iPhone, după 11 ani: revoluțiile care ne-au schimbat viața

de: Răzvan Băltărețu
09 01. 2018

iPhone a fost lansat într-o lume în care telefoanele erau urâte, cu butoane, ecrane mici și deloc smart. Steve Jobs l-a introdus ca pe-o revoluție. Vedem, 11 ani mai târziu, că a fost o revoluție.

Primul iPhone era departe de ceea ce Steve Jobs promitea. Pe 9 ianuarie, pe-o scenă folosită de fondatorul Apple ca un forum de unde anunța revoluție, primul iPhone era cel mult un prototip. Nu funcţiona foarte bine, iar vina îi aparţine lui Steve Jobs.

A avut cerinţe care i-au forţat pe ingineri să facă diverse compromisuri. Povestea a apărut mai târziu şi a fost prezentată de The New York Times. Pe scenă, Jobs avea la dispoziţie mai multe telefoane pentru fiecare segment, iar în sală inginerii săi aveau propria lor soluţie pentru a rezista. „Până la final, Grignon (Andy Grignon era responsabil de modulele radio din iPhone, componente esenţiale pentru a face un aşa dispozitiv telefon – n.r.) nu era doar mulţumit, era beat. A adus o ploscă cu wisky pentru a se linişti”, scrie NYTimes.

La final erau beți, iar iPhone era anunțat oficial. A ajuns pe piață în vara lui 2007 și, între timp, ultimul model a renunțat și la ultimul buton lăsat de Apple pe acest smartphone. Aşa a început deceniul Apple în care a dominat piaţa telefoniei mobile.

iPhone a îngropat Nokia (și BlackBerry, și multe alte companii și telefoane)

Spre deosebire de Nokia, BlackBerry domina piața corporate. Finlandezii aveau piața consumer. Pe ambele, iPhone a ajuns să le domine, iar Nokia să fie acum doar un brand pe telefoane fabricate de chinezi.

Atât Nokia, cât și BlackBerry și-au văzut liniile de produse date peste cap și utilizatorii cuceriți de iPhone. În 2011, BlackBerry le transmitea angajaţilor importanţi, printr-o scrisoare, că a eşuat să prevadă importanţa iPhone. „Am râs şi am spus că ei vor să introducă un computer într-un telefon, iar asta nu va funcţiona. (…) A fost o strategie greşită şi ştim cine este responsabil”. Între timp, a licențiat brandul pentru telefoane fabricate în China, care rulează Android.

App Store a pornit un alt fel de revoluție prin iPhone

Primul iPhone făcea bine trei lucruri: era telefon, browser foarte bun și player de muzică. Mai avea și un ecran mare, tactil capacitiv, și o calitate excelentă (față de concurență). A pus însă bazele App Store, introdus cu iPhone 3G, care s-a dovedit un pariu câștigător. Nu a fost ideea Apple, dar compania a avut cea mai bună implementare. A fost finalul aplicațiilor dificil de instalat și cu o grafică cel puțin contestabilă.

App Store a devenit un loc în care, cel puţin în aparenţă, te puteai îmbogăţi pe baza unei idei de joc sau aplicaţie. Zic în aparenţă pentru că nu li se întâmplă tuturor, nu e atât de uşor, dar există zeci de cazuri de dezvoltatori care au câştigat milioane de dolari. „Există o aplicaţie pentru asta“, sloganul Apple, a devenit astfel celebru. Între timp, după Android, Microsoft, Amazon sau Samsung, și Huawei vrea să-și facă așa ceva.

Divertismentul mobil s-a născut odată cu iPhone

În 2018, poți avea conexiune 4G în multe țări din Europa și, mai ales, în România. Cu aceasta, și cu telefoane cu ecrane mari, te bucuri de divertisment oriunde ești. Desigur că nu este doar meritul Apple, dar cu iPhone, acest model de smartphone modern, a schimbat modul în care consumăm conținut digital.

Totul a început cu aplicația YouTube creată special pentru iPhone. Au venit Netflix, Amazon sau Spotify cu soluții mobile. Sunt disponibile pe iOS și Android, internetul e mai bun ca niciodată, iar numărul de abonați a explodat. În egală măsură, pirateria a scăzut.

iPhone a adus și navigația la un nivel excelent pentru telefon

Tot în parteneriat cu Google, Apple a lansat pe primul iPhone Google Maps. Între timp, s-au certat, iar Apple și-a construit propria aplicația de navigare. Totuși, pe telefoane Waze a devenit o companie imensă, cumpărată de Google în 2013 pentru 1,3 miliarde de dolari, iar folosirea sistemelor GPS a scăzut.

Fotografia și videografia au ajuns la un alt nivel cu iPhone

Anual, Flickr prezintă ce dispozitive de captură foto au fost populare. iPhone e mereu pe primul loc. A devenit camera pe care o ai mereu cu tine. Filmează 4K, filmează slow-motion, ba chiar pe ultimele modele sunt două camere pentru diverse efecte, iar stabilizarea optică a ajuns să fie dorită de toată lumea. Mai mult, Instagram a debutat tot pe iPhone.

Mai mult, s-a ajuns și la experimente frumoase: filme realizate exclusiv cu un telefon. Deși senzorul încă este mic, iar aplicația este destul de limitată, au apărut soluții software de la terți. În prezent, poți realiza fotografii RAW, le poți procesa ca pe PC și le poți sincroniza în cloud.

iPhone a schimbat și mesageria clasică

Încă mai trimiți SMS-uri? Dacă da, sunt mai multe decât mesajele pe WhatsApp sau Facebook Messenger? Probabil că nu. E ironic că iPhone a devenit un dispozitiv care să construiască această piață, după ce primele modele n-aveau nici măcar suport MMS (văzut un standard pentru cei care doreau să trimită mesaje mai „bogate”).

În prezent, pe Android și iOS ai zeci de aplicații de mesagerie, iar Apple a creat iMessage. E, dacă vrei să-l vezi așa, un serviciu SMS pe steroizi. Poți trimite mesaje prin internet, cu poze, Animoji, stickere, emoji, folosind un număr de telefon sau adresă de mail. Desigur, funcționează doar între dispozitive iOS, dar mulți utilizatori au ajuns să depindă de acest serviciu (disponibil și pe macOS).

Avem Uber, Airbnb și alte servicii din sharing economy datorită iPhone

Dacă îți plac și folosești Uber, Airbnb şi alte servicii de tip sharing economy, acestea n-ar fi posibile fără un telefon inteligent. Oricât de disruptive ar fi ele, ar fi inutile pe un computer. Uber conectează un client cu o mașină dispusă să-l transporte. Airbnb te cazează mai ieftin în zeci de țări din lume. Și acestea sunt doar două exemple într-o piață de business de zeci de miliarde de dolari.

Comerțul online s-a schimbat în mai puțin de 20 de ani

La finalul anilor ’90, oamenii începeau să cumpere pe internet. Amazon e una dintre companiile care au rezistat acelor vremuri. Între timp, mulțumită iPhone (și a pieței cu Android dezvoltată în ultimii 10 ani) vorbim de comerț mobil. Sunt oameni care comandă și plătesc doar prin telefon. Aici, China domină piața și poate da lecții țărilor mai dezvoltate.

[readmore]

Pe plan local, în fiecare an de Black Friday, eMAG laudă aplicația și-o recomandă clienților pentru plasare rapidă de comenzi. Repet, nu e doar meritul Apple, dar dacă în urmă cu 11 ani nu aveam un iPhone pe care să se dezvolte o piață, probabil că aceste micro-revoluții ar fi fost amânate.

Mai mult, plata cu telefonul, care ține loc de card, nu mai e un vis, e o realitate. Apple a introdus serviciul care îți stochează cardul, mișcare replicată de Google și Samsung. Înainte de Apple Pay, ce-i drept, Google a încercat să domine piața, dar a eșuat. Acum, poți plăti (în anumite țări) la magazine, metrou sau benzinării doar cu telefonul, fără griji de portofel.

Cu iPhone am văzut cum telefonul devine un gadget universal

Un telefon, în prezent, îți poate monitoriza sănătatea, stochează cele mai importante poze, fișiere și conturi din viața ta și poate controla gadgeturi inteligente din casa ta. Îți poate descuia ușa, poți verifica printr-o aplicație temperatura din casă sau poți porni mașina printr-o simplă atingere. Poți păstra și bilete de avion, dar și carduri bancare.

Mai mult, Apple a popularizat și conceptul de asistent digital. Siri încă nu e o performanță deosebită, dar când a fost introdus nici nu exista o alternativă. Acum Microsoft are alternativă, Google la fel, ba chiar și Amazon sau Samsung. E o piață care se dezvoltă și încă mai are de evoluat până când asistenții aceștia vor fi utili pentru toți, cum ar fi pentru România. Mai mult, Allview încearcă să își dezvolte propriul asistent.

Asta înseamnă smartphone modern. Mai nou, vorbim de inteligență artificială și telefoane care pot anticipa ceea ce avem nevoie. Telefonul va deveni, de la an la an, un hub tot mai important pentru viețile noastre, prin intermediul căruia vom avea acces la diverse domenii și aplicații și servicii.

După 10 ani, iPhone X cu Face ID te face să uiți că telefonul e blocat

Face ID nu-i, din nou, o idee nouă. A încercat și Google pe Android Ice Cream Sandwich și a fost un eșec. Samsung încă are o tehnologie cvasi-inutilă pe telefoanele sale și OnePlus la fel. Spre deosebire de primele implementări, Face ID scanează 3D fața în 30.000 de puncte infraroșii, nu doar „face” o poză. După ce a popularizat scanarea amprentei, Apple face același lucru cu recunoașterea facială.

iPhone X e primul telefon care te face să retrăiești vremurile când nu-ți securizai telefonul. Pur și simplu îl folosești și nu trebuie să introduci un tipar, să tastezi un PIN sau să scanezi o amprentă pe-un senzor cu poziție fixă.

Nu e totul roz când vine vorba de iPhone (sau un telefon modern)

Da, iPhone a schimbat interacţiunea între oameni, cum ziceam și la mesagerie. Toţi avem smartphone-uri inteligente, poate chiar iPhone, dar avem mai puţină atenţie pentru alte lucruri. În plus, este o scenă obişnuită ca într-un grup de oameni aflaţi la o masă cel puţin unul să fie ocupat cu telefonul său. Fie că îşi fotografiază mâncarea, fie că doar răspunde la un mesaj, un smartphone e acolo pentru a fi folosit.

În egală măsură, un telefon îți umple timpul când n-ai ce face sau te ajută să eviți anumiți oameni cu care n-ai vrea să te întâlnești. Este și o gaură de neagră a atenției și timpului când vine vorba de rețele sociale. Facebook e doar un exemplu, apoi Snapchat, iar Instagram e deja un hit.