Vești proaste pentru români. Nelu Tătaru a vorbit în cursul zilei de marți despre posibilitatea ca România să intre din nou în carantină. Acesta a subliniat că, deși numărul cazurilor de COVID-19 a fost mai mic ieri, numărul pacienților din secția de Terapie Intensivă a crescut semnificativ, un motiv real de îngrijorare.
Nelu Tătaru a vorbit despre situația României într-un an pandemic, în care toate lucrurile se desfășoară altfel decât le știam. Cu toate acestea, șeful de la Sănătate insistă asupra faptului că românii trebuie să înțeleagă că este nevoie să respecte regulile pentru a evita o agravare a situației actuale.
Totodată, acesta a subliniat că rezultatele începerii noului an școlar se vor vedea după 7-14 zile, iar în urma acestora se vor putea adapta strategii noi de atac, dacă situația o impune. Întrebat dacă un număr de 2000 de îmbolnăviri pe zi ar face parte din cel mai rău scenariu, Nelu Tătaru a evitat să răspundă clar, însă a părut optimist cu privire la menținerea, în cel mai rău caz, pe același platou ca și până acum.
“Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauțiile. Evaluarea școlii o putem face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii ocotmbrie. Evaluăm cele 7 și apoi cele 14 zile de la începutul școlii.
Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli, să respectăm aceste reguli. Suntem totuși într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit față de alți ani. Am avut un început de an diferit, vom avea și scrutin electoral diferit.
Încercăm să menținem acest platou. Și dacă menținem acel platou, spre jumătatea lunii octombrie să ne gândim și la o scădere de număr de cazuri. Dar să nu uităm, vine sezonul rece, sezonul gripei, trebuie să acționăm ca atare”, a spus el, potrivit Digi24.
Întrebat dacă există posibilitatea unei noi carantine în România după alegerile locale, Nelu Tătaru a răspuns că totul depinde de responsabilitatea cetățenilor și de modul în care aceștia respectă măsurile de siguranță recomandate.
Ministrul Sănătății a reamintit faptul că gestionarea pandemiei se face în “prespital” și nu în spitale, ceea ce înseamnă că atenția și precauția oamenilor sunt cei mai importanți factori de prevenție.
“Noi avem în evaluare orice scenariu. Întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să gândim ce putem face că să nu avem o creștere a numărului de cazuri. Haideți să vedem ce putem face pentru a menține un platou după o lună grea și să ajungem pe o pantă descendentă.
Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli, avem acțiuni concrete în unitățile sanitare – dar repet ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranșează această pandemie, se tranșează în prespital”, a concluzionat acesta.