Impactul tehnologiei asupra relațiilor: cum îți afectează mediul virtual viața personală

Impactul tehnologiei asupra relațiilor: cum îți afectează mediul virtual viața personală

Telefoanele noastre ne țin conectați și ne ajută să menținem relațiile, dar, în anumite privințe, ne îndepărtează. Nu putem să lăsăm telefonul din mână. Deși poate nu vrei să recunoști asta, tehnologia reprezintă o cale de a scăpa de realitatea copleșitoare care ne acaparează în fiecare zi, dar îți face și rău, în același timp. Impactul tehnologiei asupra vieții fiecăruia dintre noi e unul mare și chiar tu îi permiți mediului virtual să-ți afecteze viața personală.

Relațiile moderne sunt fundamental diferite de cele cu care erau obișnuiți părinții și bunicii noștri. Încă din 2010, internetul a început să depășească birourile, universitățile, cafenelele, barurile și alte locuri de întâlnire pentru a deveni principala platformă pentru a găsi un partener. De-a lungul istoriei, alegerea unui partener de viață a fost limitată de clasă, loc și influența părinților. Abia în secolele al XIX-lea și al XX-lea, viața urbană a început să diversifice semnificativ posibilitățile de alegere ale tinerilor. Cu toate acestea, după mutarea de la sat, lumea s-a confruntat cu noi dificultăți: cum poți să-ți dai seama cine este interesat de tine și cine nu, într-o mare de oameni cum sunt cele din aglomerările urbane?

Kiss.com devenea, în 1994, primul site de matrimoniale modern, iar ulterior era depășit de match.com. Din 2010, serviciile de matching și dating online s-au mutat rapid de pe laptop și computer pe telefon. În 2012, startup-ul Tinder venea cu o idee simplă: lăsați oamenii să-și selecteze potențialii parteneri cu un simplu gest pe ecran. Dar tehnologia influențează acum nu doar modul în care găsim relații, ci și modul în care le construim. De exemplu, cercetările Kaspersky privind serviciile de dating online au constatat că 48% dintre consumatori folosesc site-urile doar pentru a „cunoaște oameni noi”. În plus, tehnologiile și soluțiile ne ajută acum să menținem relații pe termen lung, la distanță – cu chat-uri video, apeluri și gadgeturi, putând rămâne în contact de oriunde din lume, cu oricine.

Impactul tehnologiei asupra vieții noastre e evident

Tehnologia ne ajută în viață, iar cel mai mult i-am descoperit potențialul în perioada pandemiei. Totul s-a mutat în online: muncă, școală, socializare, analize, concerte și așa mai departe. Însă, oare n-am uitat să trăim în realitate?

„Smartphone-urile ne permit să fim conectați cu cei dragi, cu ușurință, prin mesaje text și apeluri, dar uneori, când intervin în conversațiile noastre față în față, pot fi o problemă”, a spus Genavee Brown, lector de psihologie la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.

Cercetările lui Brown, publicate în revista Emerging Adulthood în 2016, au arătat că, cu cât prietenii își folosesc telefoanele mai mult, cu atât calitatea interacțiunilor dintre ei este mai mică. Studiul a constatat că toți participanții au avut interacțiuni mai slabe atunci când și-au folosit telefoanele, indiferent de cât de apropiați erau ca prieteni. Un alt studiu pe trei sute de persoane, publicat în Journal of Experimental Psychology în 2017, a constatat că cei care aveau telefoanele pe masă în timpul cinei cu familia sau prietenii se simțeau mai distrași, ceea ce îi făcea să se bucure mai puțin de timpul petrecut cu cei apropiați.

De asemenea, participanții la un studiu recent din SUA, publicat în revista Human Behavior and Emerging Technologies, au avut un răspuns similar. Studiul a constatat că oamenii s-au simțit mai puțin apropiați de partenerul de conversație atunci când persoana respectivă și-a folosit telefonul dintr-un motiv banal, cum ar fi aranjarea unei ieșiri cu prietenii, în comparație cu o situație importantă.

În ziua de astăzi, nu mai e o tragedie să fii singur. Tocmai din cauza sau datorită faptului că mulți își găsesc alinarea în diverse medii virtuale, aplicații, conversații online etc. În parte, opțiunea pentru atât de mulți oameni de a trăi singuri este posibilă și confortabilă astăzi, datorită progresului tehnologic. Nivelul actual de dezvoltare a inteligenței artificiale (AI) sau al roboticii ne permite, de asemenea, să găsim o alternativă la comunicarea umană. Deci, cum folosesc oamenii progresul tehnologic pentru a ușura singurătatea?

Dragoste și algoritmi – împreună sau singuri?

Este posibil ca multe dintre sentimentele noastre de singurătate (în special ale celor din orașele moderne) să ducă la un nou val de tehnologie care să imite relațiile. Poate suna SF, dar realitatea virtuală (VR) și roboții sunt folosiți pentru a crea o multitudine de forme de conectare inteligentă digitală. Nivelul actual al dezvoltării AI permite crearea de parteneri și asistenți virtuali. Desigur, există încă o diferență vizibilă între o prietenă sau iubit virtual și o persoană reală. Cu toate acestea, în timp și cu progrese tehnice suplimentare, oamenii pot să înceapă să vadă o relație cu un partener virtual drept ceva normal și natural. Deja, conform unui studiu recent realizat de Kaspersky, doar 55% dintre cei chestionați au spus că nu se simt pregătiți să înceapă o relație cu un partener virtual.

Dar nu este același lucru ca realitatea. Având în vedere acest lucru, este întotdeauna important să iei în considerare latura etică a problemei. De exemplu, cât de reale sunt sentimentele de dragoste dacă a fost creată o personalitate care să corespundă nevoilor dumneavoastră? Va fi un astfel de partener digital acceptat de oamenii din lumea reală? Este dificil să răspunzi la întrebarea dacă o persoană are nevoie de un partener romantic pe care să nu-l poată atinge și, dacă există o modalitate de a simula atingerea, persoana respectivă ar trebui sau nu să o accepte?

Dacă n-ai văzut filmul “Her” din 2013 și esti pasionat de subiectul relațiilor prin prisma tehnologiei, trebuie să te uiți la el. Tehnologiile existente pot schimba modul în care experimentăm dragostea și acest lucru poate avea impact asupra modului în care reacționăm la relațiile romantice în viitor. În filmul mai sus menționat, Theodore, recent divorțat, se îndrăgostește de un asistent virtual AI, Samantha. Empatia „ei”, percepția, inteligența ascuțită și umanitatea îl fac pe Theodore să se îndrăgostească orbește de ea.

Cu algoritmi care pot cuantifica dragostea, roboții sociali și roboții sexuali pentru parteneriate romantice, tehnologiile vor avea un impact semnificativ asupra modului în care oamenii percep în mod tradițional dragostea.

„Cred că este important să reflectăm asupra impactului tehnologiilor asupra iubirii și asupra altor valori din cel puțin două motive”, a spus Dr. Sven Nyholm, profesor asistent de filosofie la Universitatea Utrecht. „În primul rând, uneori, tehnologiile au impact asupra idealurilor și valorilor noastre, fără să observăm acest lucru până mai târziu, moment în care am putea regreta unele dintre aceste evoluții. În al doilea rând, valorile noastre evoluează întotdeauna, uneori mai încet, alteori mai repede. Conștientizarea mai bună a acestui proces ne poate ajuta să obținem înțelegerea de sine și, de asemenea, să ne ajute să înțelegem ceea ce putem controla, precum și ceea ce nu putem controla”, conchide profesorul.

Așadar, tu cum apreciezi dragostea? Oamenii au idei și mentalități diferite când vine vorba de acest lucru. Pentru unii, dragostea este despre găsirea potrivirii perfecte. Pentru alții, este vorba de a fi cu cel ales, cu cel unic și de neînlocuit. Pentru câțiva oameni, este vorba de angajament – o virtute la care aderați amândoi pe viață.

Așa că, data viitoare când ieși cu prietenii la terasă sau când iubita ta se uită urât la tine că nu-i dai atenție, lasă telefonul deoparte și bucură-te de momentele din viața ta și încearcă să menții un echilibru între mediul virtual și relațiile interumane reale. Acestea din urmă sunt cele care chiar contează.