Cum instalezi PlayStation VR și ce sentiment ai după prima experiență
Dacă tot ai făcut o investiție semnificativă în kitul de VR de la Sony, ar fi bine să știi cum instalezi PlayStation VR pentru a evita orice fel de probleme.
În urmă cu aproximativ o săptămână, detaliam tot ce ai nevoie pentru o experiență PSVR în confortul căminului. Dacă ești sigur că ai tot ce îți trebuie, ar fi bine să te ambiționezi și să începi instalarea coletului, având în vedere câteva particularități. Procesul nu este complicat sub nici o formă. După cum graficul de mai jos vă poate confirma însă, implică destul de multe cabluri, particularitate ce ar putea fi considerată problematică.
Exceptând controllerele, fiecare element aferent ansamblului PlayStation VR necesită unul sau mai multe cabluri, inclusiv headsetul. Deși ar fi fost ideal să te poți deplasa liber prin casă cu casca de VR pe ochi, realitatea este că vei fi în permanentă conectat cu un cablu de câțiva metri la consolă. Din motive greu de înțeles, ce aveau probabil legătură cu faptul că respectivul cablu curge pe spatele tău, experiența mi-a adus aminte de Matrix.
Cum instalezi PlayStation VR pornind de la grămada de cabluri
În primul rând, dacă luăm în calcul și TV-ul, ai nevoie de trei prize disponibile pentru întreaga ecuație. Pe lângă un PS4, PS4 Slim sau PS4 Pro ce trebuie alimentat cu energie electrică, o unitate de procesare pentru VR are nevoie de asemenea de o conexiune la priză. La consola efectivă, trebuie în primul rând conectată camera web PlayStation. Nu poți configura PSVR fără respectiva cameră conectată la PS4. Tot la consolă, printr-un cablu microUSB, trebuie conectat așa numitul PlayStation VR Processing Unit. Cablul HDMI care înainte conecta TV-ul la PlayStation, acum trebuie conectat în spatele aceleeași cutiuțe noi ce vine în cutia PlayStation VR. TV-ul își va lua semnalul video din portul HDMI de ieșire al respectivei unități de procesare.
Headsetul PlayStation VR se conectează prin două mufe la PlayStation VR Processing Unit. Similare cu HDMI, acestea se instalează folosind ca referință simbolurile PlayStation evidențiate pe mufele efective: +, Ο, Δ, ▢. Pe cablul foarte lung al headsetului există un mic controller pentru ajustarea volumului și pornirea PlayStation VR. Același controller are o mufă standard de 3,5mm, dacă vrei să-ți folosești propriile căști in-ear pentru un sunet spațial în tandem cu casca de realitate virtuală.
După ce le-ai conectat pe toate la TV și la priză, rămâne să efectuezi configurarea sau calibrarea inițială a întregului sistem. Dacă nu ai mai avut PlayStation Camera înainte, imediat după pornire vei fi nevoit să configurezi camera pentru a putea fi folosită la autentificare. Îți vor fi făcute câteva poze și, eventual, vei fi nevoit să-ți schimbi poziția în cameră sau să ajustezi așezarea camerei pentru a fi mai aproape sau mai departe de tine.
În momentul în care ai apăsat pe butonul de pornire al headsetului PlayStation VR de pe cablu, poți deja să-ți pui casca pe cap. Automat vei fi invitat să parcurgi câțiva pași intuitivi pentru a te asigura că ai distanța care trebuie față de TV și că luminile albastre de pe headset și controller sunt percepute corect de PlayStation Camera. Procesul durează doar câteva momente, dar s-ar putea să fie destul de dureros dacă ai o problemă cu spațiul liber în cameră. Configurația ideală ar implica să ai cam 1,5 – 2 metri liberi în fața TV-ului și să stai așezat pe un fotoliu sau canapea fără o masă sau altceva între tine și TV.
Cum este experiența inițială PlayStation VR?
Dacă ai parcurs cu succes configurarea inițială a headsetului, poți să nu-l mai dai jos. Mai mult decât atât, până și prezența unui TV este opțională. Acesta poate fi închis sau poate să lipsească cu desăvârșire. Practic, cu căștile în urechi și cu casca PSVR pe cap, nu deranjezi pe nimeni din împrejurimi cu sesiunea ta de gaming. Cu ochelarii pe ochi, meniul principal al consolei se va vedea parcă pe un ecran imens în fața ochilor similar cu experiența pe care ai avea-o dacă te-ai juca pe PlayStation pe un ecran de cinema într-o sală întunecată. Nu câștigi elemente interactive suplimentare în VR, iar meniul nu te învăluie, este în fața ochilor, la fel ca pe TV.
Înainte să te joci câteva titluri serioase în VR, e bine de știut că pe ecranul principal al consolei ar trebui să găsești PlayRoom VR. Respectivul meniu ascunde șase joculețe destul de distractive menite mai ales să faciliteze sesiuni de gaming împreună cu prietenii. Ideal este că tu să ai headsetul pe cap, iar partenerii de gaming să folosească controllere obișnuite pentru a te ajuta sau a-ți face viața dificilă in-game. Lista include VR Bots, Monster Escape, Cat and Mouse, Ghost House, Wanted! și Platformer. Sfatul meu este să le experimentezi pe toate, mai ales că sunt gratuite. Din păcate, aproape de fiecare dată, vei avea nevoie de unul sau mai mulți parteneri cu un controller suplimentar în preajmă pentru o experiență completă.
Te doare capul de la PlayStation VR?
Experiența de realitate virtuală, indiferent cum o trăiești, este unică din foarte multe puncte de vedere. Într-un mod surprinzător de realist, ești transpus într-o lume virtuală cu care poți interacționa și în care te poți deplasa, cu mențiunea că, în realitate, tu stai pe loc. Această discrepanță între statul pe loc în lumea reală și o acțiune ultra rapidă în lumea virtuală, de la persoană la persoană, s-ar putea să fie o problemă.
În momentul în care intri prima oară în Rigs Mechanized Combat League, ești avertizat să începi prin a te juca sesiuni scurte de VR. Inițial, am crezut că este o glumă. După aproximativ 20 de minute, când am început să amețesc și să simt o durere de cap semnificativă, mi-am dat seama că nu este deloc așa. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care PS VR nu este recomandat copiilor mai mici de 12 ani. În principiu, există riscul să amețești. Dacă ar fi să compar, sentimentul de rău pe care l-am experimentat este similar cu cel pe care îl simt mulți dintre noi când stau cu ochii în telefon atunci când merg cu mașina. Practic, creierul nu își dă seama dacă te miști sau stai pe loc din cauza unor informații contradictorii oferite de urechea internă.
Trecând însă peste detaliile tehnice, problema este una de obișnuință. O astfel de experiență neplăcută, pe lângă faptul că variază foarte mult de la joc la joc, variază foarte mult de la persoană la persoană. În plus, dacă ai nivelul de auto control necesar și începi cu o sesiune de gaming de 10 minute urmată de o pauză, iar mâine faci sesiuni de 15 minute, sunt șanse foarte mari ca în timp să nu mai ai probleme.
PlayStation VR trebuie încercat, nu povestit
M-am jucat multe jocuri în VR. Battlezone, Until Dawn Rush of Blood, Super Stardust Ultra VR, Rigs Mechanized Combat League și Driverclub VR sunt doar câteva exemple. Deși Driverclub și Rigs m-au impresionat cel mai mult, fiecare joc în format de realitate virtuală oferă o experiență surprinzătoare, originală și specială în felul ei. Dacă nu cumva ai un kit Oculus Rift sau HTC Vive în casă, nu ai mai simțit niciodată ce simți cu PlayStation VR și aceste detalii ar trebui să fie suficiente pentru a justifica investiția semnificativă.
Singurul meu sfat este să cauți o soluție prin care să poți experimenta câteva minute întregul concept de VR înainte de achiziție. Indiferent dacă este vorba de o plimbare până la mall sau acasă la un prieten, încercarea merită cu siguranță. Abia după 10 minute de divertisment VR, vei înțelege de ce s-a dezbătut atât de mult acest subiect în ultimii ani și de ce este considerat unul dintre domeniile cele mai atractive din Silicon Valley la această oră. În ultimele conferințe de la Facebook, Microsoft sau Google, s-au dezbătut avansurile tehnologice ale fiecărei companii în domeniul VR și AR. E foarte probabil ca oficialii Apple să trateze și ei acest subiect la WWDC 2017 în doar câteva zile.