24 sept. 2020 | 15:21

Alegeri locale 2020. Ce candidați au fost colaboratori ai Securității. Traian Băsescu, cap de listă

Politică
Alegeri locale 2020. Ce candidați au fost colaboratori ai Securității. Traian Băsescu, cap de listă
Alegeri locale 2020. Ce candidați au fost colaboratori ai Securității. Traian Băsescu, cap de listă Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Alegeri Locale 2020. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a dezvăluit numele candidaţilor care au fost colaboratori ai Securităţii în perioada comunistă. Traian Băsescu se află pe listă!

Candidaţi la Alegeri Locale 2020, colaboratori ai Securităţii

Un comunicat de presă din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității dezvăluie că opt dintre candidații la Alegerile Locale 2020 au decizii în instanță de colaboratori ai Securității. Mai mult, cinci au chiar decizii definitive ale instanțelor. Pe această listă se află şi Traian Băsescu, fost preşedinte al României şi actual candidat la Primăria Bucureştiului, din partea PMP.

“Instituția noastră a procesat cu prioritate datele privind candidații la funcțiile de președinte de consiliu județean, consilier județean și municipal, precum și pentru candidații la funcția de primar din orașele municipii reședințe de județ. Din datele celor 6.678 candidați transmise către instituția noastră până la 24 septembrie 2020, rezultă că 3.491 persoane nu sunt verificabile, fiind născute după 1973”, arată CNSAS, conform Digi24.

Pe 20 septembrie 2019, Magistrații Curții de Apel București au constatat că fostul președinte al României fost colaborator al Securității, decizia nefiind definitivă. Se pare că Traian Băsescu şi-a „turnat” colegii în mod repetat şi a menţinut legătura ca persoana de sprijin cu departamentul atât de temut în perioada comunistă.

Alegeri locale 2020. Ce candidați au fost colaboratori ai Securității. Traian Băsescu, cap de listă Adriana Neagoe

Alegeri locale 2020. Ce candidați au fost colaboratori ai Securității. Traian Băsescu, cap de listă Sursa foto: Inquam/Adriana Neagoe

„Nu comentez nimic despre proces, trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul. Hai să vedem procesul. Dar nu, am declarat tot timpul că nu am colaborat”, spunea atunci actualul candidat la Primăria Generală a Bucureştiului.

Cine a colaborat cu Securitatea

  • Băsescu Traian – candidat pentru funcția de primar al Municipiul Bucureşti. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Boros Ludovic – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
  • Brie Adrian Florin – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Sălaj. Proces în curs de soluţionare la Curtea de Apel București.
  • Igreţ Ioan – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Arad. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
  • Mărginean Ioan – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Mureş. Proces câştigat de CNSAS pe fond. În curs de soluţionare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Pleşu Constantin Corneliu – candidat pentru funcția de președinte al consiliului judeţean Vaslui. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 8/2007.
  • Stoian Marcel – candidat pentru funcția de consilier judeţean la Harghita. Proces câştigat definitiv de CNSAS. Publicat în Monitorul Oficial nr. 708/24.05.2017.
  • Tudor Dumitru – candidat pentru funcția de consilier local la primăria Apostolache, judeţul Prahova. Proces câştigat definitiv de CNSAS.
Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Capital.ro
Mulţi români au nume de floare. Topul numelor care se serbează în Duminica Floriilor
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VESTEA MOMENTULUI! Este vorba de ION ILIESCU
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro