Descoperirea tonelor de minerale rare ar putea schimba economia globală
Câțiva cercetători au descoperit un depozit de minerale rare în largul coastelor Japoniei. Studiul oamenilor de știință spune că milioanele de tone descoperite ar putea schimba lumea pe o perioadă de secole.
Cercetătorii au dat peste un depozit e minerale de aproximativ 16 milioane de tone. Mineralele Pământului sunt folosite la aproape orice, de la baterii de smartphone la mașini electrice. Prin definiție, acestea conțin unul sau mai multe din cele 17 elemente rare – dacă ești familiarizat cu tabelul periodic al elementelor, ele sunt poziționate pe al doilea rând din partea de jos.
Aceste elemente sunt, de fapt, abundente în straturile din crusta Pământului, dar, de obicei, sunt dispersate. Din acest motiv, rar se găsește o cantitate substanțială de elemente îmbinate.
În prezent, există doar câteva zone viabile din punct de vedere economic de unde acestea pot fi extrase. China a controlat o mare parte din oferta mondială a acestor minerale zeci de ani. Asta a făcut ca Japonia, un important producător de electronice, să se bazeze pe prețurile dictate de vecinii lor.
Depozitul nou descoperit este suficient de mare ca să furnizeze întregii lumi elemente pe o perioadă de sute de secole, după cum au scris autorii studiului. Există suficient ytriu pentru a satisface cererea globală în următorii 780 de ani, diprosium timp de 730 de ani, europiu pentru 620 de ani și terbiu pentru 420 de ani.
Depozitul se află în afara insulei Minamitori, la aproximativ 1.850 km sud-est de Tokyo. Mineralele Pământului pot fi formate prin activitatea vulcanică. Chiar și așa, multe dintre mineralele planetei noastre s-au format inițial din exploziile supernovelor, înainte ca Pământul să fie cum îl știm noi. Când s-a format Pământul, mineralele au fost prinse în cele mai adânci porțiuni ale mantalei planetei, un strat de rocă sub crustă.
„Asta schimbă regulile jocului pentru Japonia”, a declarat Jack Lifton, director principal al unei firme de cercetare de piață. Japonia a început să caute propriile zăcăminte, după ce China a reținut transferurile de minerale pe fondul unei dispute privind insulele pe care ambele țări și le revendică.
Anterior, China și-a redus cotele de export de zăcăminte naturale în 2010, ducând la o scumpire a acestora cu până la 10%.