06 dec. 2017 | 10:41

Studiul care-ți arată că, de fapt, nu știi nimic despre culoarea pielii

ACTUALITATE
Studiul care-ți arată că, de fapt, nu știi nimic despre culoarea pielii

Noi cercetări sugerează că genetica din spatele pigmentării pielii este mult mai complicată decât s-a crezut anterior. Ea implică un număr diferit de gene cunoscute și necunoscute, în funcție de locul în care te afli în lume.

Cu cele mai multe studii anterioare privind oamenii europeni la latitudini mari, de acestă dată cercetătorii s-au concentrat asupra 400 de indivizi din populațiile Khoisan din Africa de Sud, a căror piele este mai luminoasă decât a africanilor ecuatoriali.

Constatările au arătat că, în timp ce pigmentarea pielii este 100% ereditară, genetica implicată este mult mai complicată atunci când te îndrepți spre ecuator. Africa are cea mai mare variabilitate fenotipică în culoarea pielii, dar, totuși, ea nu prea a fost analizată îndeaproape. Există câteva gene despre care se știe că contribuie la pigmentarea pielii, dar, în general, există multe gene noi care nu au fost descoperite, a declarat Alicia Martin de la Institutul Broad din Massachusets.

Culoarea pielii este considerată a fi un produs al selecției direcționale. Comparând genomul celor din Khoisan cu datele existente la aproape 5.000 de indivizi din populațiile din Africa, Europa și Asia, cercetătorii au descoperit că populațiile mai apropiate de ecuator au prezentat semne de stabilizare a selecției.

Cu alte cuvinte, mai multe gene au o influență asupra pigmentării pielii și doar aproximativ 10% din aceste gene au fost anterior legate de modificarea culorii pielii. Participanții la studiu au fost intervievați și li s-a înregistrat greutatea și înălțimea, în timp ce culoarea pielii a fost măsurată utilizând un dispozitiv numit reflexometru. Procesul de colectare a datelor a durat în total de șapte ani.

Pigmentarea pielii la africani s-a dovedit a fi afectată de un număr de gene care lucrează împreună. Una dintre genele pe care echipa le-a sesizat a fost SMARCA2/VLDLR și este pentru prima dată când această genă a fost legată de pigmentarea pielii la om. Totodată, ea joacă un rol important în culoarea pielii khoisanilor.

O mutație într-o altă genă, SLC24A5, a fost găsită într-o frecvență mult mai ridicată la populația Khoisan decât la europeni. Studiul aruncă la fel de multe întrebări, ca și răspunsuri, dar arată că povestea modului în care genetica afectează pielea. Astfel, conceptul de rasă este complet eronat.

Fotografia din deschidere este dintr-o campanie publicitară derulată de United Colors of Benetton