Ce aplicații o să poți folosi pe Google Fuchsia, înlocuitorul pentru Android

de: Răzvan Băltărețu
03 01. 2019

Google lucrează de câțiva ani la un înlocuitor pentru Android. Știm că se va numi Fuchsia, cel puțin până la o lansare oficială. Iar subiectul disponibilității aplicațiilor a fost rezolvat.

Android e un sistem de operare dezvoltat de Andy Rubin și pe care Google l-a cumpărat aproape gata de lansare. E bazat pe Linux și nu chiar cea mai bună opțiune pentru telefoanele moderne și, mai ales, telefoanele și dispozitivele viitorului. Ca să schimbe asta, compania lucrează la Fuchsia.

În prezent, Google dezvoltă Chrome OS pentru laptopuri și Android pentru telefoane, televizoare, ceasuri inteligente și tablete. Fuchsia ar veni ca un ecosistem pentru orice dispozitiv, poate chiar și pentru cele smart din casă. Deocamdată, dezvoltarea noului sistem e în stadiu experimental, dar un test pe un telefon a fost deja făcut.

Totuși, orice platformă nouă are o mare problemă: lipsa aplicațiilor. S-a văzut asta foarte bine pe Tizen, Windows (Mobile, Phone sau 10 Mobile) și Firefox OS. Astfel, Google o să meargă pe o rețetă cunoscută: aplicații de Android pe Fuchsia. În codul acestei platforme a fost găsită o versiune modificată a librăriilor Android Runtime (ART). Asta înseamnă că Google lucrează la optimizarea sistemului de operare ca să ruleze nativ aplicații Android (și fără compromisuri de performanță).

Deocamdată, Fuchsia pare să fie mai mult un rival pentru Windows 10 decât pentru iOS. În fapt, ar putea fi un sistem de operare proiect să nu aibă un rival exact la ora lansării. Printre noutățile știute se numără un manager de fișiere mai bun pentru dispozitiv cu ecran tactil, o tastatură nouă și un mod split view pentru folosirea a două aplicații simultan. Samsung are așa ceva, iar Apple a implementat pe iOS pentru iPad. Windows 10 are însă cel mai bun suport pentru o așa funcție, dar nu-i pe telefoane.

Firesc, Fuchsia are și o interfață nouă față de Android. Totuși, nu asta e vital pentru Google, ci că a implementat un nucleu propriu și nu s-a bazat pe Linux. Astfel, va controla platforma fix cum face Apple cu iOS și macOS. Noul kernel, denumit Magenta, nu mai folosește sistemul de licenţiere GPL, ci un mix de licenţe BSD 3, MIT și Apache 2.0.

În prezent, Google dezvoltă Android în sistem open source și îl oferă gratuit cui îl dorește. „Taxează” însă prin serviciile sale: Play Store, YouTube, Search, Gmail sau Chrome. Astfel, dacă un producător nu preinstalează un număr de aplicații, nu primește acces la magazinul cu aplicații.

Odată cu îndepărtarea de Linux, Google închide și mai mult sistemul. Fuchsia poate fi, foarte bine, platforma pe care s-o controleze mai strâns și să nu mai fie în situația în care actualizările să întârzie.