De ce China ar putea fi prima țară cu rețele 5G funcționale

De ce China ar putea fi prima țară cu rețele 5G funcționale

China cheltuiște mai mulți bani decât Statele Unite ale Americii în cursa pentru următoarea generație de echipamente pentru comunicare wireless și astfel SUA riscă să piardă beneficiile economice potențiale aduse de 5G, potrivit unui raport publicat de Deloitte.

În acest moment, China are de 10 ori mai multe locuri care ar putea suporta comunicarea 5G decât Statele Unite. În doar trei luni în 2017, companiile chinezești și operatorii telecom au adăugat mai multe turnuri 5G decât SUA a făcut-o în trei ani de zile. Primele țări care vor trece la noua generație de comunicare wireless vor experimenta „câștiguri disproporționate” deoarece 5G aducce „o eră de potențial economic ce nu este exploatat”.

China a cheltuit cu 24 de miliarde de dolari mai mult decât Statele Unite pentru a aduce 5G în casele chinezilor. Așadar, din 2015 până în prezent în China s-au construit 350.000 de turnuri de telecomunicații, în timp ce în America au fost construite mai puțin de 30.000 de astfel de turnuri.

Această diferență nu este dată doar de entuziasmul companiilor chinezești pentru acestă tehnologie, ci și de faptul că este mai ieftin pentru o companie din China să contruiască un astfel de turn decât pentru una americană. Pentru ca operatorii să suporte comunicarea 5G, chinezii cheltuiesc mai puțin cu 35% față de americani.

Raportul Deloitte a apărut după ce Comisia Federală pentru Comunicații SUA a anunțat noi reguli pentru licitanția de benzi de frecvență pentru 5G care vor fi folosite în viitor. Pe plan local, ANCOM a anunțat că începe licitația în vara lui 2019.

„Pentru ca SUA să rămână competitivă și pentru a ieși pe primul loc cursa către 5G trebuie evaluată și acțiuni concrete trebuie luate”, a declarat Dan Littmann, un reprezentat al Deloitte.

Potrivit firmei de consultanță, SUA poate recupera teren dacă aduci noi reguli pentru implementarea tehnologiei, dacă încurajează operatorii telecom să colaboreze și dacă implementează o bază de date de statistici și un manual de bune practici.

Citește și:
Sursa: Reuters