Vaccinul rusesc Sputnik V: de ce din ce în ce mai multe țări apelează la el

de: Ozana Mazilu
21 04. 2021

Când președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat pe 11 august 2020 că Rusia a devenit prima țară din lume care a aprobat un vaccin COVID-19 pentru utilizare la scară largă, știrea a fost întâmpinată cu scepticism. Nu fuseseră finalizate studii privind siguranța și eficacitatea vaccinului Sputnik V.

În timp ce primirea inițială a Sputnik V a fost critică, în februarie 2021, rezultatele preliminare ale studiilor de fază 3 au fost raportate cu o rată de eficacitate de 91,6%.

Pe lângă faptul că înseamnă „satelit” în rusă, Sputnik înseamnă și „tovarăș de călătorie”. Din ce în ce mai multe țări decid acum să „plece” din pandemie cu Sputnik V, ca una dintre alegerile lor de vaccinare.

Sputnik V folosește o platformă vector-virală – care folosește un virus inofensiv pentru a introduce material genetic din virusul care provoacă COVID în sistemul imunitar – așa cum fac vaccinurile Oxford/AstraZeneca și Johnson & Johnson. A fost dezvoltat de Institutul Național de Cercetare în Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, care a fost implicat și în dezvoltarea vaccinurilor pentru Ebola și Mers.

Sputnik V are două avantaje cheie care facilitează distribuția sa: este printre cele mai ieftine vaccinuri COVID-19 și poate fi transportat cu ușurință. La 10 dolari o doză – la fel ca Johnson & Johnson – Sputnik V este bătut doar de vaccinul Oxford/AstraZeneca, care vine la 4 dolari pe doză. Acest lucru înseamnă că Sputnik V este mai ușor accesibil pentru multe țări care se luptă cu costurile de vaccinare.

Sputnik V încă n-a fost aprobat de către Agenția Europeană pentru Medicamente

La fel ca vaccinul Oxford/AstraZeneca, Sputnik V nu necesită depozitare specializată. Versiunea sa lichidă poate fi păstrată la temperatura congelatorului de uz casnic. O versiune care poate fi stocată la temperatura frigiderului este în curs de dezvoltare și există și o versiune cu pulbere.

Costul mai mic și complexitatea redusă a logisticii Sputnik V, văzută inițial ca modalități de a aduce cu ușurință vaccinul în regiunile îndepărtate ale Rusiei, este atrăgătoare și pentru mulți din afara țării.

Multe lanțuri de aprovizionare cu vaccinuri se confruntă în prezent cu probleme. Recent, Moderna a redus la jumătate o livrare programată către Canada, invocând probleme legate de capacitatea de producție. India, care se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, își folosește acum producția de vaccin în principal pentru piața internă, oprind exporturile în martie 2021. În Statele Unite, 15 milioane de doze de Johnson & Johnson au trebuit aruncate după o eroare de fabrică.

De asemenea, vaccinul Oxford/AstraZeneca se confruntă cu restricții pentru anumite grupe de vârstă din multe țări din cauza posibilelor legături cu cheaguri de sânge foarte rare.  În același timp, vaccinul Johnson & Johnson este supus unor teste suplimentare, tot din cauza îngrijorărilor legate de formarea cheagurilor de sânge rare. Toate acestea pun presiune suplimentară asupra lanțului de aprovizionare Pfizer/BioNtech.

Aceste probleme au demonstrat importanța colaborării cu o serie de furnizori de vaccinuri. Lucrul cu mai mulți furnizori este o practică standard a lanțului de aprovizionare. Reduce dependența de o singură sursă și permite, de asemenea, clienților să plaseze comenzi pe baza unei cereri mai mari decât ceea ce poate fi satisfăcut de un singur furnizor.

Vaccinul este ieftin și ușor de depozitat, de aceea prezintă interes

Comisia Europeană a negociat intens pentru a construi un portofoliu diversificat de vaccinuri pentru cetățenii UE la prețuri corecte. Au fost încheiate contracte cu șase dezvoltatori de vaccinuri promițătoare, asigurând un portofoliu de peste 2,6 miliarde de doze. Există o indecizie răspândită cu privire la adoptarea Sputnik V în Europa, dar Rusia are o prezență tot mai mare pe piața vaccinurilor.

Sputnik V este încă în curs de examinare de către Agenția Europeană pentru Medicamente. La nivel global, 57 de țări și-au autorizat utilizarea, ridicând întrebări cu privire la momentul în care va fi disponibil în UE. În prezent, nu există suficiente doze de alte vaccinuri disponibile în UE pentru a satisface cererea, astfel încât dorința de noi opțiuni este puternică.

Pandemia COVID-19 este o provocare globală care necesită soluții globale. Toate țările care produc vaccinuri dispun de o putere de soft considerabilă. Dezbaterile privind naționalismul vaccinului și diplomația acestuia umbresc adesea necesitatea cooperării internaționale.

Ca și în cazul altor vaccinuri, capacitatea de producție pentru Sputnik V este extinsă în întreaga lume, cel mai recent în Coreea de Sud. Țările îl produc pentru piețele lor interne, precum și se bazează pe importurile din Rusia.

Au fost raportate complicații de sănătate pentru mai multe vaccinuri, afectând politicile și încrederea publicului. Acest lucru va afecta cererea de vaccinuri care nu au raportat complicații de sănătate până acum, cum ar fi Pfizer/BioNtech, Sinovac din China sau Sputnik V. Considerațiile privind eficacitatea împotriva tulpinilor virusului, costul și disponibilitatea vor fi cruciale, iar o gamă mai largă de vaccinuri implementate poate fi benefică.