09 mai 2018 | 11:26

Vodafone cumpără UPC contra unei sume-record

ACTUALITATE
Vodafone cumpără UPC contra unei sume-record
Ilustratie: PLAYTECH

Grupul britanic Vodafone va cumpăra operatorul UPC România, printr-o tranzacție totală de 18,4 miliarde de euro. Pe lângă România, în cadrul acestei tranzacții, Vodafone va prelua operațiunile Liberty Global din Germania, Republica Cehă și Ungaria.

În urma preluării, operatorul telecom va avea una dintre cele mai mari infrastructuri din Europa de rețea de nouă generație (next generation network – NGN). Astfel, acesta devine un important furnizor de telecomunicații în Europa, cu o acoperire totală de 110 milioane de gospodării și companii.

UPC România furnizează servicii de cablu și televiziune și are o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total). Oficiali UPC spun că alăturarea operațiunilor UPC România cu cele ale Vodafone vor duce la crearea unui jucător important cu servicii convergente, care va spori competiția pe piața telecom, după cum notează și computerblog.ro.

Tranzacția nu include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat. Procesul face parte din strategia grupului britanic de a investi în convergență în țările europene în care operează.

Astfel, procesul le va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice.

Compania creată în urma tranzacției va oferi aceste servicii pentru cei 9,9 milioane de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România.

Murielle Lorlloux, CEO Vodafone România, spune că tranzacția va aduce beneficii atât pentru clienții celor două companii, cât și pentru economia românească, deoarece noua companie va acționa ca un catalizator pentru inovația în servicii.

Discuțiile de preluare se poartă de câteva luni. Perspectiva fuziunii a fost reiterată la începutul lunii februarie, când Vodafone a anunțat că poartă discuții cu Liberty Global pentru posibila achiziție a unor active din Europa. Oficiali susțin că încheierea tranzacției va avea loc la jumătatea anului 2019.