A doua țară din Europa care preferă vaccinul rușilor: Sputnik V versus Pfizer, Moderna și AstraZeneca

A doua țară din Europa care preferă vaccinul rușilor: Sputnik V versus Pfizer, Moderna și AstraZeneca

După ce a fost criticat la scurt timp după lansare, vaccinul Sputnik V al rușilor începe să fie la mare căutare. Din păcate, nu este disponibil decât țărilor cu o afinitate pentru practicile lui Vladimir Putin.

Până și cancelarul Angela Merkel a avut cuvinte de laudă despre vaccinul Sputnik V și s-a oferit să-l producă în Germania, dar șeful de la Kremlin nu este interesat de colaborări cu occidentul pe marginea acestui subiect.

În schimb, Putin preferă să ofere vaccinul câtorva țări. A început cu Ungaria în urmă cu aproximativ o lună, iar acum, Sputnik V a ajuns și în Slovacia. Este important de reținut că amândouă sunt țări din Uniunea Europeană și au început distribuția unui vaccin care nu a fost certificat pentru distribuție în blocul comunitar, pentru că nu a putut fi testat independent suficient.

Slovacia este ţara cu cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza COVID-19 pe cap de locuitor în ultima săptămână în lume, conform site-ului Our World in Data. Deși situația este una îngrijorătoare, există totuși un motiv de bucurie. A primit luni primul lot de vaccin rusesc Sputnik V, dintr-un total de 2 milioane de doze comandate Rusiei. Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut luni de către premierul slovac Igor Matovic, citat de AFP şi Reuters.

„Puteţi vedea în spatele meu primul lot din cele două milioane de vaccinuri Sputnik V pe care le-am comandat”, a declarat prim-ministrul Igor Matovic pe aeroportul Kosice din estul ţării, unde un avion-cargo a adus acest transport. Cu un pic de noroc, jumătate din cantatea de doze comandată Rusiei ar trebui să sosească luna aceasta și în aprilie în Slovacia, cu scopul de a accelera semnificativ ritmul de vaccinare a populației. Se estimează o creștere de aproximativ 40% a vaccinărilor.

Chiar și în aceste condiții, există un pic de scepticism în Slovacia în ceea ce privește vaccinul rusesc. Ministrul sănătăţii Marek Krajci a declarat că va aproba utilizarea vaccinului mai târziu în cursul zilei de luni, iar ţara ar putea începe să le folosească pentru voluntari în cel puţin două săptămâni, după inspectarea primelor loturi, a spus el.

Pentru context, Slovacia, o ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a raportat în medie peste 2.000 de cazuri zilnice în ultima săptămână, în timp ce numărul deceselor a ajuns la 7.270, de la începutul pandemiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: