13 mai 2015 | 15:05

Avertismentul lui Stephen Hawking: Roboții ne vor controla în 100 de ani

ACTUALITATE
Avertismentul lui Stephen Hawking: Roboții ne vor controla în 100 de ani

Încă de la seria de succes a lui Isaac Asimov pe tema roboților care cuceresc lumea, ideea aceasta înfricoșătoare a încolțit în mințile noastre. Dezvoltarea inteligenței artificiale e un pas imens pentru tehnologie, dar care sunt pericolele?

„Computerele vor avea control asupra oamenilor în următorii 100 de ani, prin intermediul inteligenței artificiale„. Așa sună previziunea pe care Stephen Hawking a făcut-o la conferința Zeitgeist din Londra. Acesta a mai spus că nu ar trebui să ne îngrijoreze atât de tare că oamenii controlează inteligența artificială, cât ipoteza ca aceasta să ne controleze pe noi, potrivit TechWorld. Acum puțin timp, Hawking i-a adresat o scrisoare deschisă lui Elon Musk, insistând ca dezvoltarea inteligenței artificiale să nu scape de sub control. Fără măsuri de siguranță, omenirea s-ar putea îndrepta către un viitor sumbru.

Pe de altă parte, un document publicat de institutul Future of Life arată că nu există niciun motiv de îngrijorare, întrucât dezvoltarea mașinăriilor inteligente are scopul de a contribui la dezvoltarea societății, în cele mai sigure condiții. Aici apare un paradox: cei de la FLI susțin că țelul este de a eradica sărăcia și bolile, dar, pe de altă parte, mașinăriile inteligente ar putea duce la eliminarea multor locuri de muncă.

Dacă ești fanul filmelor SF, în care roboții distrug totul, pregătește-te pentru un nou Terminator.

Pe termen lung, totul s-ar putea transforma într-o distopie demnă de un roman SF, în care creația omului ar putea fi mai inteligentă decât el, suficient încât să preia controlul. Am putea ajunge să trăim într-un scenariu de tipul Age of Ultron ceva mai realist.

Stephen Hawking nu este singurul cu această părere. Temerile sale sunt susținute de Elon Musk, director al Tesla Motors. Acesta a susținut că s-ar putea întâmpla ceva foarte periculos din cauza inteligenței artificiale în următorii 5-10 ani. „Cu inteligența artificială noi invocăm demonul. Știți poveștile acelea în care tipul cu pentagrama și apa sfințită e convins că poate controla demonul? Nu merge așa”, a spus Musk.