19 nov. 2017 | 21:00

Creierele noastre ar putea fi decodate și manipulate în viitor

ACTUALITATE
Creierele noastre ar putea fi decodate și manipulate în viitor

Curând, oamenii vor putea să interacționeze cu computerele la un cu totul alt nivel, iar experții spun că trebuie să stabilim reguli clare dacă dorim ca impactul să fie pozitiv.

Atunci când vorbim de inteligență artificială, ne gândim la producțiile hollywoodiene care ne prezintă conceptul într-o lumină distopică. Este evident de ce am avea nevoie de legi și reguli stricte cu privire la inteligența artificială în cazul unui război internațional. Însă în cazul folosirii la nivel individual al inteligenței artificiale, situația nu este așa dramatică.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, o persoană paralizată ar putea să miște un braț robotic. De asemenea, o persoană cu leziuni ale măduvei spinării ar putea controla un scaun cu rotile. Dar în ambele cazuri, ar putea apărea o eroare. A cui va fi vina – a utilizatorului sau a sistemului?

O soluție la această problemă o oferă cei 25 de autori ai unui studiu publicat în jurnalul Nature. Ei spun că decodarea gândurilor oamenilor și manipularea mecanismelor din creier care le guvernează intențiile, emoțiile și deciziile ar putea ajuta. Neurotehnologiile nu sunt însă disponibile pentru publicul larg.

Soluția aceasta vine și cu dezavantaje. Echipa din spatele articolului publicat în Nature spune că pentru a le combate avem nevoie de reguli care să fie benefice etic și moral. „Este greu să vorbim despre comunitatea tech în general, luând în considerare varietatea imensă de personaje din cadrul ei”, a spus Sara Goering, profesor asociat de filozofie la Universitatea din Washington și co-autor al studiului. „[…] în general ei lucrează pentru a produce noi dispozitive sau produse pe care cred că le vor oamenii, fără a lua în considerare că acele dispozitive și produse ar putea fi folosite problematic’.”

Unul din cele mai mari dezavantaje ar fi intimitatea utilizatorului. O interfață creier-computer ar oferi tot felul de moduri de a cultiva datele intime ale unei persoane. E de la sine înțeles că unele gânduri vrem să rămână totuși private.

În momentul de față, oferim oricum o sumedenie de date personale rețelelor de social media. Mintea noastră a rămas cumva ultima frontieră. Vrem oare să o depășim?