Anticoncepționalele pentru bărbați sunt noua metodă contraceptivă

de: Nicoleta Apostol
16 03. 2018

Câțiva cercetători sunt cu un pas mai aproape de a dezvolta o pilulă contraceptivă, administrată de bărbați. Rezultatele pe animale sunt promițătoare, urmând ca pastila să fie testată și pe om.

Multă lume așteaptă cu interes un contraceptiv masculin, după ce mai multe abordări au fost prezentate. Acum oamenii de știință australieni cred că au dat lovitura cu o abordare care oferă un control sigur și eficient, fără efecte secundare pe termen lung.

Pilula se concentrează pe două proteine care declanșează sperma, împiedicând efectiv spermatozoizii să părăsească corpul bărbatului.

Lucrarea se bazează pe cercetările anterioare efectuate la Universitatea Monash. În 2013, oamenii de știință au demonstrat că pilula este într-adevăr eficientă – cel puțin la șoareci. Acum, ea va fi supusă testelor clinice, să fie verificată pe om.

La șoareci, echipa a arătat că două proteine, a1A-adrenoceptor și P2X1-puricenoptor, pot fi șterse în condiții de siguranță, ceea ce duce la infertilitate de 100%. În plus, nu afectează performanța sau viața sexuală.

„Ne apropiem de dezvoltarea unui contraceptiv non-hormonal, administrat oral, convenabil, sigur și eficient, care poate fi ușor inversat”, a declarat cercetătorul principal Sab Ventura. „Ne propunem să realizăm acest lucru, dezvoltând o combinație de două medicamente care blochează transportul spermatozoizilor, dar să nu distrugă dezvoltarea sau maturizarea lor”.

Acest rezultat i-ar putea oferi un avantaj față de alte abordări interesante care sunt în prezent testate, ca o injecție hormonală, cu o eficientă de 96% ,sau Vasalgel – un produs injectabil, care a arătat o șansă de reușită imensă în studiile pe animale.

Strategiile anterioare s-au concentrat asupra unor obiective sau mecanisme hormonale care produc sperma disfuncțională, incapabilă de fertilizare. Dar de multe ori interferează cu activitatea sexuală masculină și provoacă efecte ireversibile pe termen lung asupra fertilității.

Cu această abordare non-hormonală, sperma nu este afectată. Astfel că metoda contraceptivă poate fi, probabil, ușor reversibilă odată ce medicamentul a fost oprit.

Unele lucrări au fost deja realizate. Există deja o pilulă care blochează adrenoreceptorul α1A ca tratament pentru o afecțiune numită hiperplazie prostatică benignă sau prostată mărită. Următorul pas în cercetare este de a dezvolta pilula pentru a bloca a doua proteină.