Oferte Digi Mobil, Orange, Vodafone, Telekom cu roaming ieftin în afara UE

de: Daniel Ștefan
16 05. 2018
Orange/Facebook

Roamingul în afara granițelor Uniunii Europene este diferit de cel din cadrul UE și nu toți operatorii de telefonie oferă anumite avantaje de care poți să te bucuri fără o taxare prea mare.

Digi Mobil, Orange, Vodafone sau Telekom trebuie să se conformeze legislației europene și să taie tarifele la roaming. Asta de ceva timp. În afara UE tot te costă însă o grămadă de bani.

Ce te faci, însă, când nu vrei să mergi într-o țară din Uniunea Europeană? Vodafone, Orange, Telekom și Digi Mobil tratează diferit roamingul pentru țările din afara spațiului Uniunii. Ofertele nu sunt nici pe departe la fel de tentante precum cele pentru Spațiul Economic European (SEE) și, cu siguranță nu te-ai fi așteptat la altceva.

Digi Mobil taxează tot, dar dirențiat în Roaming

Cei de la Digi Mobil sunt cei mai pretențioși. Asta pentru că, local, au cele mai mici tarife. Digi Mobil nu a eliminat suprataxarea nici pentru spațiul Uniunii Europene, pe motiv că au tarife prea mici și nu-și pot acoperi costurile. În consecință, ne rezumăm tot la spațiul extraeuropean. Dar e bine să știi că Digi Mobil taxează apelurile la secundă, după primele 30 de secunde ale convorbirii, pentru spațiul UE.

În principal, Digi Mobil împarte harta lumii în țări cu roaming drect și state cu roaming indirect, iar tu trebuie să-ți calculezi costurile în funcție de clasificarea lor.

Canada, de exemplu, e o țară cu roaming direct, iar apelurile către România sunt taxate cu 0,0833 euro credit. Dacă te afli în Hong Kong și vrei să dai telefon celor dragi din România, apelul costă 3,0702 euro credit.

Taxarea consumului de date în roaming a fost mult redus de Digi Mobil pentru zona UE, la doar 0,0040 euro/MB. Pentru alte țări însă, tariful variază. Pentru SUA, tariful este de 0,0714 euro credit/MB. Restul tarifelor le poți găsi aici.

Orange are cele mai avantajoase opțiuni de roaming

Ca în cazul altor beneficii, Orange stă bine și la capitolul roaming. Orange are acorduri cu peste 400 de operatori din peste 200 de țări. Poți folosi internetul în rețelele a peste 300 de operatori din peste 160 de țări și poți naviga la viteze 4G în cele mai importante destinații din lume.

Are o opțiune specială pentru roaming în Republica Moldova, pe care o poți adăuga la abonament, atunci când ai nevoie.

Beneficiile opțiunii Go Moldova

  • Ai 30 minute sau SMS-uri incluse
  • Tarif trafic de internet: 0,20 euro/MB (fără TVA)
  • Poți activa opțiunea oricând, dar plătești numai când te afli în roaming Totul, la costul de 3,97 euro (TVA inclus)

Canada, China, Israel, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina sau Statele Unite ai opțiunea Go World, care-ți oferă următoarele beneficii:

  • Ai 60 de minute sau SMS incluse
  • Țări în care poți folosi opțiunea: Canada, China, Israel, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina și Statele Unite
    Poți activa opțiunea oricând, dar plătești numai când te afli în roaming
  • Opțiunea se declanșează automat la primul apel primit sau efectuat, precum și la primul SMS trimis. După consumarea minutelor și a mesajelor incluse opțiunea se reactivează automat.
  • Totul, la costul de 8,93 euro (TVA inclus).

Orange îți mai pune la dispoziție și opțiunea Internet în Turcia, la prețul de 4,96 euro, prin care primești 500 MB trafic inclus în rețeaua Turk Telekom (Avea), valabilă șapte zile din momentul activării opțiunii.

Vodafone, tarife roaming aproape prietenoase cu țările din afara UE

Vodafone are o ofertă numită Roaming Extins, disponibil la 15 euro, conceput pentru o perioadă de o lună, în care primești beneficii incluse în roaming în UE și în țări precum Moldova, Serbia, Muntenegru, Macedonia, China, Israel, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Ucraina, Canada şi Monaco.

Ai însă doar 20 de minute pentru apeluri efectuate, 20 de minute pentru apeluri primite, 20 SMS-uri trimise și tarif de 0,24 euro/MB pentru traficul de internet pe mobil. Minutele/SMS-urile incluse se pot utiliza către orice ţară atunci când te afli într-una din cele 11 ţări enumerate. După ce depăşeşti minutele/SMS-urile incluse eşti taxat după următorul plan: 0,50 euro/ minut efectuat sau primit și 0,20 euro/SMS trimis.

Vodafone îți dă posibilitatea de a folosi netul și minutele naționale prin oferta Roaming pe Zi, în 15 țări din Zona Principală, respectiv Zona Extinsă.

Zona extinsă: Africa de Sud, Australia, Egipt, Ghana, Hong Kong, India, Japonia, Malaezia, Noua Zeelandă, Qatar, Singapore, SUA inclusiv Hawaii.

Dacă vrei să pleci în SUA sau China, acestea sunt incluse în Zona 4 și nu ai oferte speciale. Internetul este taxat cu opt euro credit/MB. Dacă vrei să suni acasă, în România, fiecare apel e taxat cu 2,29 euro/minut.

Telekom are tarife mari și avantaje puține

Spre deosebire de celelalte rețele, Telekom nu oferă opțiuni speciale de Roaming pentru țările din afara Uniunii Europene. În total, sunt șase zone cu țări, din care, Grupa 0 este regiunea SEE, pe care n-o aducem acum în discuție.

Elveția, Gibraltar, Monaco, Turcia sunt incluse în Grupa 1. China și SUA sunt încadrate în Grupele 3, respectiv 4.

Tarifele apelurilor și SMS-urilor sunt destul de usturătoare, în funcție de țara în care vrei să pleci. Dacă, de exemplu, ești în Statele Unite și vrei să suni acasă, în România, apelul va fi taxat cu peste 2 euro credit/minut. Un mesaj trimis în România sau în oricare altă țară, e tarifat cu 0,465 euro/unitate.

Internetul o să te coste și el foarte scump în statele din afara UE. Dacă folosești internetul de la Telekom pe mobil în China, vei fi tarifat cu 9,52 euro/MB. În țările din Grupa 4, deci în SUA, luat ca exemplu, netul se tarifează cu peste 13 euro/MB.