Viteza mea de internet: cum testez ce viteză am la RCS&RDS, Telekom, Vodafone și Orange

Cu toții ne întrebăm ,,cât de rapidă este viteza mea de internet”, mai ales după mărirea abonamentului sau schimbarea operatorului. Răspunsul se află simplu.

Operatorii de internet din România sunt într-o competiție continuă pentru oferirea celei mai rapide conexiuni la internet. Foarte mulți oferă conexiuni rapide prin fibră optică, dar și abonamentele de date pe mobile au devenit semnificativ mai rapide în zonele cu semnal 4G. Ca de fiecare dată, e bine să reții că ai nevoie și de echipamente compatibile pentru a profita de ceea ce îți pune la dispoziție RCS&RDS, Telekom, Vodafone sau Orange. Degeaba plătești o sumă modică în plus pentru mărirea abonamentului de internet, dacă ai un router de acum 5 ani și un laptop de 7 ani.

Viteza mea de internet: teste online si aplicații dedicate

În momentul în care îți pui întrebarea care este viteza de internet, aceasta implică efectuarea unuia sau mai multor teste. De asemenea, trebuie să ai în vedere că un singur parametru măsurat nu dezvăluie întreaga poveste a conexiunii tale. Pe lângă download – viteza de descărcare și upload – viteza cu care urci sau postezi ceva online, ping-ul sau timpul de răspuns este de asemenea foarte important. Cei care se joacă online MMORPG-uri sau shootere multiplayer știu foarte bine cât de neplăcut este să ai lag, iar respectivul lag este dat de ping. Ping-ul înfățișează în milisecunde durata transferului dus-întors a unui pachet infim de date de la un PC către un server de pe internet.

Menționam la început cât este simplu să afli răspunsul, dacă întrebarea e care este viteza mea de internet. Există mai multe servicii online care oferă răspunsul după un test care variază între câteva secunde și câteva minute. Cel mai popular este disponibil la adresa www.speedtest.net. Același test poate fi găsit și sub forma unei aplicații pentru iOS și Android ce poate fi descărcat gratuit din Google Play sau Apple AppStore.

Aici îți poți testa viteza la internet folosind serverele celor de la Google. În teorie, ar trebui să fie inițiat automat un test și în momentul în care cauți speed test pe Google, dar respectiva funcție nu este disponibilă în permanență în România. Amatorii de streaming se pot orienta către soluția creată în acest scop de către Netfix. Respectiva unealtă poate fi accesată la fast.com.

Dacă tot ai învățat cum poți să afli răspunsul la întrebarea legată de viteza de internet, ar fi bine să repeți testul la intervale regulate de timp și, de preferat, de pe mai multe echipamente. Nu este exclus ca un smartphone recent să genereze rezultate mai mari decât un laptop vechi. Concluzia este că ar fi bine să nu stai pe telefoane la serviciul clienți, până nu te-ai lămurit că problema unei conexiuni lente nu este de la tine.