13 aug. 2016 | 13:53

Google lucrează la un nou sistem de operare open source

ACTUALITATE
Google lucrează la un nou sistem de operare open source

Google lucrează la un sistem de operare scalabil, care se pare că va purta numele „Fuchsia”.

Proiectul celor de la Google este publicat pe GitHub și este însoțit de o mini-descriere cel puțin interesantă: Pink + Purple == Fuchsia (un nou sistem de operare). Ceea ce face lucrurile și mai interesante e că nu are la bază Linux, iar kernelul (miezul) sistemului de operare folosește proiectul LittleKernel și se numește Magenta. Magenta e dezvoltat astfel încât să poată fi folosit pe dispozitive de orice dimensiune și capacitate, de la dispozitive mici, până la smartphone-uri și PC-uri, potrivit Profit.

Din același proiect fac parte și Flutter și Dart. Dart este principalul limbaj de programare utilizat, iar Flutter este responsabil de interfața grafică, iar capabilitățile sale sugerează faptul că ar putea folosi Material Design, principiile grafice trasate de Google pentru aplicațiile Android și Chrome OS. De asemenea, din restul informațiilor disponibile pe pagina GitHub, reiese că Fuchsia oferă suport pentru procesoarele ARM de 32 și 64 de biți, precum și procesoarele pe 64 de biți pentru PC-uri.

Există posibilitatea ca acesta să fie încă un proiect Google cu potențial imens, dar care nu va depăși acest stadiu. O altă posibilitate ar fi ca Fuchsia să reprezinte o alternativă pentru dispozitivele IoT, acolo unde kernelul Linux folosit pentru Android și Chrome OS nu este cea mai bună soluție. Totuși, ar fi foarte interesant să avem de-a face cu un sistem de operare universal, scalabil, care să ruleze pe toate tipurile de dispozitive, dar rămâne de văzut ce planuri are Google.