Locurile de vizitat din România, unde să mănânci și să stai. Opinia Bloomberg care s-ar putea să te supere

de: Cojocaru Cristian
01 05. 2024

După 34 de ani de la căderea comunismului, România a aderat la spațiul Schengen în martie, eliminând necesitatea pașaportului pentru cetățenii Uniunii Europene care călătoresc cu avionul sau pe mare. Motivele pentru a vizita România depășesc pitoreștile sate saxone, munții spectaculoși și faimosul castel al lui Dracula (care, de altfel, a fost eronat asociat cu celebrul vampir fictiv). Acum, România începe să fie recunoscută ca o destinație de lux neconvențională, scriu cei de la Bloomberg.

Planificarea călătoriei: un itinerar recomandat

Pentru a cuprinde principalele atracții, vei avea nevoie de cinci până la șapte zile, spune Raluca Spiac pentru Bloomberg, fondatoarea agenției de turism personalizat Beyond Dracula și ambasador neoficial al turismului românesc. Dacă vrei să explorezi regiunea nord-estică a Maramureșului, renumită pentru bisericile sale de lemn, sau Bucovina, cu mănăstirile sale pictate din secolele XVI și XVII, adaugă o săptămână.

Spiac subliniază că România este locul ideal pentru cei care înțeleg că luxul adevărat înseamnă posibilitatea de a încetini ritmul.

Bucureștiul: un oraș în transformare

Farmecul străzilor din centrul vechi, București.

Începe călătoria în București, orașul care beneficiază de investiții infrastructurale semnificative. O comunitate tech este în plină expansiune aici, cu companii precum Oracle, Google și Bitdefender, fondată în România, stabilindu-și sedii importante.

Unde să stai: În inima Centrului Vechi, hotelul Marmorosch Bucharest din colecția Autograph găzduiește 217 camere într-o fostă bancă din secolul al XIX-lea, cu barul într-un fost seif. Suitele în stil art deco, cu balcoane, încep de la €163. În septembrie, va fi inaugurat și Corinthia Bucharest, cu 30 de suite palatale, aurite și un local al celebrei Sass’ Café din Monaco.

Unde să mănânci: Spiac recomandă Caru’ cu bere pentru o introducere autentică în bucătăria românească, cunoscut pentru mămăliga sa coaptă cu brânză maturată și cârnați afumați.

Transilvania: inima medievală a României

Castelul Bethlen din Cris, Mureș. (Foto Alexandra Cristian)

Trei ore la nord, orașele medievale cu acoperișuri roșii găzduiesc biserici gotice, castele și priveliști ale Munților Carpați.

Unde să stai: În satul Criș, Bethlen Estates oferă cinci vile restaurate, seculare, gestionate de o familie locală, cu prețuri începând de la €350 pe noapte.

Experiențe unice: De la hotel, poți face o excursie de două ore cu bicicleta electrică până la Sighișoara, un sat saxon protejat de UNESCO. În plus, orașul Saschiz, renumit pentru tradițiile sale în lemnărie și pictură, este înconjurat de câmpuri de flori sălbatice de unde Palatul Buckingham își procură mierea.

Peisajele montane din Transilvania sunt unice. (Foto: Corina Denov/Bloomberg)

Evită capcana turistică a lui Dracula

Chiar dacă Castelul Bran este o atracție turistică majoră, este recomandabil să ocolești acest tur. În schimb, oprește-te în Brașov pentru prânz, pentru a te bucura de vederi panoramice ale satelor înconjurătoare dintr-o fortăreață din secolul al XIV-lea. Desigur, castelul este turistic, dar oferă o ultimă privire minunată asupra României.

În concluzie, România oferă o gamă largă de experiențe care redefinește luxul printr-o conexiune profundă cu timpul și locul, într-un cadru natural și cultural impresionant.