Cursa dintre un ghepard și o mașină de curse e clipul pe care să-l vezi

Pentru a atrage atenția asupra încălzirii globale, oficialii Formula E au organizat o cursă între un ghepard pe cale de dispariție și o mașină de curse.

Formula E este o competiție specială foarte similară cu Formula 1, cu excepția faptului că toate mașinile participante sunt cu propulsie electrică. Spectacolul pentru pasionați este la aceeași intensitate de cele mai multe ori, dar impactul asupra mediului înconjurător este semnificativ mai mic. În definitiv, fiecare încercare de micșorare a emisiilor de monoxid de carbon, indiferent cât de mică, duce la stagnarea evoluției efectelor încălzirii globale.

Tot despre încălzire globală este vorba și în clipul de mai sus organizat de oficialii Formula E. Cursa dintre o mașină de curse și cel mai rapid animal din lume este menită să atragă atenția asupra ghepardului, aflat pe cale de dispariție ca o urmare a defrișărilor masive și a nivelului de poluare din zonă. Experimentul remarcabil a avut loc în urmă cu ceva timp pe o pistă de aterizare izolată din Western Cape, în sudul Africii.

Clipul rezultat este spectaculos din toate punctele de vedere. Mai impresionant este însă faptul că, pentru un moment, ai fi tentat să crezi că ar putea câștiga ghepardul. În acest caz particular, au fost necesare doar trei secunde până când ghepardul a atins viteza de 100Kmph. Acesta a fost și motivul pentru care, în prima parte a cursei, felina a reușit să iasă în fața

Mașina de curse a fost în final învinsă de mașina electrică cu o viteză maximă de 225Kmph. Pilotul aflat la volanul bolidului a fost Jean-Eric Vergne, același șofer care a câștiga de curând competiția E-Prix de la Montreal. Viteza maximă atinsă de ghepardul aflat în cursă a fost de 112Kmph.

La ora actuală, mai sunt doar 7000 de gheparzi la nivel global, dar populația lor a scăzut într-un ritm foarte alert în ultimii ani. Conform statisticilor, în următorul deceniu, are toate șansele să dispară complet.

Alexandru Puiu
13:51 30.11.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video