De pe micul ecran, în realitate: 10 filme SF care au prezis viitorul

de: Andrada Bonea
14 09. 2015

Ne-am familiarizat deja cu ideea că filmele SF sunt rareori simplă ficțiune și că producătorii colaborează cu cercetători pentru o acuratețe cât mai mare. Totuși, poate nu mulți dintre noi știam că există filme care au prezis lucruri care s-au întâmplat la mult timp după ce au fost văzute pe micile sau marile ecrane. Încă nu putem călători în timp, iar mașinile zburătoare încă nu sunt accesibile oricăruia dintre noi, dar ne apropiem de un viitor asemănător celui pe care ni l-au înfățișat filmele noastre preferate.

Scanarea corporală din Total Recall (1990)

La mai puțin de 25 de ani de când a fost lansat filmul Total Recall, una dintre tehnologiile prezentate în el a devenit realitate. Este vorba despre dispozitivele care scanează corpul, utile mai ales în aeroporturi, dar spre deosebire de cele din film, acestea din viața reală penetrează pielea, făcând corpul vizibil pentru personalul de securitate.

Așa cum era de așteptat, au existat mulți oameni care s-au opus acestei proceduri. Prin urmare, până nu va fi optimizată astfel încât să nu facă vizibil corpul unui om pentru un întreg personal, va trebui să ne supunem metodei primitive de pipăire.

Purtabilele, o tehnologie prezisă de Back to the Future II (1989)

Computerele purtabile, sunt printre noi de puțin timp, dar o versiune a lor a fost văzută prima oară în Back to the Future II. Producătorul Roger Zemeckis le-a oferit copiilor lui Marty câte o pereche de ochelari care ne duc cu gândul la faimoșii Google Glass. Poate în 10 ani, copiii noștri vor avea dispozitive similare, pe care le vor purta ca și cum nu ar fi nimic inedit la ele.

Roboții sunt peste tot- Short Circuit (1986)

În filmul Short Circuit, Nova Corporation încearcă să persuadeze militarii să aducă roboți în armată. Exceptând eterna temă cu iz de clișeu a robotului care capătă sentimente pentru o ființă umană, interesul pentru includerea roboților în mai multe segmente e din ce în ce mai pregnant. Ne-au confirmat-o chiar și Elon Musk și Stephen Hawking.

Nu suntem singurele ființe inteligente – The Planet of the Apes

Filmele The Planet of the Apes (1968) și Rise of the Planet of the Apes (2011), ne arată ceva ce poate știam, și anume că nu suntem singura specie capabilă de gânduri inteligente. Cercetătorii de la universități celebre au realizat experimente care demonstrează performanțele neurale de care sunt capabile maimuțele în 2012. De asemenea, au demonstrat că performanțele pot fi îmbunătățite dacă aplici semnale în neuronii acestora.

Încălzirea globală e sursa multor catastrofe – Day After Tomorrow (2004)

Filmul Day After Tomorrow ne-a arătat cât de puternică e încălzirea globală. Deși nu există un argumente ferm pentru a demonstra că poate fi provocată o furtună la fel de puternică precum Sandy, atunci când a avut loc fenomenul în realitate, temperaturile din Oceanul Atlantic erau de cinci ori mai mari decât ar fi fost normal. Kerry Emanuel, om de știință al MIT, crede că experimentăm furtuni care ar fi trebuit să aibă loc de maximum două ori într-un secol, dar acum devin din ce în ce mai dese.

Vom mânca alimente create în laborator – Soylent Green (1973)

Precum multe filme SF, Soylent Green a abordat probleme sociale precum suprapopularea și abuzurile guvernamentale. În film, Charlton Heston a jucat rolul unui polițist de investigație, care încerca să rezolve un caz grav de crimă. În timp ce se ocupa de asta, a decoperit adevărul despre Soylent Green, un nutrient recoltat de la oameni. În 1970, era o simplă ficțiune, dar companiile moderne o aduc la realitate. Pe măsură  ce populația se apropie de opt miliarde de locuitori, companii precum Beyond Meat, Obvious Corp și Soylent creează în laborator alimente care înlocuiesc mâncarea obișnuită.

Mașinile care zboară – Back to the Future (1985, 1989, 1990)

În Back to the Future, am văzut mașini zburătoare. Deși e un proces lent, se pare că suntem din ce în ce mai aproape de a le avea și în viața reală. Terrafugia Transition Roadable Aircraft e un prototip de mașină zburătoare care chiar a reușit să facă asta de câteva ori. Din păcate, prețul său va fi pe măsură, și anume undeva la 300.000 de dolari.

Dispozitivele care pot înlocui organe – Star Trek

În Stark Trek: Nemesis (2002) și Star Trek: Insurrection (1998), o temă comună implică înlocuirea organelor bolnave cu dispozitive electrice. Geordi LaForge are un VISOR (instrument vizual pentru înlocuirea organelor senzoriale), care permite viziunea spectrului electromagnetic. În 2005, membrii Universității Stanford au implantat cipur în ochii șobolanilor orbi. Aceste cipuri erau capabile să proceseze lumina prin imagini cu infraroșu LED, pe măsură ce acestea înlocuiau celulele cu probleme. Acest lucru era posibil prin stimularea fotodioidei.

Problemele sociale contemporane, prezise de The Twilight Zone (1959-1964)

Seria The Twilight Zone, regizată de Rod Sterling, a acoperit multe teme și subiecte care au prezis viitorul. Multe episoade au atins paranoia simțită de americani în ceea ce privește controlul și supravegherea guvernamentală. Alte teme au fost tehnologia și asemănarea din ce în ce mai mare a roboților cu oamenii.

Mașinile autonome – Demolition Man (1993)

În Demolition Man, din 1993, utopia unui viitor învăluit în pace e amenințată de un criminal care vine din trecut și își reia activitățile pline de intenții rele, după ce a fost practic înghețat timp de 36 de ani. Noi încă nu putem face asta, dar ne apropiem de mașinile incredibile pe care le-am văzut în film. Google a testat mașinile autonome în San Francisco. În martie 2012, Nevada a oferit drum liber vehiculelor care se conduc singure, fiind urmată la scurt timp de California și Florida. Doi ani mai târziu, mașinile numără 700.000 de ore de circulat, cu doar două accidente.