15 nov. 2017 | 18:00

Apple câștigă piața la care Steve Jobs nici nu visa

ACTUALITATE
Apple câștigă piața la care Steve Jobs nici nu visa

Apple a făcut o treabă foarte bună cu Apple Watch, iar vânzările înregistrate de ceasul inteligent ne confirmă succesul aparatului. 

Până de curând, cei de la Xiaomi au ocupat prima poziție în clasamentul global de purtabile. Acel loc în top a fost obținut datorită unor brățări smart și ceasuri inteligente foarte ieftine. Conform celui mai recent studiu publicat de Canalys însă, Apple și-a redobândit poziția de lider în cel de-a treilea trimestru al acestui an.

Indiferent cât de ieftine sunt unele purtabile, faptul că Apple ocupă din nou primul loc în top atestă afinitatea utilizatorilor pentru produse de calitate, fie ele și mai scumpe. Deși gigantul din Cupertino refuză să facă publice cifrele exacte de vânzări, conform studiului de la această adresă, a reușit să comercializeze nu mai puțin de 3,9 milioane de Apple Watch-uri pe o perioadă de trei luni. În practică, acea cifră nu este cu multe peste cele 3,6 milioane de unități livrate de Xiaomi sau 3,5 milioane de exemplare comercializate de Fitbit.

Ca referință, gadgetul de succes al Xiaomi este Mi Band 2, care costă doar 23 de dolari și nu este compatibil cu foarte multe telefoane. Succesul Apple s-a datorat și lansării de hardware actualizat. Apple Watch Series 3 s-a vândut atât de bine în unele piețe încât compania americană nu a putut să facă față cererii. Conectivitatea LTE a ultimului model este de asemenea foarte atrăgătoare pentru utilizatori, în câteva luni fiind livrate 800.000 de astfel de dispozitive. Ca și comparație, în aceeași perioadă de trei luni, Samsung a vândut doar 500.000 de smartwatch-uri Gear S3, cu sau fără LTE.

Per ansamblu, piața de purtabile nu se află însă într-o situație neapărat roz. Față de aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistra o scădere cu 2 procente, până la 17,3 milioane de unități. În final, concluzia este simplă. Nu mai este suficient pentru utilizatori să-și investească banii într-o brățară simplă care măsoară pașii și ritmul cardiac. Din ce în ce mai mulți își doresc funcționalitatea unui smarphone la mână.

wearable-market-share-q3-2017-canalys

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele