Sistemul de operare Android de la Google și problemele care nu-l vor lăsa niciodată să fie perfect

de: Andrei Tilimpea
25 05. 2022

Android 13 nu va fi suficient pentru a depăși problemele de lungă durată cu ecosistemul.

Discursul principal I/O 2022 de la Google a fost dezamăgitor dacă te așteptai la o actualizare majoră a Android care abordează probleme profunde, cel puțin pe baza detaliilor împărtășite până acum. Compania nu a petrecut mult timp discutând despre Android 13, iar majoritatea actualizărilor anunțate erau cunoscute, minore sau ambele.

Ele au fost în mare măsură definite de controalele media și de confidențialitate. Lansarea așa cum este nu va fi o revelație decât dacă ești proprietar de tabletă. Deși este posibil să nu fi văzut încă toate funcțiile Android 13 și există deja câteva îmbunătățiri cu adevărat utile (cum ar fi o aplicație Wallet nou-nouță), status quo-ul va rămâne în mare parte intact.

Și asta e regretabil. În timp ce Android este o platformă foarte capabilă, cu un hardware excepțional care să se potrivească, nu există un singur dispozitiv care să atingă fiecare experiență în mod constant.

Este timpul ca Google și producătorii să lucreze împreună pentru a produce dispozitive pe care le-ai putea recomanda mai ușor altora.

Software: Prea mult sau nu suficient?

Pentru a fi corect, Google este doar parțial responsabil pentru situația actuală. Însăși frumusețea Android-ului este potențialul furnizorilor de a-și adăuga propria rotație – o experiență uniformă creată de Google ar fi aiurea.

Cu toate acestea, compania joacă în continuare un rol important și este din ce în ce mai clar că poate face mai multe. Utilizezi un Pixel 6 sau un alt telefon cu Android 12 „pur” și îți vei da seama că sistemul de operare stoc, deși este okei din punct de vedere vizual, este încă relativ simplu. Nu vei avea o aplicație avansată pentru cameră, o integrare media extinsă, funcții speciale de browser sau alte trucuri inteligente pe care le obții adesea cu experiențe Android personalizate.

Apple a avut parte de actualizări nesigure în anii trecuți, dar se pare că a rezolvat problemele pe care Google uită să le rezolve câteodată.

Poți instala aplicații, lansatoare și alte aplicații pentru a completa lucrurile, dar acest lucru nu este realist pentru unii utilizatori. Nu aș da un Pixel unui nou venit sau oricui își dorește capabilități puternice direct din cutie. Google ar putea să își îmbunătățească funcționalitatea și calitatea pentru a concura mai direct cu partenerii săi, dincolo de puținele exclusivități temporare ale Pixel-lui.

În timp ce producătorii de telefoane nu exagerează cu personalizarea la fel de mult ca în anii trecuți, unele experiențe Android care nu sunt disponibile în modelul de bază includ totuși partea lor de ajustări arbitrare. Samsung este exemplul clasic. Deși One UI este mult mai curată și mai prietenoasă pentru terți decât interfețele Samsung anterioare, tinde totuși să dubleze funcțiile Google sau serviciile push pe care probabil nu le vei folosi.

OnePlus a atras inițial entuziaști tocmai pentru că personalizările sale erau limitate și, de obicei, foarte utile, dar au existat dovezi ale influenței târâtoare a designului de software de top al companiei-mamă Oppo pe dispozitive precum OnePlus 10 Pro.

De asemenea, politicile de actualizare au făcut uneori pași înapoi, deoarece Motorola încă nu garantează mai mult de o actualizare majoră a sistemului de operare pentru unele telefoane.

Ar fi grozav dacă OnePlus sau alți furnizori ating un echilibru mai delicat, care adaugă lucruri serioase, fără a se întoarce în exces sau a limita actualizările software.

Hardware-ul

Este destul de ușor de găsit un telefon Android care funcționează superb în majoritatea privințelor, dar are cel puțin o slăbiciune care pătează experiența sau chiar se dovedește un dealbreaker.

Un studiu rapid al telefoanelor Android ilustrează acest lucru bine.

Seria obișnuită Galaxy S22 este una dintre cele mai bune echipamente polivalente de pe piață în prezent, dar are un spațiu de stocare modest, care nu poate fi extins, un ecran de 1080p și funcții reduse în cea mai mică versiune a sa.

Pixel 6 este un model foarte interesant, dar cititorul de amprentă notoriu și spațiul de stocare limitat pot distruge interesul rapid.

OnePlus 10 Pro este doar o ușoară îmbunătățire față de predecesorul său și încă suferă de calitatea slabă a camerei.

Poți depăși unele dintre aceste limitări dacă achiziționezi unele modele premium cum ar fi S22 Ultra sau Xperia 1 IV de la Sony, dar atunci probabil că vei cheltui cu mult peste 1.000 USD pentru acest privilegiu.

Devine și mai mult o provocare cu modele mai accesibile. Motorola este din ce în ce mai popular printre utilizatorii cu buget redus, dar gama sa ciudată împreună cu funcțiile lipsă, cum ar fi NFC, creează probleme serioase pentru cumpărători. Telefoanele de nivel mediu ale Samsung pot fi lente, iar Galaxy A53 chiar se simte ca un pas înapoi.

Telefoane precum Poco F4 GT și viitorul Pixel 6a oferă o putere de procesare superioară la un preț scăzut, dar poți presupune cu siguranță că faci compromisuri în domenii precum tehnologia camerei.

Pentru a fi clar, fiecare telefon are compromisurile lui. Nu ar fi realist să aștepți un produs perfect de la orice marcă, inclusiv de la cei dincolo de Android.

Apple este adesea conservator în ceea ce privește designul iPhone și a întârziat să îmbrățișeze funcțiile comune Android, cum ar fi 120 Hz sau USB-C. De cele mai multe ori, totuși, alegi un dispozitiv Android pe baza defectelor majore pe care ești dispus să le tolerezi, nu pentru că este în mod clar cel mai bun model pe care îl puteți obține pentru suma respectivă.

Combină asta cu problemele pe care le are software-ul menționate mai devreme și un telefon Android cu adevărat complet poate fi foarte greu de găsit.

Există speranță

Acest lucru nu înseamnă că industria telefoanelor Android este într-o stare îngrozitoare.

Chiar și acest articol prezintă de fapt cât de departe a reușit platforma să ajungă. Android 12, și în curând 13, este cu siguranță mai șlefuit decât iterațiile anterioare. Samsung a dat dovadă de o oarecare reținere și este mult mai ușor să cumperi un telefon de buget care să fie exact ceea ce îți dorești pentru a fi cu adevărat fericit, chiar dacă există deficiențe clare.

În timp ce telefoanele recente Xperia de la Sony sunt din ce în ce mai scumpe și orientate către un public de nișă, ele tind să ofere performanțe puternice, camere bune, afișaje de top și software moderat personalizat. Și dacă Pixel 7 poate rezolva unele dintre problemele predecesorului său, ar putea fi cel mai bun telefon Android care să fie lansat în a doua jumătate a anului.

Mai degrabă, preocuparea este că există mult mai mult loc de creștere.

Companiile ar trebui să adopte o abordare mai holistică a designului telefoanelor unde să existe puține sacrificii evidente în numele prețului, dreptului de lăudare, vânzărilor în plus sau serviciilor de comercializare.

Google ar putea face mai mult pentru a conduce prin exemplu, cum ar fi să ofere din cutie funcții software mai avansate asemănătoare cu cele ale aliaților săi.