13 feb. 2024 | 15:00

20 de curiozități despre Egipt. Știai că egiptenii foloseau mierea în procesul de mumificare?

Turism
20 de curiozități despre Egipt. Știai că egiptenii foloseau mierea în procesul de mumificare?
20 de curiozități despre Egipt. Lucruri inedite pe care nu le știați despre această țară

Dacă nu ați ajuns până acum în Egipt, ar fi cazul să planificați o călătorie în această țară fascinantă! Egiptul este recunoscut drept una dintre cele mai puternice și avansate civilizații din lume. Misterele și enigmele acestei țări au captivat întotdeauna pe toată lumea. Așadar, astăzi vă prezentăm 20 de curiozități despre Egipt, pe care cu siguranță nu le știați!

Cum s-a format Egiptul, scurt istoric

Multe persoane nu știu că Egipt este, de fapt, o țară arabă din nordul Africii și din Orientul Mijlociu. Timp de aproximativ 3000 de ani, Egiptul Antic a fost una dintre cele mai puternice civilizații din istoria omenirii. Egiptul este o țară vizitată des de turiștii din întreaga lume. Mulți au auzit de celebrele piramide, de mumiile faraonilor Tutankhamon, dar și de comorile de aur ale acestui popor

Egiptul este numit oficial Republica Arabă Egipt, iar cea mai mare parte a lui este dominat de deșertul Sahara, unul dintre cele mai aride și mari deșerturi de pe tot globul. Capitala acestei țări este Cairo, cel mai mare oraș din țară. El este situat în apropierea văii Nilului.

Marea Piramidă de la Gizeh, misterul acestei țări

Conform istoricilor, Egiptul este considerat una dintre cele mai vechi civilizații din lume, pentru că s-ar fi format în urmă cu mai bine de 3.000 de ani. Fluviul Nil a jucat un rol important în dezvoltarea și prosperitatea Egiptului.

Istoria Egiptului Antic a fascinat întotdeauna, mai ales că una dintre cele mai mari curiozități ale omenirii este Marea Piramidă de la Gizeh a faraonului Keops. Aceasta este singura minune a lumii antice care a mai rămas intactă, chiar și după atâta timp. Pentru construirea ei, a fost nevoie de 5.5 milioane tone de blocuri de calcar, 8.000 de tone de granit și 500.000 de tone de mortar.

Potrivit mărturiilor grafice rămase din perioada Vehiului Regat, s-a ajuns la concluzia că blocurile de piatră pentru construirea Piramidei erau aduse chiar la baza platoului Gizeh, cu ajutorul unui sistem ingineresc de canale navigabile. Prin intermediul lor, materialele necesare pentru piramidele din Egipt erau aduse de la marile barje de pe Nil, direct într-un port amenajat la marginea platoului.

Citește și: Destinaţia anului 2024. Turiştii români au renunţat la vacanţele din Turcia şi Grecia. Ţara exotică de care vrei să afli

20 de curiozități despre Egipt. Lucruri pe care nu le știați până acum

Dacă ajungeți în Egipt, trebuie să știți că există și alte lucruri interesante pe care nu le știați până acum. Drept urmare, vă propunem să descoperim astăzi cele mai tari curiozități despre Egipt. Cu siguranță veți fi impresionați!

  • Luxor este considerat unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume, cu numeroase temple și situri arheologice antice.
  • În antichitate, egiptenii mumificau și animalele, inclusiv pisicile, crocodili și ibiși.
  • Hieroglifele egiptene sunt unul dintre cele mai vechi sisteme de scriere cunoscute vreodată.
  • Ruinele orașului Heracleion au fost descoperite sub apă în Golful Abukir și oferă indicii despre viața în Egiptul antic.
  • În mijlocul deșertului Sinai se află Mânăstirea Santa Ecaterina, una dintre cele mai vechi mănăstiri în funcțiune din lume.
  • Copta este o limbă bazată pe limba egipteană veche și este folosită în ceremoniile religioase ale bisericii copte.

Vasele de lux din lemn, utilizate la mormintele regale

  • Una dintre cele mai cunoscute faraoane a fost Hatshepsut, singura femeie care a domnit ca faraon în Egiptul antic.
  • O zonă lungă și îngustă de teren verde pe marginea deșertului, cunoscută sub numele de Marea Fâșie Verde, se datorează irigațiilor din apele Nilului.
  • În zona Aswan, unele construcții vechi au fost realizate folosind doar cărămizi din sare.
  • În timpul Egiptului Antic, vasele de lux din lemn erau folosite doar pentru a stoca alimente și băuturi în mormintele regale.
  • Încă există oameni care trăiesc în apropierea piramidelor și care se consideră descendenții constructorilor acestora.
  • Mastabele, structuri funerare antice, ascund multe camere ascunse sau pasaje secrete.
  • Regina Cleopatra a VII-a a fost ultima faraonă a Egiptului Antic.

Mierea era folosită la procesul de mumificare

  • În procesul de mumificare era folosită doar mierea. Mii de ani, acest ingredient a rămas neschimbat în anumite morminte.
  • În Egipt, lăcustele erau mâncate ca o gustare crocantă și au fost un aliment important în timpul foametei din 2020.
  • Orașul Minya, situat sub suprafața deșertului, este faimos pentru minele sale de sare și pentru structurile sale subterane.
  • În antichitate, egiptenii acordau o atenție deosebită igienei personale. În morminte au fost găsite aparate de ras și clești.
  • În Egiptul Antic, femeile aveau drepturi economice egale cu bărbații.
  • În timpul unor festivaluri religioase, egiptenii antici s-ar fi închinat la găini în semn de venerație.
  • Atât bărbații, cât și femeile din Egiptul Antic foloseau machiaje încă din mileniul al III-lea î.Hr, deoarece priveau frumuseţea ca pe un semn al sfinţeniei.
Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Testul de inteligență care face furori în startul anului 2025! Doar geniile găsesc omul din viitor prezent în fotografie, în doar 6 secunde
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Anunțul care răstoarnă toate calculele. Crin Antonescu se retrage
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. Răsturnare de situație pe scena politică: Numele contează mai puţin
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Mediaflux
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Spynews.ro
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro