Astronauții NASA, blocați în spațiu până în 2025 din cauza Starliner. Boeing trimite capsula goală pe Pământ
NASA a anunțat sâmbătă că astronauții Barry „Butch” Wilmore și Sunita „Suni” Williams, care au plecat în spațiu la bordul capsulei Boeing Starliner, vor fi nevoiți să rămână pe Stația Spațială Internațională (ISS) până în 2025. Cei doi astronauți se așteptau inițial să petreacă doar o săptămână pe stație, însă probleme tehnice neașteptate la Starliner au determinat NASA să decidă ca aceștia să își prelungească șederea până în februarie, scrie Usatoday.com. Aceasta a fost una dintre deciziile luate în urma unei revizuiri a stării de pregătire a zborului, în care s-a concluzionat că este prea riscant să îi aducă pe Pământ folosind capsula Boeing.
Problemele tehnice amână revenirea pe Pământ
Barry Wilmore și Sunita Williams au ajuns pe Stația Spațială Internațională pe 6 iunie, într-o misiune care trebuia să dureze puțin peste o săptămână. Cu toate acestea, inginerii au descoperit scurgeri de heliu și defecțiuni ale sistemului de propulsie la capsula Starliner la scurt timp după ce au ajuns la stația orbitală. Din acest motiv, NASA a decis să amâne revenirea astronauților pe Pământ, până când vor fi disponibile alte mijloace sigure de transport.
NASA a anunțat, de asemenea, că Starliner va reveni pe Pământ fără echipaj pentru a elibera un port de andocare necesar capsulei SpaceX Dragon, care va aduce pe stație echipajul Crew-9. Aceștia sunt programați să ajungă la ISS pe 24 septembrie pentru o misiune de rotație de șase luni. Într-o conferință de presă, administratorul NASA, Bill Nelson, a confirmat că Dragon va fi, de asemenea, capsula care îi va aduce pe Wilmore și Williams înapoi acasă.
Prioritatea NASA rămâne siguranța echipajului
Decizia de a menține astronauții la bordul ISS până la începutul anului viitor a fost luată cu gândul la siguranța lor, a subliniat Bill Nelson. „Decizia de a-i menține pe Butch și Suni la bordul Stației Spațiale Internaționale și de a trimite capsula Boeing Starliner pe Pământ fără echipaj este rezultatul unui angajament ferm pentru siguranță,” a declarat Nelson. „Siguranța este valoarea noastră centrală și călăuza noastră. Sunt recunoscător echipelor NASA și Boeing pentru munca incredibilă și minuțioasă care a condus la această decizie.”
Acesta a adăugat că NASA va folosi această experiență ca o oportunitate de învățare pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența misiunilor viitoare. Jim Free, administrator asociat la NASA, a evidențiat progresele tehnice remarcabile realizate de echipele NASA și Boeing, menționând testările propulsoarelor și înțelegerea complexităților din sistemele de propulsie ale Starliner.
„Suntem o organizație care învață, și cred că am demonstrat acest lucru aici,” a spus Free. „Vom învăța din acest efort astfel încât echipajele noastre și familiile lor să știe că facem tot ce putem pentru siguranța lor.”
Ce urmează pentru astronauți
Decizia de a amâna întoarcerea astronauților pe Pământ a pus capăt incertitudinii care plana asupra soartei lor. Suni Williams și Butch Wilmore, doi astronauți veterani, au fost trimiși pe ISS pe 6 iunie pentru un test inaugural al capsulei Starliner. După lansarea lor de pe Centrul Spațial Kennedy din Florida, inginerii au fost surprinși de multiplele probleme tehnice care au apărut, ceea ce a forțat NASA să reevalueze planurile inițiale.
Inițial, lansarea echipajului SpaceX Crew-9 fusese programată pentru începutul lunii august, însă din cauza portului de andocare ocupat de Starliner, misiunea a fost amânată până la 24 septembrie. Această amânare a oferit echipelor de inginerie de la NASA și Boeing timpul necesar pentru a analiza datele Starliner și a lua o decizie informată cu privire la siguranța echipajului.
Din păcate, în urma acestei decizii, capsula Starliner va trebui să se întoarcă pe Pământ fără echipaj, iar astronauții vor trebui să aștepte până la sosirea capsulei Dragon pentru a se întoarce acasă. Aceasta va transporta doar doi membri ai echipajului Crew-9, pentru a le face loc lui Wilmore și Williams în timpul zborului de întoarcere.
O nouă provocare pentru NASA și Boeing
Situația actuală subliniază importanța inovației continue și a siguranței în explorarea spațială. Cu toate acestea, misiunea „Starliner” a demonstrat și complexitatea și riscurile implicate în lansarea și operarea unei noi nave spațiale.
Chiar dacă astronauții vor rămâne în spațiu mai mult decât se anticipase inițial, NASA vede acest incident ca pe o oportunitate de a învăța și de a îmbunătăți procedurile tehnice și operaționale pentru viitoarele misiuni. Explorarea spațiului rămâne un domeniu riscant, însă fiecare pas înainte contribuie la perfecționarea și securitatea misiunilor viitoare.
În concluzie, deși provocările sunt mari, NASA și Boeing continuă să colaboreze pentru a asigura siguranța astronauților lor și pentru a face ca misiunile viitoare să fie mai eficiente și mai sigure pentru toți cei implicați.