După critici acide că „mai lipsea să pună faianță”, Egiptul abandonează „proiectul secolului” de renovare a Piramidei Menkaure

de: Cojocaru Cristian
17 02. 2024
Piramidele din Giza (Foto: Shutterstock)

Egiptul a abandonat un plan controversat de reînnoire a învelișului de granit al piramidei lui Menkaure, cea mai mică dintre cele trei mari piramide de la Giza, a anunțat un comitet format de ministrul turismului țării printr-un comunicat.

Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, a anunțat luna trecută acest plan, numindu-l „proiectul secolului”, scrie Reuters.

Însă vestea că monumentul antic ar putea fi modificat a provocat rapid un val de proteste internaționale, determinând autoritatea egipteană pentru antichități să reevalueze proiectul. Piramidele din Egipt reprezintă singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care încă mai există.

Dintre toate piramidele, doar cea a lui Menkaure a fost concepută pentru a fi acoperită cu granit, nu cu calcar. Doar 16 până la 18 straturi de granit au fost instalate înainte ca construcția să fie oprită, aparent din cauza decesului lui Menkaure în jurul anului 2503 î.Hr.

Vezi și: 20 de curiozități despre Egipt. Știai că egiptenii foloseau mierea în procesul de mumificare?

De-a lungul secolelor, jafurile, eroziunea și prăbușirile au făcut ca multe straturi să dispară, lăsând doar șapte straturi în timpurile moderne, deși numeroase blocuri de granit căzute rămân împrăștiate în jurul bazei piramidei.

Waziri a spus că proiectul de înlocuire a granitului va proceda doar după un an de scanări și documentații.

„Comitetul de Revizuire a Piramidei Menkaure s-a opus în unanimitate reînstalării blocurilor de înveliș de granit, împrăștiate în jurul bazei piramidei de mii de ani”, a declarat comitetul într-un comunicat joi.

Zahi Hawass, fost ministru al antichităților care a prezidat comitetul, a spus că ar fi imposibil de determinat locul original al fiecărui bloc. Înlocuirea lor ar necesita, de asemenea, ciment, ceea ce ar ruina piramida.

„Ce vreau să spun este să nu vă faceți griji, piramidele de la Giza sunt în siguranță și nu se va întâmpla nimic cu ele”, a declarat Hawass pentru Reuters. „Oameni de pretutindeni mă sună, îmi scriu scrisori, emailuri. Sunt îngrijorați. Nu vă faceți griji deloc, piramidele sunt în siguranță și nimeni nu poate atinge piramida lui Menkaure.”

Comitetul format din șapte membri a dat un consimțământ inițial pentru a excava gropile de bărci ale piramidei lui Menkaure, asemănătoare cu gropile de bărci faraonice găsite lângă piramida lui Khufu, adiacentă celei a lui Menkaure, dar numai după „un studiu științific clar și detaliat”.

„În arheologie, nu te grăbi. Dacă te grăbești, vei distruge situl”, a spus Hawass. „Este important pentru orice fel de lucrare care trebuie făcută la situl piramidelor, să facem un studiu și să ne spuneți ce să facem.”

Piramidele din Egipt: O istorie a jafurilor și distrugerilor

De-a lungul mileniilor, mărețele piramide din Giza, embleme ale ingeniozității și măiestriei antice egiptene, au fost supuse unui asediu continuu atât din partea forțelor naturii, cât și a intervențiilor umane. Deși au rezistat în fața vremurilor, transformându-se în simboluri ale eternității, aceste monumente istorice nu au rămas neatinse de mâna distructivă a omenirii și a elementelor naturale.

Încă din Evul Mediu, piramidele au fost vizate de jafuri și exploatări, cu multe dintre blocurile lor valoroase de calcar și granit fiind demontate pentru a fi folosite în construcția altor edificii din Cairo. Cea mai notabilă dintre aceste piramide, Marea Piramidă a lui Khufu, a fost în mod special vizată, învelișul său neted fiind îndepărtat în mare parte, astfel încât astăzi piramida arată destul de diferit față de forma sa originală. Această practică a diminuat semnificativ înălțimea și splendoarea exterioară a piramidelor, lăsând în urmă structuri expuse și vulnerabile.

Vezi și: Au construit extratereștrii marile piramide din Egipt? Descoperirea unui artefact spulberă această teorie

În secolul al XIX-lea, interesul crescând pentru egiptologie a adus un nou val de provocări pentru piramide. Excavațiile adesea necoordonate și căutările de comori au cauzat daune suplimentare structurilor și camerele interioare. Mai recent, problemele legate de eroziune, poluarea atmosferică din apropierea urbană extinsă a Cairolui și impactul turismului de masă au sporit îngrijorările cu privire la conservarea acestor monumente antice. Chiar și astăzi, Egiptul se luptă să găsească un echilibru între protejarea acestor situri de importanță mondială și satisfacerea curiozității nesfârșite a lumii.