De ce creierul tău te împinge la cele mai proaste decizii

de: Nicoleta Apostol
08 12. 2017

Creierul nostru e complex, dar știința are tot mai multe studii prin care îl explică. O cercetare îți arată de ce, uneori, faci acțiuni, dar te gândești abia apoi de ce.

Ești în mașină și te îndrepți spre o intersecție. Semaforul devine galben, moment în care te gândești să apeși accelerația, doar că vezi o mașină de poliție. Imediat îți dai seama că această mișcare nu este tocmai inspirată. Dar există o mare probabilitate să o faci oricum, spune Susan Courtney, profesor la Departamentul de Științe Psihologice din cadrul Universității Johns Hopkins.

Asta pentru că o zonă a creierului tău recunoaște mașina de poliție, dar alte zone ale creierului încep deja să pună în aplicare planul inițial de a accelera. Oprirea unui plan de îndată ce este în curs de desfășurare necesită un grad ridicat de inteligență.

În studiul în cauză, echipa lui Courtney a monitorizat activitatea creierului a 21 de persoane. Participanților li s-a cerut să se concentreze pe un punct central pe ecran și să aștepte ca o țintă să apară din altă parte. Uneori li s-a permis să facă lucrurile natural și să-și îndrepte privirea spre ținta apărută. Alteori, însă, au primit un indiciu vizual ca să depășească impulsul de a-și muta privirea. Cu alte cuvinte, au trebuit să anuleze o acțiune pe care creierul deja intenționa să o realizeze.

Studiul a constatat că oprirea unei acțiuni a implicat trei zone ale creierului pentru a comunica cu alte opt zone. Studiile anterioare au sugerat că au fost necesare mai puține zone. Echipa a concluzionat că întreaga comunicare trebuie să se întâmple în aproximativ o zecime de secundă. După aceea, un semnal este trimis mușchilor ochiului și nu există nicio modalitate de a opri. Acesta este momentul în care ne simțim groaznic, moment în care creierul nostru știe că nu trebuia să apese accelerația.

Sistemul opririi creierului pare să fie implicat în mai multe, nu doar în controlul corpului nostru. Nu înseamnă să-ți controlezi picioarele și ochii, ci și să schimbi un plan imediat. O funcție a sistemelor creierului care oprește acțiunea ne poate ajuta să evităm pericolul.

În plus, există dovezi tot mai mari că aceste sisteme sunt defecte la persoanele care au suferit leziuni cerebrale sau care au abuzat de droguri, după ce s-au făcut mai multe studii asupra persoanelor care iau metamfetamină.