Digi Mobil promite servicii 5G pentru toată lumea și nu numai

de: Daniel Ștefan
31 08. 2018

Operatorul de telefonie mobilă Digi Mobil promite că va oferi tuturor românilor acces la cel mai rapid internet prin serviciile 5G și la un preț accesibil. Compania e pregătită să ofere 5G, dar are nevoie și de inițiative serioase din partea statului.

RCS&RDS, cel mai mare operator de cablu și internet din România, vrea să fie principalul furnizor de servicii 5G atunci când această conexiune va fi disponibilă. Compania promite că le va oferi tuturor utilizatorilor săi acces la 5G, iar prețurile vor fi accesibile:

“5 G este o îmbinare între reţeaua mobilă şi cea fixă. Internetul fix de acasă este consumat tot pe dispozitive mobile chiar dacă utilizatorii sunt conectaţi prin Wi-Fi. 5G fără fibră optică nu funcţionează, de aceea este foarte important demersul ANCOM pentru stabilirea tarifelor de utilizare pentru domeniul public. Acestea îţi permit să dezvolţi într-un mediu predictibil mai departe reţelele de fibră optică. Astfel putem ajunge la toţi utilizatorii şi le vom oferi viteze 5G peste câţiva ani. Dacă nu se înţelege acest aspect vom rămâne în urma altor ţări, iar avansul pe care îl avem va dispărea”, a declarat pentru Capital, Valentin Popoviciu, vicepresedinte grupul Digi/RCS & RDS.

A început o adevărată cursă între marii operatori de internet pentru furnizarea conexiunii 5G, dar Digi trebuie mai întâi să se străduiască să acopere și zonele rurale cu servicii de calitate. Deocamdată, RCS&RDS face investiții masive în extinderea rețelei de fibră optică, iar la orașe situația se prezintă bine.

De ce a început Digi o luptă acerbă în privința 5G? Nu trebuie să uităm că Digi Mobil a pierdut startul în cursa 4G, apoi n-a avut suficienți bani de cumpărat frecvențe, de aceea rețeaua e încă deficitară. Dar, în această cursă pentru 5G, toți încep de la zero (aproape), însă Orange și Vodafone au mai mulți bani pentru investiții.

Momentan, ne mulțumim doar cu promisiuni. După testele de viteză 5G, Digi Mobil anunța că a atins viteze de transfer de până la 10 Gbps, cu o latență minimă. Asta ar trebui să ofere internet de calitate și în zone extrem de aglomerate, unde în prezent apar probleme cu semnalul.