București“
„Astăzi este ziua de naștere a noului București. Am încredere că după numărarea voturilor voi fi primarul Capitalei si vă garantez că după investire vom începe construcția noului București. (…) Vreau să le mulțumesc bucureștenilor care au ieșit și ne-au votat azi. Vreau să le mulțumesc că s-au implicat pentru viitorul lor și că ne-au dat încredere, în ciuda campaniei murdare care s-a desfășurat împotriva noastră. PNL și USR-PLUS au ascultat dorința bucureștenilor care au spus «Scăpați-ne de PSD»“, a declarat Nicușor Dan, la scurt timp după afișarea primelor rezultate ale exit poll-urilor.
UPDATE, 20.00: Rezultate parțiale alegeri locale 2020. Nicușor Dan este noul primar al Capitalei. Situația pe sectoare. Potrivit datelor din exit poll, Nicușor Dan a primit 46% din voturi, Gabriela Firea -43%, Traian Băsescu – 8%.
UPDATE, 19.16: Mai mulți locuitori din Prahova au primit mesaje de tip RO ALERT false, prin care au fost informați că au fost depistate cazuri de COVID în secțiile de votare din zonă, cu scopul de a-i împiedica să meargă la urne. În urma verificărilor efectuate de MAI s-a stabilit că mesajul a fost trimis de fapt de pe un număr privat.
BEC a decis. Toate secțiile de votare se vor închide la ora 21.00
UPDATE, 18.00. Biroul Electoral Central (BEC) a respins solicitarea venită din partea Ministerului Afacerilor Interne de a prelungi programul anumitor secții de votare. Așadar, toate secțiile se vor închide la ora 21.00. Vezi care este prezența la vot până la această oră.
UPDATE, 17.15: Românii care nu au ajuns până acum la urne ar trebui să se grăbească. Secțiile de votare se închid la ora 21.00. Până în acest moment s-a înregistrat o prezență de 35,62 % la nivel național, adică 6.518.405 de votanți. (2.945.952 – urban și 3.578.473 – rural).
Ministerul de Interne cere BEC prelungirea votării
UPDATE, 17.10: Ministerul de Interne îi cere Biroului Electoral Central (BEC) prelungirea votului până după ora 21.00, în secțiile unde s-au format cozi din cauza măsurilor luate pentru a preveni răspândirea cu noul coronavirus.
„Ţinând seama de faptul că respectarea măsurilor de protecţie sanitară poate determina îngreunarea exercitării votului de către cetăţeni vă adresăm rugămintea să analizaţi şi să dispuneţi posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00, acolo unde există persoane care aşteaptă în proximitatea localului secţiei de votare (curtea exterioară a localului, alei şi trotuare) şi doresc să îşi exercite dreptul de vot“, cere MAI, într-o notă semnată de secretarul de stat Gheorghe Sorescu şi parafată de Raed Arafat.
UPDATE, 17.00: Panică la o secție de votare din Iași. O femeie din localitatea Zanea, diagnosticată cu COVID, s-a prezentat la urne, deși ar fi trebuit să stea izolată acasă. Secția a fost dezinfectată, iar după 20 de minute procesul de votare a fost reluat. Autoritățile au dat asigurări că votul se desfășoară în condiții de siguranță. Femeia care nu a respectat măsura izolării al domiciliu s-a ales cu o amendă.
UPDATE, 16.34: Situație incredibilă la Galați. Peste 8.500 de persoane sunt așteptate la vot, după ce un gălățean i-a luat în spațiu, în cele două locuințe pe care le deține. Oamenii sunt din Republica Moldova și şi-au făcut acte de identitate româneşti la cele două adrese ale bărbatului pentru a călători în Uniunea Europeană.
„Este un bărbat din Galaţi, care, la două adrese unde deţine proprietăţi, are luate în spaţiu 8.531 persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească. Un altul, găzduieşte cu forme legale 2.719 persoane cu dublă cetăţenie, iar un al treilea, are 1.816 persoane luate în spaţiu. În total, în Galaţi sunt înregistraţi peste 17.500 de cetăţeni moldoveni care au şi cetăţenie română şi, implicit, drept de vot la alegerile locale“, a declarat directorul Serviciului de Evidența Populației Galaţi, Silviu Bacalum, citat de Agerpres.
UPDATE, 16.00: Până la această oră, 5.586.835 de români au mers la urne pentru a-și alege primarul pentru următorii patru ani, dar și reprezentanții în consiliile locale și județene. Prezența la vot, la nivel național, a depășit 30%, anunță Autoritatea Electorală Permanentă. Vezi AICI prezența la vot pe județe, până la ora 16.00.
Citește și: Exit-poll ora 16.00. Cum stau PNL, PSD și USR-PLUS în sondaje. La ce distanță se află Firea de Nicușor Dan
UPDATE, 15.45: Conducerea PNL Iași îl acuză pe primarul orașului Podu Iloaiei că a dat bani mai multor localnici ca să-l voteze la alegerile de duminică. Liberalii au precizat că vor depune plângere penală în acest caz. Primarul a fost prins când dădea mită oamenilor pentru a-l vota.
UPDATE, 15.30: Primele sondaje tip exit-poll, București. Surprize mari la primăriile de sector. Cine e favorit la Primăria Capitalei
UPDATE, 15.00: Andreea Esca a votat. Ce mesaj senzațional le-a transmis românilor care nu au ieșit din casă
UPDATE, 14.50: Dosar penal pentru o datorie de 15 lei. Un membru al comisiei dintr-o secţie de votare din Cernavodă, judeţul Constanţa, este cercetat de poliţişti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor. În urma cercetărilor s-a stabilit că, de fapt, membrul secției de votare s-a întâlnit întâmplător cu cel căruia îi datora suma de bani menționată și a decis că este un moment bun de a o achita.
UPDATE, 14.32: Elena Udrea a anunțat pe pagina oficială de Facebook că a votat. Anunțul său a dat-o însă de gol. Cu cine a votat fosta blondă de la Cotroceni.
„Am votat, gata! Ce noroc sa pot vota inca o data, a cata oara in 20 de ani, cu cel mai bun! Si ce sansa pentru Bucuresti si pentru Romania!“, a scris Udrea.
UPDATE, 14.00: România votează deja de șapte ore, în condiții speciale, iar prezența la vot a depășit 24 %. Vezi AICI câți români au votat deja în București și în țară.
UPDATE, 13.15: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a votat la Huși, precizând că astăzi este o zi care „va așeza lucrurile” în societatea românească.
„Am votat pentru ce votez de 15 ani, de când sunt în Huşi, pentru schimbare, pentru altă mentalitate, pentru o altă evaluare a fiecăruia dintre noi a societăţii din Huşi. Trebuie schimbare, în contexul în care trebuie să avem grijă de copiii noştri, de părinţii noştri. Sunt foarte mulţi tineri din Huşi care sunt plecaţi şi aşteaptă momentul să revină acasă. Eu cred că momentul a venit şi administraţia locală, care până a cum a mers doar pe un interes personal, poate fi schimbată. Administraţia trebuie să lucreze în interesul comunităţii. Cred că ziua de astăzi este o zi a schimbări“, a declarat ministrul Sănătății.
Citește și: Care este prezența la vot până la această oră. Bucureștiul, la coada clasamentului
UPDATE, 12.55: Există o secție de votare în care s-a depășit 100% prezența la vot. Explicația este simplă: zeci de cetățeni au votat cu viza de flotant, depășindu-i pe cei înscriși pe listele permanente. Vorbim despre secţia din Bărbălăi, localitatea Tătuleşti, unde la ora 12.00, 169 votanţi înscrişi în listele permanente votaseră deja, dar şi 99 persoane pe liste suplimentare.
UPDATE, 12.40: Fiul primarului Ioan Ciupilan din Huși a fost prins încercând să voteze de două ori. El a fost oprit de reprezentanții secției de votare înainte să introducă în urnă cele două buletine de vot identice. Se pare că reprezentantul PSD din secția de votare l-ar fi ajutat cu cele două buletine de vot. Bărbatul însă are o altă variantă:
„Mi s-au înmânat, din greșeală, două buletine de vot pentru alegerea primarului și după ce pe primul l-am ștampilat, la ieșirea din cabina de vot, am returnat celălalt buletin. Așa că, nu văd unde am greșit“, a spus fiul primarului, citat de Vremea Nouă.
UPDATE 12.27: Tudor Chirilă, declarații uimitoare la secția de votare:
„E important să fim cât mai mulți la vot, numai așa se va putea alege un primar legitim. Dacă suntem mai mulți, legitimăm primarul. Tinerețe, mergeți la vot! Nu doare un drum până la secția de votare! Sănătate și să vedem care va fi rezultatul. Să vedem ce fel de București vom avea pentru viitorii patru ani“.
Dosare penale pentru fraudă la vot
UPDATE, 12.18: Încă un dosar penal pentru fraudarea voturilor. Zece alegători din comuna Mătăsari, din judeţul Gorj, și-au ales primarul de două ori. Incidentele au avut loc la două secții de votare din comună.
„În ambele cauze la faţa locului s-a deplasat echipă operativă constituită la nivelul subunităţii, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot“, a spus Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
Un alt incident a avut loc în Năvodari, unde un alegător a rupt buletinele de vot. Motivul? A primit un buletin de vot în plus. Tot aici, polițiștii au mai constatat că pe o stradă din apropierea secţiilor de votare se face propagandă electorală.
UPDATE, 12.00: Numărul românilor care și-au exprimat votul până acum se apropie de 3 milioane, prezența la vot sărind de 16%, similară cu cea din 2016. Vezi AICI prezența la vot până la ora 12:00, pe județe și în Capitală.
UPDATE, 11.40: Incidentele la alegerile locale 2020 continuă. Un medic din comuna Bârla, județul Argeş a depus plângere la poliţie, reclamând că a fost bătut, pe motiv că a eliberat adeverințe pentru urna mobilă. Medicul este acuzat că a eliberat astfel de adeverințe unor persoane care nu ar fi avut acest drept. Poliția a intervenit de urgență, iar scandalagiul a fost amendat.
UPDATE, 11.30: Candidata PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că această zi este foarte importantă, iar cei care nu merg la vot nu au niciun drept să își exprime nemulțumirile.
„Am votat. Vă rog, ieşiţi la vot şi învingeţi. Fiţi hotărţi, fiţi vigilenţi. Cine nu votează nu are dreptul să se plângă, nici în stradă sau pe Facebook că lucrurile merg rău. De data asta cine nu votează chiar nu contează. Ieşiţi la vot şi învingeţi!“, a transmis candidata PNL şi USR-PLUS la Primăria Sectorului 1.
UPDATE, 11.11: Președintele PRO România, Victor Ponta, s-a prezentat la urne în urmă cu puțin timp și a precizat că nu a votat contra cuiva, ci „pro ceva“.
„Nu am votat contra cuiva, am votat pro ceva. După atâta ură și scandal din ultima vreme, probabil că o să ne aștepte patru ani destul de răi“, a declarat Ponta la ieșirea de la urne.
În ceea ce privește condițiile sanitare din sălile de vot, președintele Pro România a precizat că nu există motive de îngrijorare în București și în marile orașe din țară, în schimb se teme pentru zonele mai sărace:
„Știți foarte bine. În București nu au cum să fie probleme. În același timp, știți că sunt 18.600 de secții de votare în țară unde nu sunt condițiile din centrul Bucureștiului și mi-e teamă că am riscat“, a declarat Victor Ponta.
Alegeri locale 2020. Care este prezența la vot până la această oră
UPDATE, ora 11.00: Adrian Moraru, candidatul PNL la Primăria Sectorului 3, a creat un moment neplăcut la secția de votare. Acesta s-a băgat în fața oamenilor, spunând că „are programare”, chiar dacă cei aflați la rând i-au atras atenția. Și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care se afla și ea la coadă l-a mustrat pentru gestul său, însă candidatul PNL nu a avut nicio reacție. Mai mult, explicația pe care a dat-o jurnaliștilor este halucinantă:
„N-am sărit nicio coadă. Aveam programare“, a declarat Adrian Moraru.
Incidente la vot. Dosar penal pentru fraudă și bătaie la secția de votare
UPDATE, ora 10.50: S-a lăsat cu bătaie la o secție de votare din Caraș-Severin. Două femei s-au luat la bătaie sub privirile oamenilor care așteptau să intre la urne. Scandalul a izbucnit în comuna Zorlențu Mare din Caraș-Severin, iar una dintre cele două femei este chiar soția candidatului PNL din comună.
Motivul bătăii nu este unul politic, după cum v-ați aștepta, ci între cele două exista un conflict mai vechi. A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru a calma spiritele. Scena a fost însă înregistrată de alegători.
UPDATE, ora 10.46: Un nou incident a avut loc și la Iași, unde un bărbat de 28 de ani, din comuna Colonești, a votat cu buletinul concubinei. Apoi, acesta a mers la o altă secție de votare, unde și-a exprimat votul cu actul său de identitate. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot.
UPDATE, ora 10.20: Un alegător din Bicaz a primit un buletin de vot gata ștampilat. Acesta nu a stat pe gânduri și a sunat de urgență la 112. Alegerile au loc în secția de votare nr. 119 din Bicaz, organizată chiar în sediul Primăriei. Buletinul de vot era ștampilat deja în dreptul lui Ionel Arsene, candidatul PSD pentru președinția Consiliului Județean.
UPDATE, 10.16: Robert Negoiță, candidat la Primăria Sectorului 3, a lansat, la rândul său, un apel către cetățeni să se prezinte la urne: „Dreptul la vot este unul esențial. Venim la vot pentru că ne pasă și pentru că suntem responsabili“.
UPDATE, 10.00: Preşedintele PSD, deputatul Marcel Ciolacu, a votat la Şcoala Gimnazială „Episcop Dionisie Romano”, însoţit de câţiva colegi de partid din Buzău.
„Am votat pentru siguranţă şi dezvoltare, pentru siguranţa că în următorii 4 ani atât municipiul cât şi judeţul vor fi pe mâna unor adevăraţi administratori, care cu siguranţă vor continua dezvoltarea Buzăului, sper în acelaşi ritm ca în ultimii 4 ani. Cred că perioada umilinţei faţă de copii, de părinţi, de bunici, faţă de medici profesori, ia sfârşit“, a declarat Marcel Ciolacu la ieşirea din secţia de votare.
UPDATE, ora 09.57: Aglomerație la o secție de votare din Tunari, județul Ilfov. Oamenii stau la rând de la primele ore ale dimineții pentru a vota alt primar. Aglomerația ar fi formată din cauza restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea cazurilor de coronavirus.
Klaus Iohannis: „Să nu lăsăm pe alții să decidă în locul nostru“
UPDATE 09.41: Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat încă o dată pe români să iasă la vot în număr cât mai mare și să nu îi lase pe alții să decidă în locul lor. El a venit însă neînsoțit de soția sa, Carmen Iohannis, care votează la Sibiu.
„Este o zi foarte importantă. Astăzi ne alegem primarii, consilierii locali și conducerile județelor. Întotdeauna, când sunt alegeri, este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alții să decidă în locul nostru, iar astăzi, când îi alegem pe cei care conduc comunitățile din care trăim, este foarte important să ne uităm bine la candidați și să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitatea noastră. Până la urmă de ei depinde cum arată spitalul, cum arată școala, dacă drumurile și parcurile sunt bine întreținute, dacă traficul este dirijat așa cum trebuie. Vă invit pe toți: mergeți la vot“, a declarat șeful statului.
UPDATE 09.28: Incident grav la o secție de votare din Costinești. Buletinele de vot au fost tipărite greșit. Mai exact, mai exact în dreptul numelui unui candidat figurează sigla unui alt partid. Procesul de vot a fost întrerupt și se va relua atunci când buletinele de vot vor fi retipărite.
UPDATE ora 9.23: Celebrul Mihai Șora a votat încă de la primele ore ale dimineții:
„VOTAT. Cu sete, cu bucurie și încredere. Aștept această zi de patru ani. Și nu am votat răul cel mai mic, ci Binele, binele acela vital, admirabil și limpede pentru oricine își iubește orașul. Pe curând“, a scris Mihai Șora pe Facebook.
Nicușor Dan, după vot: „Este o competiție între cinste și corupție“
UPDATE, 09.20: Și candidatul la Primăria Capitalei din partea USRL-PNL, Nicușor Dan, a votat la primele ore ale dimineții. La finalul votului, acesta a făcut câteva declarații de presă, lansând și câteva atacuri la adresa Gabrielei Firea:
„Aștept de mult votul ăsta și vă spun că am votat cu sete. Am votat să scoatem din Primăria Capitalei o caractiță de interese, care a ținut în subdezvoltare orașul ăsta. De asta nu au fost în stare să rezolva apa caldă, nu mai vorbim de trafic și poluare. Am votat pentru un oraș care are un potențial extraordinar, care are oameni cinstiți, muncitori din zona privată. După aceste alegeri, sunt convins că acest potențial de muncă poate fi pus în slujba bucureștenilor de toate generațiile, în slujba celor care nu au avut parte de infrastructura școlară de care aveau nevoie, a celor care și-au văzut copiii plecând. Dincolo de problemele vieții curente, care au fost lăsate de izbeliște, competiția asta electorală este o competiție de valori. Este o competiție între valori și minciună, între competență și incompetență. O competiție între cinste și corupție“, a declarat Nicușor Dan, după ce și-a exprimat votul.
Citește și: Câte voturi a obținut Nicușor Dan la ultimele alegeri locale. PSD l-a umilit de fiecare dată
UPDATE, 09.00: Traian Băsescu a votat la Liceul Monnet din Capitală, unde a venit alături de soția lui, Maria Băsescu, care a atras toate privirile. Candidatul PMP la Primăria Capitalei i-a îndemnat pe români să iasă la vot în stilul caracteristic:
„Eu îi sfătuiesc să dea un vot util către ei. Vot în condiții de pandemie, dar normale. E condiția obligatorie să voteze dacă vor să aibă un primar bun, ca mine“, a declarat Traian Băsescu, la ieșirea de la urne.
UPDATE, 8.20: Candidatul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a votat, iar după ce și-a exercitat dreptul la vot a oferit și câteva declarații:
„Românii să nu mai fie nevoiți între două partide mari care își pasează puterea între ele. Bucureștenii au trăit un sentiment de frustrare, pentru că au fost înșelați în așteptările lor, neexistând o dezbatere electorală directă între principalii candidați. Sper ca cetățenii să fi tras învățămintele necesare. Mi s-a părut foarte bine organizat și văd că nu este aglomerație“, a declarat acesta.
UPDATE ora 8.40 – Liderul PMP, Eugen Tomac, a votat și el. Îi îndeamnă pe bucureșteni să iasă la vot.
„Îi invit pe cețățenii români să vină la vot. Este mai grav să ne temem de virusul care poate stăpâni democrația, decât de pandemie. Am votat pentru oameni politici care au idealuri, nu interese de conjuctură“, a declarat Eugen Tomac la ieșirea de la secția de votare.
UPDATE, ora 8:35 – A votat și premierul României, Ludovic Orban. Acesta s-a văzut nevoit să aștepte 30 de minute la coadă pentru a-și putea exercita votul, dar asta nu l-a deranjat deloc.
UPDATE, 6.57: Gabriela Firea a votat. Ea s-a prezentat la urne înainte de ora 7.00, deși anunțase că va ajunge la urne la ra 10.00. Întrebată de ce votează atât de dimineață, ea a răspuns: „Întotdeauna m-am trezit cu drag dimineața“. Momentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea.
„Am votat dis-de-dimineaţă. Mă bucur că am ajuns şi de această dată să fiu primul votant din această secţie. Am votat cu gândul la toţi copiii din Bucureşti, la toţi tinerii, la toţi adulţii şi la bunicii noştri. Toţi sunt foarte importanţi. E adevărat, ne dorim cu toţii investiţii în infrastructură, de asemenea, combaterea poluării, investiţii foarte mari, pentru că s-a simţit nevoia şi în această perioadă de pandemie, în toate spitalele, în şcoli, dar cei mai importanţi sunt oamenii“, a susținut Firea.
Cine votează la alegerile locale
Cetăţenii români care au împlinit sau împlinesc pe 27 septembrie vârsta de 18 ani şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a-şi alege astăzi, într-un singur tur, primarii şi consilierii locali şi judeţeni.
Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde și Fundația „Biroul de Cercetări Sociale“ (BCS) au fost acreditate de Biroul Electoral Central să facă sondaje la ieșirea de la urne la alegerile locale care au început deja, de la ora 7:00.
CURS va efectua sondaje de opinie la ieșirea de la urne la alegerile locale din București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Craiova, Baia Mare, Oradea, Pitești, Constanța, Ploiești, Focșani, Deva, Alba Iulia, Arad.
Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde va activa în București, Craiova, Constanța, Cluj, Iași și Baia Mare. BCS a primit acreditare pentru municipiile Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Sărat și în orașul Eforie.
Cum stau PNL, PSD și USR-PLUS în sondaje
La alegerile locale ce se desfășoară astăzi, 27 septembrie, operatorii de sondaje efectuate la ieșirea de la urne (exit-poll) au acces, în baza acreditării, în imobilul în care funcţionează secţia de votare şi în raza de 500 de metri din afara acestuia, fără a avea acces în interiorul localului de vot, potrivit hotărârilor adoptate. Acestora le este interzis să tulbure liniştea şi ordinea publică şi nu au dreptul să intervină în niciun fel în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.
Cum stau principalii candidați din București în ultimele sondaje
- Gabriela Firea (PSD) – 42%
- Nicușor Dan (PNL și USR+Plus) 35%
- Traian Băsescu (PMP) – 15%
- Călin Popescu Tăriceanu ( ALDE) – 3%
Reamintim că secțiile de votare s-au deschis în această dimineață, de la ora 7:00, și se vor închide la ora 21:00.
Cum se situează partidele politice în sondaje
- PSD – 26%
- USR – 25%
- PNL – 21%
- PMP – 8%
- Pro România – 6%
- ALDE – 4%
- alte partide cumulează 10%.
Potrivit datelor IRSOP, prezența la vot estimată în data de 27 septembrie 2020, la alegerile locale, este în jurul a 45% din totalul celor care au drept de vot.