De ce vrea Google să ia bani pentru Android, oricât de gratis ar fi sistemul

de: Răzvan Băltărețu
17 10. 2018
Google-Android-taxa-Play-Store

Google a primit în iulie o amendă imensă de la UE. Google a anunțat în octombrie că va cere bani pentru Android. Dar a spus și că Android e gratis. Oricum, te afectează în vreun fel disputa asta? Da, foarte probabil.

Din 29 octombrie, Google va începe să taxeze Android la un nivel la care n-a făcut-o până acum. Vor fi afectați producătorii și vor fi afectate telefoanele vândute în Spațiul Economic European (SEC) – adică 28 de țări din UE la care se adaugă Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Nu știm până acum care va fi costul, dar știm cum va fi aplicat. Se prea poate ca tariful impus de Google să mărească și prețul per dispozitiv.

Propriu-zis, Google nu cere bani pentru Android. Android va rămâne gratuit, dar asta nu înseamnă mare lucru pentru utilizatorul final sau pentru producător, iar Google știe asta. Ce e util la Android e accesul la serviciile Google. Fără acestea, mai precis magazinul Play, ai doar un telefon cu acces la internet, ecran foarte bun, cameră deosebită și câteva aplicații preinstalate.

Google menține Android gratuit, dar o să ceară bani pentru pachetul Play Store – alte aplicații, cum ar fi Gmail, Maps, YouTube. Apoi, cei care cumpără o să poată preinstala și Chrome, și Search, dar nu vor mai fi obligați s-o facă. Fix obligația asta i-a atras amenda de 4,3 miliarde de euro.

Ce-i drept, magazinul Play nu e ieftin de întreținut. De la servere și măsuri de securitate la verificat aplicații și menținut relația cu dezvoltatorii. Totodată, Google ia un procent din fiecare achiziție din Play Store. În pierdere nu e.

 

Dacă Android rămâne gratis, de ce e ca și cum Google cere bani pentru el?

Atât iOS, cât și Android (sau oricare alt sistem de operare) sunt dependente de aplicații. Aplicațiile au transformat telefonul într-unul inteligent, iar ecosistemul acesta e imens: de la Facebook la inovații ca Uber și soluții terțe pentru foto-video. Lista e imensă.

Google știe că aproape orice utilizator e dependent de Play Store, așa cum sunt și producătorii. Nu deține Android, dar deține toate celelalte servicii pe care le vrei – YouTube sau Maps. Poate că de Chrome, Drive sau Gmail te lipsești, dar alternativele la primele celelalte două lipsesc cu desăvârșire (da, Waze, dar nu-i același lucru și e deținută tot de Google).

Google încearcă să forțeze mâna UE și, la o adică, să mute vina pentru costul suplimentar către UE. Compania e „forțată de împrejurări” ca să ceară bani pentru orice dispozitiv cu acces la Play Store vândut în Europa.

În același timp, compania a făcut apel și încearcă să scape de amendă sau, într-un caz mai probabil, să fie mai mică. Până atunci, o să fie o perioadă ciudată de un an sau mai mulți în care vei vedea versiuni diferite de telefoane.

 

Ce se mai întâmplă cu Android după decizia Google?

Vestea bună, pe care n-o aștepta nimeni cu mare interes, e că producătorii au permisiunea să folosească Android cum vor, chiar să livreze în UE modele fără Play Store, dar cu magazine proprii. În acest caz, modelul Amazon e evident.

Amazon a luat Android, a făcut magazin separat – Appstore – și interfață diferită. Samsung și Huawei sunt două companii mari care lucrează atât la magazine separate, cât și cu versiuni diferite de Android.

Nu în ultimul rând, în China deja există magazine imense cu aplicații fără ca Google să aibă vreo treabă. De aceea și vrea să revină acolo. Oricum, China e altă discuție.

Chiar cu toată libertatea de care Google dă acum dovadă, experimente cu telefoane care să nu depindă de Play Store au mai fost. Nokia X e un exemplu și, totodată, un eșec. Nici Amazon nu excelează, dar nici n-a fost zona hardware necesară pentru afacerile sale.

Android va fi neschimbat și Google îl va dezvolta în același ritm. Marea problemă va fi cu telefoanele pe care le vei cumpăra după 29 octombrie, dacă nu se schimbă nimic în relația cu UE și în strategia de plată pentru magazinul Play.

Cel mai probabil prețul va crește și piața va fi inundată, în primă fază, de telefoane „la gri” aduse din alte țări.

 

Situația, pe scurt

E și o veste bună: monopolul Google asupra Android e slăbit. Poate așa scăpăm de mare parte din aplicațiile preinstalate care nu pot fi dezinstalate. Astfel, eu sper chiar să apară un sistem de operare nou, între Android și iOS. Probabil că e un vis mort în fașă.

Sunt mai multe vești rele: fragmentarea va fi monstruoasă – de la magazine terțe și motoare de căutare predefinite până la actualizarea sistemului de operare. Microsoft, pentru Bing, ar putea fi unul dintre jucătorii interesați să-și cumpere locul pe telefoanele cu Android, așa cum face Google pe iPhone. FRaGmenTARe până la capăt!

E și un vis care nu se va îndeplini: sunt oameni care s-au bucurat că, odată ce Google nu mai controlează atât de puternic Android, va crește numărul de opțiuni pentru utilizatori. Dacă nu mai ai Chrome preinstalat, o să folosești Opera sau Firefox sau Edge. E un scenariu în care nu cred. Impactul va fi pe Search, cu siguranță, în special când o să dispară bara aia enervantă de pe ecranul principal, dar aplicații ca YouTube, Maps, Chrome sau Gmail încă n-au alternative decente pentru utilizatorii obișnuiți.

Acestea fiind spuse, ultimele două luni din acest an vor fi extraordinare. Huawei și Samsung și-au lansat deja cele mai puternice telefoane. Ambele sunt dependente de Android. Ironic e că Mate 20 Pro fix din 1 noiembrie va fi disponibil în Europa.