Filme cu adevărat blestemate, din istoria cinematografiei. Ororile care s-au întâmplat la filmări, dar și după

de: Iulia Kelt
07 12. 2023

„Crezi în blesteme?” – În timp ce majoritatea scepticilor râd de absurditatea unei astfel de întrebări, este una pe care mulți creatori de filme de la Hollywood o iau în serios.

De-a lungul anilor, au existat numeroase rapoarte cu privire la anumite platouri de film măcinate de ghinion, alimentate de unele evenimente surprinzătoare și adesea tragice.

Iată doar cinci exemple ale unora dintre cele mai ghinioniste platouri de film de la Hollywood.

Vezi și: Cele mai bune comedii din ultimii 30 de ani pe care să le vezi oricând

Vrăjitorul din Oz (1939)

Să începem cu un clasic al ecranului de argint. Vrăjitorul din Oz a reprezentat răspunsul MGM pentru succesul comercial pe care Disney l-a bifat odată cu lansarea filmului Alba ca Zăpada și cei Șapte Pitici.

Filmul a fost, la rândul său, un succes instantaneu și a contribuit la conturarea carierei lui Judy Garland, cea care a și primit Premiul Juvenil al Academiei, în 1940.

Din păcate, pelicula nu a fost lipsită de piedici pe platoul de filmare.

Primul incident se referă la Vrăjitoarea cea Rea însăși, interpretată de Margaret Hamilton. Pentru a face scena în care se vrăjitoarea pare că se topește să arate cât mai realist posibil, echipa de filmare a plasat gheață uscată sub mantaua actriței și a construit o ușă cu capcană în podeaua studioului.

Cu toate acestea, momentul nu a fost corect realizat într-una dintre filmări, iar Hamilton a fost dusă la spital cu arsuri de gradul trei.

Pentru a complica lucrurile și mai mult, machiajul care i se aplicase era pe bază de cupru, ceea ce însemna că risca să se otrăvească dacă i s-ar fi strecurat în răni.

Artiștii responsabili cu machiajul au folosit inclusiv pudră de aluminiu toxică pentru a-l face pe Omul de Tinichea să arate ca și cum ar fi fost făcut, într-adevăr, din metal.

Cu toate acestea, decizia a dus la complicații medicale pentru Buddy Ebsen, care a fost dus, la rândul său, la spital cu iritații la plămâni.

Când a devenit evident că Ebsen nu se va întoarce, a fost înlocuit de Jack Haley, iar pudra de aluminiu a fost amestecată într-o pastă mai puțin probabil să fie inhalată, dar totuși destul de periculoasă.

Vezi și: Cele mai bune filme horror de pe Netflix. Peliculele pe care puțini au curaj să le vizioneze

Bebelușul lui Rosemary (1968)

Bebelușul lui Rosemary este cunoscut ca unul dintre filmele care au redefinit genul horror. Poate de aceea nu e de mirare că mulți cred că distribuția sa a fost blestemată.

După lansarea filmului, doi membri ai echipei de producție au avut probleme medicale. Producătorul William Castle a dezvoltat pietre la rinichi la scurt timp după ce a primit scrisori care îl denunțau ca satanist, ceea ce a dus la numeroase vizite la spital pe parcursul vieții sale.

Un alt caz l-a implicat compozitorul Krzysztof Komeda. Acesta a murit din cauza unei hemoragii cerebrale la patru luni după ce o banală căzătură l-a trimis direct în comă.

Locația filmului din New York City este, de asemenea, plină de legende. Multe scene au fost filmate la Apartamentele Dakota, unde a avut loc inclusiv asasinatul lui John Lennon, în 1980.

În timp ce mulți văd acest lucru doar ca fiind o coincidență, alții speculează că moartea lui Lennon a fost cauzată de blestem.

În plus, mulți cred că există o legătură între film și asasinarea lui Sharon Tate și a altor patru persoane. Crimele au avut loc în anul 1969, iar vinovații sunt membrii cultului lui Charles Manson.

Tate a fost soția regizorului Roman Polanski, iar anumiți oameni sunt de părere că nuanțele satanice ale filmului îl leagă de Charles Manson de crimele comise întocmai prin prisma acestui aspect.

Vezi și: Cele mai bune filme bazate pe fapte reale. „Exorcistul” se află printre ele

Exorcistul (1973)

Exorcistul este, fără îndoială, unul dintre cele mai controversate filme de groază lansate vreodată.

Mulți, inclusiv evanghelistul Billy Graham, au simțit că doar vizionarea filmului în cinematografe însemna că le permiți demonilor să-ți controleze și să-ți corupă sufletul.

Situația nu a fost ajutată de faptul că mulți spectatori au leșinat sau s-au simțit rău în timp ce îl priveau.

Pe durata filmărilor, platoul a fost afectat de un incendiu care a întârziat producția câteva săptămâni. Conform relatărilor, un porumbel a intrat într-o cutie de siguranțe, dar asta nu a fost ce a captat atenția.

Se pare că o cameră a rămas neatinsă de flăcări: camera lui Regan. Probabil pentru că era deja plină de energie demonică?

Asemănător cu situația din Bebelușul lui Rosemary, există rapoarte despre accidentări și decese legate de platou.

Ellen Burstyn a suferit o leziune la spate în timpul filmărilor unei scene, iar Jack MacGowran și Vasiliki Maliaros au murit la scurt timp după terminarea filmului.

Ca și cum asta nu ar fi suficient, radiograful Paul Bateson, care a jucat rolul de tehnolog, a fost pus sub acuzare pentru uciderea din 1977 al jurnalistului de film Addison Verrill.

Nu s-a oferit niciun motiv, dar au apărut relatări conform cărora Bateson ar fi discutat cu colegii de detenție despre alte crime pe care le-ar fi comis.

Vezi și: Ziua în care Superman „a uitat” să mai zboare: soarta tragică a lui Christopher Reeve, eroul unei generații

Franchiza Superman

Acesta este exemplul perfect de blestem hollywoodian care nu afectează doar un singur film, ci o întreagă franciză.

De la decese, la relații eșuate, pare să fie cea mai blestemată franciză cu supereroi dintre toate.

George Reeves l-a interpretat pe Clark Kent în seria TV, Aventurile lui Superman, din anii 1950. Show-ul a avut succes, dar actorul nu neapărat.

Reeves a intrat în depresie și și-a pus capăt zilelor în seara de 6 iunie 1959. Totuși, mulți speculează că a fost ucis de managerul general al MGM, Eddie Mannix, în încercarea de a se răzbuna pe Reeves pentru că avea o aventură cu soția lui.

Următorul Superman a fost interpretat de Christopher Reeve în anii 1970 și 1980. În 1995, el a rămas paralizat după un accident la un eveniment de echitație care i-a provocat fracturi la prima și a doua vertebră cervicală.

Deși a avut loc mult timp după perioada sa de glorie în rolul lui Superman, mulți atribuie acest eveniment blestemului francizei.

Actrița Kate Bosworth, care a interpretat-o pe Lois Lane, crede că blestemul este responsabil pentru despărțirea sa de partenerul său de atunci, Orlando Bloom.

Vezi și: Top 10 filme cu fantome: de la The Shining și The Sixth Sense la Poltergeist

Poltergeist (1982)

Poltergeist este considerată, de departe, cea mai blestemată franciză de filme din istoria cinematografiei. Pe tot parcursul trilogiei originale, ghinionul s-a abătut asupra distribuției la fiecare pas, iar mulți atribuie acest lucru unor morminte.

Potrivit lui JoBeth Williams, care a interpretat-o pe Diane Freeling, scheletele văzute în film sunt cât se poate de reale și au fost luate de regizorul Steven Spielberg din morminte.

Chiar dacă afirmația lui Freeling nu este a fost confirmată, mulți cred că spiritele celor ale căror oase au fost luate au creat blestemul, de fapt.

Iar dacă asta nu e suficient de înfiorător, actorul William Sampson a efectuat o exorcizare reală într-o noapte, după filmare.

Există, de asemenea, patru decese asociate cu franciza. În timp ce două par a fi explicabile: Sampson a murit după un transplant de inimă, iar actorul Julian Beck a decedat din cauza cancerului gastric, două par să confirme și mai mult existența blestemului.

Dominique Dunne a fost strangulată de către iubitul ei în 1982. Al doilea este trecerea tragică în neființă a lui Heather O’Rourke, în vârstă de 12 ani, care a interpretat-o pe Carol Anne.

Tânăra actriță a fost internată în spital după ce a primit diagnosticul greșit de gripă și a murit din cauza complicațiilor generate de un blocaj intestinal.

Vezi și: Cele mai bune filme biografice din toate timpurile. La ce să te uiți când ești în pană de idei