Studiul care îți schimbă părerea despre vaccinul rusesc: Sputnik V a fost testat independent

Studiul care îți schimbă părerea despre vaccinul rusesc: Sputnik V a fost testat independent

Sputnik V este un vaccin rusesc împotriva Covid-19. Pentru că procesul de dezvoltare și testare a sa nu a fost foarte transparent, a fost privit cu scepticism de către ruși.

Primele 40.000 de doze din Sputnik V au ajuns marți în Ungaria, prima țară europeană care a autorizat vaccinul rusesc. Pentru că este prima oară când vaccinul a ieșit din Rusia, avem în sfârșit niște opinii despre vaccinul lui Putin provenite dintr-o sursă independentă.

Tot marți au fost făcute publice niște rezultate foarte bune pentru Sputnik V, particularități care ar putea schimba radical ierarhia mondială a soluțiilor de imunizare împotriva Covid-19. Până și cancelarul german Angela Merkel și-a manifestat entuziasmul pe marginea vaccinului rusesc. Ea a salutat ”datele bune” publicate marți. „Toți cei care obțin o autorizare din partea EMA vor fi cu siguranță bineveniți, am discutat exact despre acest punct cu președintele rus”, a afirmat cancelarul, pentru televiziunea publică ARD.

Până la ora actuală, cele mai eficiente vaccinuri au fost considerate cele cu ARN mesager, Pfizer/BioNTech cu 95% și Moderna cu 94,1%. Potrivit rezultatelor intermediare ale testelor, publicate în revista medicală The Lancet, prezintă o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice de Covid. Partea cea mai importantă a acestui rezultat este că vorbim de o soluție de imunizare semnificativ mai eficientă decât cea de la AstraZeneca/Oxford, cu o rată de succes de aproximativ 60%.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer și Moderna, Sputnik V și AstraZeneca folosesc un vector viral în compoziție, în locul ARN mesager. Asta înseamnă că integrează un virus mort, slab sau în stare latentă pentru a declanșa răspunsul imunitar al organismului. Cu alte cuvinte, funcționează precum un vaccin tradițional.

Diferența este că vaccinul AstraZeneca se bazează pe un singur adenovirus specific cimpanzeilor, în timp ce Sputnik V folosește doi adenoviruși umani diferiți pentru fiecare dintre doze. Potrivit cercetătorilor ruși, această tehnică provoacă un răspuns imunitar superior. „După părerea noastră, este cel mai bun vaccin din lume, ca nivel de eficacitate, securitate, preț și logistică”, a susținut marți Kirill Dmitriev, directorul Fondului suveran rus, care a participat la crearea și dezvoltarea vaccinului.

Citește și: