De ce combinarea vaccinului Oxford cu Sputnik V din Rusia poate duce la unul mai eficient

De ce combinarea vaccinului Oxford cu Sputnik V din Rusia poate duce la unul mai eficient

Când eficacitatea vaccinului Oxford – AstraZeneca a fost anunțată la sfârșitul anului 2020, a existat o oarecare confuzie. Eficacitatea generală a vaccinului pentru oprirea virusului la persoanele care dezvoltă COVID-19 simptomatic, la două săptămâni după a doua doză, a fost de 70%. Dar aceasta nu a fost întreaga imagine.

Această cifră s-a bazat pe media rezultatelor de la două grupuri. Într-un grup, căruia i s-au administrat două doze complete, vaccinul a fost 62% eficient în oprirea dezvoltării simptomelor. Dar în al doilea grup, o eroare de dozare a însemnat că voluntarii au primit o jumătate de doză urmată de o doză completă. Acest lucru a ajuns să fie 90% protector împotriva dezvoltării COVID-19.

Acest lucru a fost interesant. De ce administrarea mai mică a vaccinului ar duce la un răspuns imun mai eficient? Răspunsul la acest lucru poate sta în proiectarea vaccinului și ar putea însemna că există modalități de a face acest vaccin – și altele care folosesc aceeași tehnică – mai eficient.

Cum funcționează vaccinul Oxford

Vaccinurile funcționează prin expunerea sistemului imunitar la părți recunoscute – sau „antigene” – ale agenților patogeni care cauzează boli, cum ar fi bacteriile sau virusurile. Sistemul imunitar dă apoi un răspuns. Celulele imune numite celule B produc anticorpi pentru distrugerea agentului patogen. Uneori, celulele T pot fi, de asemenea, chemate în acțiune, ca să elimine propriile noastre celule care au fost infectate cu agentul patogen.

Unele celule B și T își amintesc apoi de părțile antigene pentru viitor. La un moment dat în viitor, dacă persoana este expusă agentului patogen, aceste celule de memorie de lungă durată pot comanda rapid mai mulți anticorpi pentru a distruge agentul patogen și a ataca celulele infectate.

De fapt, principiul vaccinării este de a „imita” o infecție, dar într-un mod controlat, astfel încât imunitatea să fie generată fără a provoca boli. După câteva săptămâni, odată ce au fost generate celulele T și celulele B, persoana vaccinată va fi protejată. Pentru anumite vaccinuri, aceasta necesită două doze, deoarece la unele persoane prima doză singură nu va genera imunitate completă. Doza de rapel asigură protecția cât mai multor persoane.

Pfizer / BioNTech și Moderna

În cazul vaccinurilor împotriva coronavirusului, se utilizează o serie de metode pentru a prezenta antigenii virusului la sistemul imunitar. Unele, cum ar fi vaccinurile Sinopharm și Sinovac din China, prezintă pur și simplu corpului o versiune completă, inactivată, a coronavirusului, conform BBC. Însă altele instruiesc propriile celule ale persoanei vaccinate să producă o parte specifică a coronavirusului: proteina spike pe suprafața sa exterioară, care este un antigen deosebit de recunoscut.

Aceste vaccinuri fac acest lucru prin eliberarea părții din codul genetic al coronavirusului care codifică proteina spike în celulele corpului, care apoi citesc codul și încep să producă proteina. Unele, cum ar fi vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna, livrează codul sub formă de ARN mesager (ARNm). Altele folosesc un virus inofensiv pentru a obține codul genetic în interiorul celulelor. Vaccinul Oxford folosește adenovirusul cimpanzeului, modificat genetic astfel încât să nu se poată reproduce, numit ChAdOx1. Acestea sunt cunoscute sub numele de vaccinuri cu virus viral.

Cum ar putea afecta metoda vaccinului eficacitatea acestuia

Nu se știe încă de ce regimul de dozare redusă al vaccinului Oxford a arătat o eficacitate mai bună în studii, dar ar putea fi redus la vectorul viral.

Atunci când unei persoane i se administrează un vaccin cu vector viral și generează un răspuns imun împotriva proteinei spike a coronavirusului, sistemul imunitar va oferi un răspuns împotriva vectorului viral în sine. Acest răspuns imunitar poate distruge o parte din doza de rapel atunci când este eliberată ulterior, înainte de a putea avea un efect. Acest lucru a fost recunoscut mult timp ca o problemă.

Cu toate acestea, o primă doză mai mică ar putea să nu permită dezvoltarea unui răspuns imun puternic, care ar putea lăsa doza de rapel nevătămată și ar duce la o eficacitate globală mai mare. Dacă se dovedește că este eficient, atunci lucrările viitoare vor trebui să stabilească regimul optim de dozare pentru a genera cel mai puternic răspuns imun.

Care este eficacitatea vaccinului rusesc

Vaccinul rusesc Sputnik V recunoaște că imunitatea la vectorul viral ar putea fi o problemă, dar vine cu o altă soluție. Folosește două adenovirusuri umane diferite – Ad26 și Ad5 (din cele 50 care afectează oamenii) – pentru cele două doze de vaccin. Acest vaccin heterolog (sau hibrid), cu vectori diferiți pentru vaccinările prime și de rapel, este mai puțin probabil să genereze un răspuns imun împotriva vectorului viral, care apoi interferează cu celălalt. Prin urmare, este mai puțin probabil ca vaccinul să aibă o eficacitate redusă, conform site-ului oficial al vaccinului.

Centrul Gamaleya, laboratorul care a realizat Sputnik V, a spus că după două doze eficacitatea vaccinului este de peste 90% (deși nu a publicat încă rezultate complete care demonstrează acest lucru). Acest lucru a condus acum la testarea AstraZeneca a unui nou program de vaccinare hibridă, care cuprinde o doză din vaccinul său și unul din vectorul Ad26 Sputnik V, pentru a vedea dacă acest lucru face ca vaccinul Oxford / AstraZeneca să fie mai eficient.

Citește și: