06 mart. 2018 | 14:00

Ziua în care francezii au mâncat animalele de la Grădina Zoologică și șobolani

ACTUALITATE
Ziua în care francezii au mâncat animalele de la Grădina Zoologică și șobolani

Între 19 septembrie 1870 și 20 ianuarie 1871, armata prusacă a asediat Parisul, în cadrul Războiului Franco-Prusac. Urmările acestuia au fost nefaste, deoarece, într-o lună, parizienii au rămas fără alimente și au început să măcelărească animale.

Astfel, ei s-au pus pe măcelărit cai, să le mănânce carnea, iar din sânge au ajuns “să facă budinci”. Până la sfârșitul asediului, au fost uciși aproximativ 65.000 de cai.

Din nefericire, lucrurile nu s-au oprit aici. După încă o lună, mai exact în noiembrie 1870, pe piață au început să se vândă cadavre de câini și pisici, dar și tăvi cu șobolani și porumbei morți. Fostele animale de companie erau vândute cu 20-40 de cenți pe kg, în timp ce un șobolan zdravăn putea ajunge până la 50 de cenți.

Odată cu apropierea Crăciunului, restaurantele și cafenelele din Paris au fost nevoite să se închidă. Cele mai mari restaurante au reușit, totuși, să rămână deschise, însă și-au modificat drastic meniurile.

Dacă mâncatul pisicilor ți s-a părut grotesc, s-ar putea să nu îți placă ce urmează. În acel moment, în care mâncărurile tradiționale deveniseră aproape un mit, oamenii au fost nevoiți să apeleze la metode “alternative”. Astfel, când un anumit domn Deboos din Boucherie Anglaise a cumpărat o pereche de elefanți pentru suma de 27.000 de franci, oamenii s-au îngrămădit pentru a prinde o bucățică din carnea lor.

Elefanții au fost omorâți cu gloanțe explozive din oțel, tăiați și, mai apoi, vânduți, cu precădere pentru trunchi, care era preferatul parizienilor. Alte părți ale corpului erau vândute cu 10-14 franci, în timp ce trunchiul se dădea cu 40-45 de franci.

Acest “trend” a acaparat până și restaurantele mari, care au servit de Crăciun supă de elefant, iar de Revelion delicatesa a fost file de elefant.

Elefanții nu au fost singurele animale din grădina zoologică care au sfârșit pe farfurie, restaurantele serveau, de asemenea, canguri, antilope și chiar păuni. Nici șobolanii, catârii, măgarii, câinii și pisicile nu au scăpat de măcel. Singurele animale care au rămas neatinse au fost maimuțele, leii, tigrii și hipopotamii.

În cele din urmă, asediul a luat sfârșit în luna ianuarie, după un bombardament de 23 de nopți, în care au fost uciși 400 de oameni. Tratatul de la Frankfurt, din 10 mai 1871, a fost cel care a încheiat oficial Războiul Franco-Prusac.