Campanii masive de dezinformare online, venite din Rusia: Sputnik V, ”cel mai bun vaccin”

Campanii masive de dezinformare online, venite din Rusia: Sputnik V, ”cel mai bun vaccin”

Rusia face eforturi supraomenești în mediul online, printr-o rețea de publicații controlate de Kremlin, pentru a te convinge că Sputnik V un vaccin mai bun decât Pfizer, Moderna și altele.

Într-un articol publicat de Wall Street Journal, sunt citați mai mulți oficiali americani care atrag atenția asupra unui efort extins de dezinformarea provenit din Rusia în ceea ce privește vaccinurile utilizate la nivel global. Cel puțin patru publicații controlate de autoritățile de la Moscova și un număr mare de conturi de pe rețele sociale încearcă să scadă nivelul de încredere în celelalte vaccinuri împotriva Covid-19, diferite de Sputnik V. 

Publicațiile cu pricina, cel puțin SUA, sunt New Eastern Outlook, News Front, Oriental Review și Rebel Inside. Acestea atacă în mod specific soluția de imunizare de la Pfizer, menținând în mod eronat că mRNA este o ”tehnologie radical experimentală”, una care a fost clasificată ca fiind periculoasă și mai puțin eficientă.

Toate cele patru site-uri prezintă legături cu agențiile de securitate rusești precum FSB și cu serviciul de spionaj extern SVR, conform datelor furnizate de un oficial american. Partea bună este că majoritatea conturilor asociate acelor publicații de pe rețelele sociale au fost dezactivate. Acea eficiență din partea Facebook și Twitter nu s-a demonstrat însă și în cazul conturilor care postează în alte limbi decât engleză.

Departamentul de Stat de al SUA a confirmat concluziile de mai sus într-o declarație oficială înaintată WSJ, dar nu a oferit dovezi care să ateste legătura dintre publicațiile menționat și guvernul rus. Fără să aștepte prea mult, autoritățile de la Moscova au negat orice implicare în astfel de campanii de dezinformare, o practică foarte comună când vine vorba de Kremlin, indiferent de numărul de dovezi care atestă contrariul.

În final, Rusia are un interes major în a amplifica vânzările de Sputnik V, în contextul în care primele teste independente au atestat deja faptul că discutăm de un vaccin foarte bun. Din păcate, majoritatea rușilor îl evită, din lipsă de încredere față de orice provine de la Moscova.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: