Google schimbă regulile jocului pentru toți utilizatorii de Android: de ce este o veste bună

Google schimbă regulile jocului pentru toți utilizatorii de Android: de ce este o veste bună

Google este cu mult în spatele Apple când vine vorba de respectarea intimității utilizatorilor de Android și asigurarea securității datelor acestora. Face totuși niște progrese importante în acest sens.

În speranța că va crește încrederea utilizatorilor în aplicațiile de mobil pe care le folosesc și va face o treabă mai bună în a sancționa dezvoltatorii care solicită și monetizează datele posesorilor de Android, Google și-a propus să schimbe regulile jocului.

În acest scop, va oferi utilizatorilor semnificativ mai multe informații despre datele personale care sunt colectate și utilizate de aplicațiile pe care le folosesc. Din acest moment, va ține de ei să și citească acele informații, un detaliu foarte improbabil în cazul multor persoane care nu fac decât să apese pe Install și OK, indiferent ce fac pe telefon.

Google copiază de la Apple și se justifică

După modelul celor de la Apple, Google urmează să integreze în Play Store o secțiune de informații referitoare la intimitate. Astfel, în magazinul oficial de aplicații pentru Android, noua secțiune va fi inclusă în pagina de descriere a fiecărei aplicații și va conține informații despre datele colectate, insistând inclusiv pe acele informații care sunt partajate cu entități terți și, implicit, sunt monetizate.

Ca un plus, utilizatorii vor putea să vadă dacă acel informații sunt partajate într-o manieră criptată sau nu. Nu de alta, dar în cazul al doilea, există posibilitatea interceptării lor.

Având în vedere efortul semnificativ din spatele acestor opțiuni suplimentare și faptul că va fi necesară colaborarea cu dezvoltatorii, implementarea nu se va petrece peste noapte, dar nici nu ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni până când vei vedea particularitățile de intimitate. La capătul celălalt al firului, dezvoltatorii au până la 20 iulie 2022 să completeze acele informații. Cei care oferă informații ce nu corespund realității, vor fi penalizați gradual, inițial cu blocarea actualizărilor și, ulterior, cu eliminarea aplicațiilor din Play Store.

Citește și: