A fost descoperit al patrulea cel mai abundent mineral de pe Pământ

A fost descoperit al patrulea cel mai abundent mineral de pe Pământ

Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit perovskitul de silicat de calciu (CaSiO3) pe suprafața Pământului. Acesta poate fi al patrulea cel mai abundent mineral de pe Pământ, dar nu a fost văzut niciodată în natură. Asta pentru că devine instabil la suprafața planetei.

Perovskitul de silicat de calciu a fost descoperit într-o mică bucată de diamant. Piatra prețioasă a fost recuperată de la mai puțin de un kilometru adâncime în scoarța Pământului, în mina de diamante Cullinan din Africa de Sud.

„Nimeni nu a reușit vreodată să păstreze acest mineral stabil pe suprafața Pământului”, spune geochimistul Graham Pearson. „Singura modalitate posibilă de conservare a acestui mineral pe suprafața Pământului este să fie prins într-un „recipient” necioplit, cum este acest diamant”.

Oamenii de știință au estimat că perovskitul constituie aproximativ 93% din mantaua inferioară a Pământului, dar CaSiO3 a rămas o constatare la nivel ipotetic. Acum că acest material se află în mâinile experților, nu le rămâne decât să-l studieze în detaliu.

Diamantul, care a protejat materialul, este unul de doar o.o31 milimetri și, de asemenea, este un specimen foarte rar. Cele mai multe diamante se nasc mult mai aproape de suprafața Pământului, între 150 și 200 de kilometri adâncime. Însă acest diamant ar fi format la o adâncime de aproximativ 700 de kilometri, spun cercetătorii.

La acea adâncime, presiunea este de aproximativ 240.000 de ori presiunea atmosferică la nivelul mării. Această presiune intensă, zdrobitoare, care ar fi format diamantul, a prins CaSiO3 în interior și a împiedicat deformarea acestuia pe măsură ce diamantul se îndrepta spre suprafață.

„Diamantele sunt, într-adevăr, modalități unice de a vedea ce este în Pământ”, spune Pearson. „Compoziția specifică a incluziunii perovskite în acest diamant indică foarte clar reciclarea crustei oceanice în mantaua inferioară a Pământului. Este o dovadă fundamentală a ceea ce se întâmplă cu soarta plăcilor oceanice”.

În orice caz, dacă materialul abia a fost descoperi și deja a dezvăluit câteva lucruri uimitoare despre Pământ, ne așteptăm ca cercetătorii să ne țină la curent și cu altele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: