20 aug. 2015 | 14:07

Există o soluție împotriva încălzirii globale și e mai simplă decât credeai

ACTUALITATE
Există o soluție împotriva încălzirii globale și e mai simplă decât credeai

Încălzirea globală ne bântuie bunăstarea de ceva timp. S-au căutat numeroase soluții, dar cercetătorii au găsit una inedită.

Se pare că dioxidul de carbon din atmosferă poate fi transformat într-un produs foarte util pentru această problemă, și anume în nanofibre de carbon. Cercetătorii consideră că folosirea acestei metode pe o suprafață cât 10% din suprafața deșertului Sahara ar putea descrește nivelul încălzirii globale, întorcându-ne în timp înainte de Revoluția industrială.

Procesul implică folosirea a doi electrozi într-o baie de carbonat de litiu topit la temperaturi de 750 de grade Celsius. Dioxidul de carbon se dizolvă atunci când este supus simultan căldurii și unui curent direct din electrozii făcuți din nichel și oțel. Partea bună este că singurul produs necesar reacției, în afară de carbon, ar fi oxigenul.

„Putem converti direct dioxidul de carbon în nanofribre de carbon”, a confirmat cercetătorul Stuart Licht de la Universitatea din Washington D.C. pentru IFLScience. Nanofibrele de carbon pot fi folosite inclusiv pentru baterii cu o capacitate mai mare. Totuși, utilizarea lor s-a dovedit costisitoare, dar cercetarea ar putea oferi o alternativă mai ieftină, cu un efect secundar pozitiv.

Sistemul poate fi pornit cu ajutorul utilizării eficiente a energiei solare. Se pare că razele pot fi concentrate într-o celulă solară, pentru a genera, apoi, căldură. Tocmai de aceea, un loc precum deșertul Sahara ar fi ideal pentru testarea la scară largă a ideii.

Transformarea dioxidului de carbon în ceva util, în loc de a-l scoate pur și simplu din atmosferă, e foarte importantă. Potrivit lui Licht, nanofibrele de carbon costă aproape 25.000 de dolari o tonă, comparativ cu 40 de dolari pentru o tonă de cărbune și 100 de dolari pentru una de grafit. Totuși, sistemul prototip ar putea produce o tonă de fibre pentru doar 1.000 de dolari, așadar nu ar fi util doar pentru mediu, ci și pentru sistemul economic.