De la Digi Mobil până la Orange, cât net pe mobil au consumat românii

De la Digi Mobil până la Orange, cât net pe mobil au consumat românii
Sursa foto: Cartele SIM de la toți operatorii din România. Fotografie de Răzvan Băltărețu/PLAYTECH
15:21 15.05.2018

Statisticile sunt frumoase, mai ales când ne arată cum evoluează tehnologia. De la Digi Mobil la Orange, luate în calcul și pachetele Vodafone sau Telekom, atât net mobil au consumat românii în 2017.

ANCOM a publicat date noi despre evoluția internetului din România. Când vine vorba de consumul anual, în 2017, acesta aproape s-a dublat față de acum doi ani. „În medie, un utilizator de internet mobil a consumat peste 1,4 GB/lună pe parcursul anului 2017, aproape dublu faţă de anul precedent. Este în mod clar efectul intensificării utilizării reţelelor 4G”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Internetul mobil 4G a fost întâi disponibil la operatorii mari, ca Vodafone sau Orange, apoi adoptat chiar și de Digi Mobil, cel mai mic operator din România. Ofertele cu zeci de GB de la acești patru – unde Digi Mobil domină cu ofertă de 50 GB, au dus la un consum imens. Telekom, de asemenea, pe final de 2017 a anunțat campania NetLiberare cu accent pe social media și video streaming.

Cu pachete Digi Mobil, Vodafone, Telekom și Orange, cum a evoluat internetul mobil

Datele prelucrate de ANCOM pentru finalul anului 2017 arată că 38% din numărul total de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni 4G, iar 42% conexiuni 3G, ceea ce înseamnă că 80% din cele 20,3 milioane conexiuni la internet mobil sunt conexiuni de mare viteză. Astfel, rata de penetrare la 100 locuitori a internetului mobil prin conexiuni 3G şi 4G a fost de 83%.

Cele mai multe conexiuni de internet mobil (17,3 milioane – 85%) sunt utilizate prin telefon, cu plata unui abonament sau a unei opţiuni dedicate pentru internet. Aceşti utilizatori au consumat în 2017, în medie, 1,36 GB/lună (+106%).

Utilizatorii de internet mobil prin modem, card sau USB – unde operatori ca Orange, Vodafone sau Digi Mobil încearcă să-și consolideze pozițiile – au consumat în medie 2,5 GB/lună (+43%), însă numărul acestora îşi continuă tendinţa de scădere, ajungând la 1,9 milioane.

În funcție de numărul de conexiuni la internet mobil active la 31.12.2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 42%, principalul competitor 23%, următorul competitor 18%, ceilalți furnizori însumând 17%.

Digi Mobil, Orange, Telekom și Vodafone vând și servicii de telefonie mobilă. Cum a evoluat aceasta

La sfârșitul anului 2017 erau 22,4 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (-2%), dintre care 12,1 milioane (+5%) erau utilizatori pe bază de abonament și 10,3 milioane (-9%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active.

În funcție de numărul de cartele SIM active la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei avea o cotă de piață de 40%, principalul competitor 30%, următorul competitor 17%, ceilalţi furnizori însumând 13%.

În total, în anul 2017, s-a vorbit la telefonul mobil aproape 69 miliarde minute, în scădere cu 3% faţă de 2016, iar numărul de SMS-uri a fost de aproape 16 miliarde (-14%). Astfel, în medie, în 2017 un utilizator a vorbit lunar la telefonul mobil 4 ore şi 14 minute şi a transmis 58 de mesaje SMS.

Traficul către alte rețele mobile a crescut în continuare, în 2017 ajungând să reprezinte 33% din traficul de voce şi 27% din traficul SMS, în timp ce traficul în propria reţea şi-a menţinut tendinţa de scădere, având o pondere de 58% în cazul traficului de voce şi de 72% în cazul traficului SMS.

În cazul traficului de voce, liderul pieţei a avut în 2017 o cotă de piaţă de 42%, principalul competitor 27%, al treilea clasat 18%, iar ceilalţi furnizori 13%.

Ca urmare a aplicării începând cu 15 iunie 2017 a Roamingului ca Acasă în Europa (Roam Like At Home), utilizarea serviciilor de roaming a înregistrat în 2017 creşteri exponenţiale.

Traficul de apeluri efectuate s-a triplat (de la 0,5 miliarde minute în 2016 la 1,5 miliarde în 2017), cel de apeluri primite a crescut cu +81% (până la 2 miliarde minute), traficul SMS a crescut cu +58%, iar traficul de date a crescut de șase ori, ajungând la 5.811 TB în 2017.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: ANCOM